Alastomuus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva alastomasta naisesta.
Taiteissa alastomuus on usein ollut hyväksytympää kuin tosielämässä. Michelangelon vuonna 1504 valmistunut Daavid-patsas.

Alastomuus on tila, jossa ihminen ei peitä itseään pitämällä vaatteita. Monet katsovat alastomuuden häpeälliseksi tai ainakin yksityiseksi asiaksi, jota eivät suvaitse julkisilla paikoilla. Jotkut ihmiset taas eivät pidä alastomuutta pahana vaan vapauttavana. Jälkimmäistä kutsutaan nudismiksi.

Käyttö ja hyödyntäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet ihmiset saavat mielihyvää alastomien tai vain vähän verhottujen vartalojen katselemisesta. Tällaisten vartaloiden katseleminen on seksuaalisesti kiihottavaa, ja alaston ihmisvartalo on ollut suorastaan klassinen aihe esimerkiksi kuvataiteessa. Modernina aikana mainonta on valjastanut vähäpukeiset mallit palvelemaan myynninedistämistä.[1]

Alastomuus tabuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaissa, varsinkin Yhdysvalloissa, alastomuus on tabu. Suomessa on hyväksyttävää pikkulasten esiintyä alastomana yleisellä uimarannalla. Aikuisten alastomuutta ei yleensä hyväksytä julkisella paikalla.

Alastomuus kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On edelleen olemassa pieniä kulttuureita, joissa alastomuus on arkipäiväistä. Saunasta pulahdetaan usein vilvoittelemaan järveen alasti ja talvisin kieriskellään alasti lumessa. Suomessakin sekasaunassa kuitenkin käytetään toisinaan uimapukua tai pyyhettä verhoutumiseen.

Alastomuus-käsitteen merkitys vaihtelee alueittain. Niillä seuduilla, joissa alastomuudella tarkoitetaan myös vähäpukeisuutta, vaatteettomasta käytetään usein muuta sanaa. Esimerkiksi Lappeenrannan seudulla jälkimmäisessä tilanteessa on sanottu henkilön olevan nahkasillaan.[2]

Kristillinen ulottuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurin kannalta merkittävä viittaus alastomuuteen Raamatussa on kohta, jossa ihmiskunnan esivanhemmat Aadam ja Eeva elävät ensin alastomina Eedenin puutarhassa, mutta syntiinlankeemuksen jälkeen häpeävät alastomuuttaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.uta.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote.html?id=68572 [vanhentunut linkki]
  2. Aatamin puvussa 13.12.2006. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 21.4.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]