Uimahalli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uimahallin sisustaa, kuvassa 50 metrin uima-allas

Uimahalli on rakennus, jossa on yksi tai useampi uima-allas, joissa voi käydä (yleensä maksua vastaan) uimassa. Halliin kuuluu useimmissa maissa sauna, jossa ihmiset voivat lämmitellä ennen ja jälkeen uinnin. Saunojen yhteydessä on myös suihkut, joissa tulee peseytyä ennen uimaan menoa.

Usein uimahalleissa on ainakin kaksi uima-allasta, joista toinen on matala ja tarkoitettu lähinnä uimaan opetteleville lapsille. Lastenallas on matalampi ja yleensä myös lämminvetisempi kuin muut altaat. Useissa uimahalleissa isoin allas on 25 metriä tai 50 metriä pitkä. Uimahallissa voi olla myös noin viisi metriä syvä hyppyallas hyppytelineineen ja kylmävesiallas, jonka lämpötila on 4–17 astetta. Tällä simuloidaan avantoa. Uimahalleissa on usein vesihierontalaitteita.

Saunoissa ei välttämättä saa käyttää uima-asuja. Saunat lämpiävät lähes aina sähkökiukaalla. Joissakin uimahalleissa on höyrysaunat (turkkilaiset saunat). Näissä lämmitys tapahtuu (noin 40 asteeseen) kuumalla höyryllä. Suomen vanhimmassa uimahallissa Yrjönkadun uimahallissa on sähkö- ja höyrysaunojen lisäksi puukiuassauna.

Uimahallien yhteydessä on usein kahvio, josta voi ostaa juotavaa ja pientä syötävää. Uimahallin yhteydessä voi olla kuntosali.

Suomessa uimahalleja on useimmissa suurehkoissa kaupungeissa ja kunnissa. Suurin osa uimahalleista on kaupunkien ylläpitämiä.

Uimahalleissa on yleensä uintirajoitus, mikä tarkoittaa, että uimisaikaa on esimerkiksi vain 2 tuntia. Uimahalleihin saa tavallisesti ostaa sarjalippuja ja kausikortteja. Monilla urheiluseuroilla on ilmaisia uintivuoroja. Jotkut yritykset antavat työntekijöilleen luontoisetuna ilmaisia uimahallivuorojalähde?.

Uimahallien vettä puhdistetaan kloorilla tai otsonilla. Kloori saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä joillekin ihmisille. Saunoja puhdistetaan päivittäin muun muassa jalkasienen leviämisen estämiseksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]