Red Hot Chili Peppers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Red Hot Chili Peppers
Redgotchilipeppers-logo.svg
Red Hot Chili Peppers esiintymässä Rock am Ring -festivaaleilla Saksassa vuonna 2016.
Red Hot Chili Peppers esiintymässä Rock am Ring -festivaaleilla Saksassa vuonna 2016.
Tiedot
Toiminnassa 1983–
Tyylilaji rock, funkrock, vaihtoehtorock, rapcore
Kotipaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Anthony Kiedislaulu
Fleabasso, taustalaulu
John Frusciantekitara, taustalaulu
Chad Smithrummut, lyömäsoittimet

Entiset jäsenet

Luettelo Red Hot Chili Peppersin jäsenistä

Levy-yhtiö

Capitol Records
Warner Brothers Records
EMI

Aiheesta muualla
Kotisivut

Red Hot Chili Peppers on vuonna 1983 Los Angelesissa perustettu yhdysvaltalainen rockyhtye, jonka nykyisen kokoonpanon muodostavat laulaja Anthony Kiedis, basisti Flea, kitaristi John Frusciante ja rumpali Chad Smith. Yhtyeen alkuperäisen kokoonpanon muodostivat Kiedisin ja Flean ohella kitaristi Hillel Slovak ja rumpali Jack Irons.

Red Hot Chili Peppersin musiikki on tyyliltään funk-vaikutteista rockia, mutta yhtye on uransa varrella ammentanut vaikutteita myös punkista ja psykedeelisestä rockista. Yhtye on yksi kaikkien aikojen suosituimmista ja kaupallisesti menestyneimmistä rockyhtyeistä: sen levynmyynti on maailmanlaajuisesti yli 80 miljoonaa äänitettä, ja yhtye voittanut kuusi Grammy-palkintoa.[1] Red Hot Chili Peppers nimitettiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2012. Uransa aikana yhtye on julkaissut yksitoista studioalbumia, joista viimeisin on vuoden 2016 The Getaway. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa ”Under the Bridge”, ”Give It Away”, ”Suck My Kiss”, ”Californication”, ”Otherside”, ”Scar Tissue”, ”By the Way”, ”Can’t Stop”, ”Dani California”, ”Snow (Hey Oh)” ja ”Dark Necessities”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen perustaminen ja esikoisalbumi The Red Hot Chili Peppers (1983–1984)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulaja Anthony Kiedis esiintymässä vuonna 2016.

Fairfax High Schoolissa samalla luokalla opiskelleet laulaja Anthony Kiedis, kitaristi Hillel Slovak, basisti Michael ”Flea” Balzary ja rumpali Jack Irons perustivat Red Hot Chili Peppersin Los Angelesissa vuonna 1983.[2] Yhtyeen nimi oli alun perin Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem, ja he tekivät ensiesiintymisensä Rhythm Lounge -klubilla Gary and Neighbor’s Voicesin lämmittelijänä noin 30 hengen yleisölle. Yhtyeen musiikillisia innoittajia olivat esimerkiksi dance-punkia soittaneet James Chance and the Contortions ja Defunkt. Rhythm Loungessa soittamaansa keikkaa varten yhtye myös kirjoitti yhden varhaisimmista kappaleistaan, ”Out in L.A.”. Yhtyeen energinen lavaesiintyminen Rhythm Loungessa johti odottamattomaan suosioon,[3] ja poiki yhtyeelle lisää esiintymisiä Los Angelesin klubeille ja paikallisiin musiikkitapahtumiin. Tällöin yhtye myös vaihtoi nimensä Red Hot Chili Peppersiksi.

Muun muassa Ohio Playersin managerina toiminut Lindy Goetz otti Red Hot Chili Peppersin hoidettavakseen nähtyään esityksen, jossa yhtye debytoi myöhemmin kuuluisaksi tulleen tavaramerkkinsä ”Socks on cocks”: esiintymisen alasti, vain sukka sukupuolielinten verhona.[4] Goetz sai neuvoteltua EMI American ja Enigma Recordsin kanssa seitsemän albumin levytyssopimuksen.[3] Samanaikaisesti What Is This? -yhtyeessä soittaneille Hillel Slovakille ja Jack Ironsille Red Hot Chili Peppers oli kuitenkin enemmän sivuprojekti, joten he erosivat yhtyeestä vuoden 1983 joulukuussa. Anthony Kiedis ja Flea pestasivat uudeksi rumpaliksi Flean vanhan ystävän Cliff Martinezin, ja kitaristiksi liittyi koesoittojen kautta Jack Sherman.[5]

