Uimahalli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uimahallin sisustaa, kuvassa 50 metrin uima-allas

Uimahalli on rakennus, jossa on yksi tai useampi katettu uima-allas, joissa voi käydä (yleensä maksua vastaan) uimassa. Katetut uimahallit ovat tavallisia kylmän ilmaston maissa, kun taas lämpimässä ilmastossa suositaan kattamattomia ulkoaltaita ja niistä muodostuvia maauimaloita.

Halliin kuuluu etenkin Pohjois-Euroopan maissa sauna, jossa ihmiset voivat lämmitellä ennen ja jälkeen uinnin. Saunojen yhteydessä on myös suihkut, joissa tulee peseytyä ennen uimaan menoa.

Usein uimahalleissa on ainakin kaksi uima-allasta, joista toinen on matala ja tarkoitettu lähinnä uimaan opetteleville lapsille. Lastenallas on matalampi ja yleensä myös lämminvetisempi kuin muut altaat. Useissa uimahalleissa isoin allas on 25 metriä tai 50 metriä pitkä. Uimahallissa voi olla myös noin viisi metriä syvä hyppyallas hyppytelineineen ja kylmävesiallas, jonka lämpötila on 4–17 astetta. Tällä simuloidaan avantoa. Uimahalleissa on usein vesihierontalaitteita.

Saunoissa ei välttämättä saa käyttää uima-asuja. Saunat lämpiävät lähes aina sähkökiukaalla. Joissakin uimahalleissa on höyrysaunat (turkkilaiset saunat). Näissä lämmitys tapahtuu (noin 40 asteeseen) kuumalla höyryllä. Suomen vanhimmassa uimahallissa Yrjönkadun uimahallissa on sähkö- ja höyrysaunojen lisäksi puukiuassauna.

Uimahallien yhteydessä on usein kahvio, josta voi ostaa juotavaa ja pientä syötävää. Uimahallin yhteydessä voi olla kuntosali. Muita uimahallin mahdollisesti tarjoamia palveluja ovat solariumit ja hieronta- ja muut fysikaaliset hoidot. Runsaammin viihde- ja hoitavia oheispalveluja tarjoavia uimalaitoksia kutsutaan kylpylöiksi.

Suomessa uimahalleja on useimmissa suurehkoissa kaupungeissa ja kunnissa. Suurin osa uimahalleista on kaupunkien ylläpitämiä.

Uimahalleissa on yleensä uintirajoitus, mikä tarkoittaa, että uimisaikaa on esimerkiksi vain 2 tuntia. Uimahalleihin saa tavallisesti ostaa sarjalippuja ja kausikortteja. Monilla urheiluseuroilla on ilmaisia uintivuoroja. Jotkut yritykset antavat työntekijöilleen luontoisetuna ilmaisia uimahallivuorojalähde?.

Uimahallien vettä puhdistetaan kloorilla tai otsonilla. Kloori saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä joillekin ihmisille. Saunoja puhdistetaan päivittäin muun muassa jalkasienen leviämisen estämiseksi.

Uimahallit, kylpylät ja maauimalat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Suomessa oli 264 uimahallia, joista 149 oli pieniä (vesipinta-ala alle 250 neliömetriä, alle 50 000 kävijää vuosittain). Keskisuuria uimahalleja oli 90 ja suuria 25 (vesipinta-ala yli 500 neliömetriä, vähintään 300 000 kävijää vuodessa). Uimahallikäyntejä oli suomalaishalleissa kaikkiaan 24 miljoonaa. Uimahallien lisäksi Suomessa oli 46 kylpylää, joista suurin osa on rakennettu 1980- ja 1990 -luvulla.[1] Ulkoaltaisiin perustuvia maauimaloita on Suomessa parikymmentä eri puolilla maata; niistä suurin ja tunnetuin on Helsingin Uimastadion.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tampereen uintikeskus, Rakennushistoriallinen selvitys, Arkkitehtitoimisto Seija Hirvikallio 2008. Viitattu 3.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]