Rajamäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Nurmijärven Rajamäkeä. Rajamäki-nimisiä henkilöitä on lueteltu sivulla Rajamäki (sukunimi).
Toinen Rajamäen tykkitorneista. Tykkitornit rakennettiin puolustamaan vieressä sijaitsevaa silloisen Alkon (nyk. Altia) viinatehdasta.
Rajamäen kirkon torni.

Rajamäki on Nurmijärven kunnan kolmanneksi suurin kylä ja sen kolmesta päätaajamasta pohjoisin. Rajamäen väkiluku on noin 7 500 asukasta. Se on kasvava pohjoisnurmijärviläinen kylä, joka hyötyy erityisesti tehdasteollisuudesta sekä Hyvinkään ja Helsingin läheisyydestä.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajamäen historiaan liittyy oleellisesti Alkon (nykyisin Altia) tehtaat. Tehtaiden edeltäjä oli vuonna 1888 perustettu Hyvinkään Tehtaan Osakeyhtiö, josta kehittyi maan suurin hiivatehdas ja viinanpolttimo. Tehdas perustettiin Rajamäelle sen puhtaiden pohjavesien takia. Vuoden 1919 kieltolain seurauksena tehdas siirtyi Suomen valtiolle. Alkoholi- ja hiivateollisuus on ollut keskeinen osa Rajamäen ja koko kunnan historiaa. Hiivateollisuus loppui 1990-luvulla, mutta alkoholitehdas on yhä edelleen Rajamäellä. Nykyisin Altian Rajamäen tehtailla jatkojalostetaan viina, joka on poltettu eli tislattu Koskenkorvan tehtailla Etelä-Pohjanmaan Ilmajoella.[1] Rajamäeltä alkoholi kuljetetaan ympäri maailmaa.

Alkoholitehdas joutui toisen maailmansodan aikana pommituksien kohteeksi. Tavoitteena oli tuhota Suomen viinavarantoja ja osa syytä oli myös se, että tehtailla valmistettiin sodan aikana noin 500 000 molotovin cocktailia. Pulloissa olleet korkit, joissa luki "Rajamäki" auttoivat pommituksia. Talvisodan pommituksissa todettiin metsäisen maaston haittaavan ilmatojuntaa, joten läheiselle mäelle rakennettiin Välirauhan aikana kaksi tykkitornia puolustamaan viinatehdasta [2]. Tornit tarjosivat ilmatorjuntatykeille erinomaisen ampuma-alan, ja Jatkosodassa tehdas välttyi pommituksilta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hangon ja Hyvinkään välinen rautatie kulkee Pohjois-Nurmijärven kautta, mikä on lisännyt yritystoimintaa Rajamäellä. Viinatehtaalta on juomia kulkenut rautatien kautta ja nykyisin myös rekkojen kyydissä. Rajamäen pohjoispuolitse kulkee valtatie 25.

Palvelut ja asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajamäellä sijaitsee peruskoulu, jota käyvät myös lapset pienemmiltä lähialueilta. Rajamäen ala-asteella on n. 720 oppilasta, ja yläasteella n. 450. Rajamäellä sijaitsee myös Rajamäen lukio, jossa opiskelee n. 140 opiskelijaa. Rajamäen kyläpäivä järjestetään elokuun viimeisenä lauantaina joka vuosi. 11.10.2018 Rajamäelle valmistui kauppakeskus Lähde.

Rajamäen taajamassa on Nurmijärven kunnan sivukirjasto sekä uimahalli. Hieman taajamasta sivussa on vuonna 1960 käyttöön otettu hautausmaa, jolla on vuonna 1969 valmistunut siunauskappeli.

Rajamäen kirkko on Erkki Huttusen suunnittelema, vuonna 1938 valmistunut kirkkorakennus, jossa on säännöllistä seurakuntatoimintaa. Kirkko tarjoaa messuja sekä päiväkerhotoimintaa.

Suomalaisen jännityselokuvan Yöjuna vuodelta 1996 rautatiekohtauksia on kuvattu Rajamäen rautatieasemalla.

Rajamäellä, entisessä Alkon omistamassa Matkun kartanossa, on vuodesta 1942 lähtien toiminut myös Työtehoseuran opetuskeskus, jonka yhteydessä toimi Rajamäen metsätyönjohtajakoulu (sittemmin metsäopisto). Hyvinkään kaupunki osti metsäopiston vuonna 1993 ja liitti sen tuolloin perustettuun Uudenmaan maaseutuopistoon. Oppilaitos siirrettiin Hyvinkäälle vuonna 1997] Työtehoseuran päätoimipaikka siirtyi Helsingin Lauttasaaresta Rajamäelle 2000-luvun alussa.

Vuoden 2000 taajamarajauksessa Rajamäki oli kasvanut yhteen Hyvinkään keskustaajaman kanssa, mutta nykyisin se muodostaa jälleen oman taajamansa.[3]

Etäisyyksiä Rajamäeltä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Virolainen: Koskenkorva kirkastaa ohran, Tekniikka & Talous 23.6.2005. Viitattu 21.6.2014.
  2. Eversti Ahti Lappi: Ilmatorjunta Alkon suojana / Ilmatorjunta 2013/3 -lehti, sivu 27
  3. Tilastolliset taajamat 2000, s. 217–234. Helsinki: Tilastokeskus, 2003. ISBN 952-467-135-2.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]