Yhtye julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa The Red Hot Chili Peppers vuoden 1984 elokuussa. Albumi ei yltänyt listoille, mutta kampusradion ja Music Televisionin avustuksella yhtyeen fanikunta alkoi hiljalleen laajentua. Vuoteen 2007 mennessä albumi oli myynyt kansainvälisesti noin 300 000 kappaletta.[1] Albumilta julkaistiin singlenä kappale ”Get Up and Jump”. Albumia seuranneen kiertueen jälkeen Jack Sherman erotettiin yhtyeestä erimielisyyksien vuoksi, ja alkuperäinen kitaristi Hillel Slovak palasi takaisin yhtyeeseen vuoden 1985 alussa.[3][6]

Varhaisen suosion rakentuminen ja Hillel Slovakin kuolema (1985–1988)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1985 Red Hot Chili Peppers julkaisi toisen albuminsa Freaky Styley, jonka oli tuottanut George Clinton. Clinton toi yhtyeen musiikkiin lukuisia punk- ja funk-elementtejä, minkä johdosta yhtyeen musiikki monipuolistui huomattavasti esikoisalbumiin nähden. Tästä huolimatta albumin menestys oli varsin heikkoa,[7] eikä se onnistunut nousemaan listoille. Yhtye oli kuitenkin itse tyytyväinen albumiin ja sen musiikilliseen tyyliin.

Rumpali Cliff Martinez erotettiin yhtyeestä vuoden 1986 keväällä, ja alkuperäinen rumpali Jack Irons osoitti Kiedisin, Flean ja Slovakin suureksi yllätykseksi halukkuutensa palata takaisin yhtyeeseen.[8] Ironsin paluun myötä yhtyeen alkuperäinen kokoonpano oli jälleen yhdessä, ensimmäisen kerran sitten vuoden 1983.

Anthony Kiedis päätti hakeutua vieroitushoitoon LA Weeklyn palkittua Red Hot Chili Peppersin vuoden yhtyeenä, jotta hän voisi jatkaa musiikin tekemistä ilman huumeriippuvuuden aiheuttamia ongelmia. Päästyään eroon riippuvuudestaan Kiedis tunsi olevansa innostunut musiikista uudella tavalla, ja hän kirjoitti yhtyeen seuraavan singlen ”Fight Like a Brave” sanoituksen jo lentokoneessa palatessaan kotiin vieroitushoidosta. Yhtye kokoontui Los Angelesiin levyttämään kolmatta albumiaan The Uplift Mofo Party Plan. Albumin tuottajaksi oli tavoiteltu Rick Rubinia, joka kuitenkin kieltäytyi vedoten yhtyeen jäsenten huumeriippuvuuksiin. Albumin tuottajaksi palkattiin Michael Beinhorn.

Vuoden 1987 syyskuussa julkaistu The Uplift Mofo Party Plan oli yhtyeen uran ensimmäinen listoille noussut albumi. Se saavutti Yhdysvalloissa Billboard 200 -listan sijan 148,[9] ja se menestyi huomattavan paljon paremmin kuin kaksi ensimmäistä albumia. The Uplift Mofo Party Planin aikaa varjostivat kuitenkin Anthony Kiedisin ja Hillel Slovakin vakavat huumeongelmat. Slovak kuoli heroiinin yliannostukseen kotonaan pian albumin julkaisua seuranneen kiertueen päätyttyä. Slovakin hautajaisten jälkeen muu yhtye ja manageri Lindy Goetz kokoontuivat Los Angelesissa pohtimaan yhtyeen tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä. Rumpali Jack Irons päätti erota yhtyeestä, koska hän ei halunnut omien sanojensa mukaan ”olla mukana yhtyeessä, jossa hänen ystävänsä kuolivat.” Slovakin kuolema ja Ironsin lähtö saivat myös Anthony Kiedisin ja Flean harkitsemaan lopettamista, mutta he päättivät lopulta jatkaa ja viedä yhtyeen uraa eteenpäin.

Kokoonpanon vakiintuminen (1988–1989)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rumpali Chad Smith esiintymässä vuonna 2016.

Menetettyään kaksi alkuperäisen kokoonpanon jäsentä, Anthony Kiedis ja Flea aloittivat uuden kitaristin ja rumpalin etsinnän. He valitsivat Slovakin korvaajaksi Parliament-Funkadelicissa soittaneen DeWayne McKnightin pian Jack Ironsin erottua yhtyeestä. McKnight oli soittanut yhtyeen kitaristina jo aiemmin soittaessaan Slovakin tuuraajana. Uudeksi rumpaliksi pestautui Dead Kennedys -yhtyeessä kunnostautunut D. H. Peligro, jonka kanssa Kiedis ja Flea olivat olleet ystäviä jo monen vuoden ajan. Uuden kokoonpanon myötä Kiedis päätti hakeutua vieroitushoitoon päästäkseen eroon huumeongelmastaan. Uuden kokoonpanon ainoaksi levytykseksi jäi kuitenkin vain Flean laulama kappale ”Blues For Meister”.

Kiedisin raitistuttua yhtye aloitti jälleen kiertueen. DeWayne McKnight ei istunut yhtyeeseen suunnitellulla tavalla, ja hänet erotettiin yhtyeestä vain kolmen konsertin jälkeen. Peligro järjesti tapaamisen nuoren kitaristi John Fruscianten sekä Kiedisin ja Flean välille. Kiedis oli tavannut Fruscianten jo vuotta aiemmin Red Hot Chili Peppersin konsertin jälkeen. Fruscianten oli määrä koe-esiintyä Thelonious Monster -yhtyeelle,[10] mutta Kiedis oli vakuuttunut Frusciantesta ja halusi hänet Red Hot Chili Peppersin kitaristiksi. Yhtyeen faniksi tunnustautunut Frusciante esiintyi ensimmäisen kerran yhtyeen kitaristina syyskuussa 1988. Loppuvuoden ajan yhtye kiersi pääasiassa Yhdysvalloissa Turd Town Tour -kiertueen merkeissä ja kirjoitti uusia kappaleita seuraavaa albumiaan varten. Marraskuussa Kiedis ja Flea päättivät erottaa alkoholi- ja huumeongelmien kanssa vaikeuksissa olleen D. H. Peligron, jonka korvasi joulkuussa 1988 koesoittojen kautta yhtyeestä paikan saanut Chad Smith.

Uuden kokoonpanon voimin Red Hot Chili Peppers levytti uransa siihen asti menestyneimmän albumin Mother’s Milk. Albumi julkaistiin vuoden 1989 toukokuussa, ja se nousi Yhdysvalloissa Billboard 200 -listalla korkeimmillaan sijalle 52. Albumi ei onnistunut nousemaan listoille Euroopassa, mutta Australiassa se ylsi albumilistan sijalle 33.[11] Single ”Knock Me Down” saavutti kuudennen sijan Modern Rock Tracks -listalla, kun taas niin ikään singlenä julkaistu Stevie Wonder -coverHigher Ground” nousi samaisella listalla sijalle 11. ”Higher Ground” onnistui nousemaan singlelistoille myös esimerkiksi Britanniassa. Yhtyeen kappaleita alettiin soittaa ensimmäisen kerran myös radiossa.[12][13] Mother’s Milk ylitti kultalevyrajan Yhdysvalloissa vuoden 1990 maaliskuussa, ja sen myötä Red Hot Chili Peppers alkoi vähitellen nousemaan yhdeksi Yhdysvaltain suosituimmista nousevista rockyhtyeistä.

Blood Sugar Sex Magik – kansainvälinen läpimurto ja John Fruscianten ero (1990–1992)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basisti Flea esiintymässä vuonna 2016.

Mother’s Milkin menestymisen jälkeen Red Hot Chili Peppers vaihtoi levy-yhtiökseen Warner Bros. Recordsin ja palkkasi seuraavan albuminsa tuottajaksi Rick Rubinin, joka oli tuottanut aiemmin muun muassa Beastie Boysin, Run DMC:n ja Slayerin levyjä. Rubinin oli ollut määrä tuottaa jo The Uplift Mofo Party Plan, mutta hän oli kieltäytynyt työskentelemästä yhtyeen kanssa Kiedisin ja Slovakin huumeongelmien vuoksi. Nyt Rubin kuitenkin koki yhtyeen olevan urallaan paremmassa asemassa ja keskittyneempi, joten hän suostui yhtyeen tuottajaksi. Red Hot Chili Peppersin ja Rubinin yhteistyö tulisi tämän myötä jatkumaan kahden vuosikymmenen ajan.

Uusien kappaleiden kirjoittaminen onnistui yhtyeeltä helposti, ja Anthony Kiedis sai omien sanojensa mukaan ”kirjoittaa sanoituksia uusiin kappaleisiin joka päivä.” Albumia työstettiin kuuden kuukauden ajan Los Angelesissa The Mansion -kartanossa, joka oli aiemmin kuulunut taikuri Harry Houdinille. Kartano muutettiin toimimaan äänitysstudiona, ja rumpali Chad Smithia lukuun ottamataa koko yhtye muutti asumaan sinne albumin tekemisen ajaksi. Smith ei suostunut asumaan kartanossa, koska oli vakuuttunut huhuista, joiden mukaan kartanossa kummitteli. Albumin työstäminen dokumentoitiin myös videojulkaisuksi Funky Monks. Yhtyeen oli vaikea keksiä nimeä uudelle albumille, joten Rick Rubin ehdotti albumille nimeä Blood Sugar Sex Magik erään albumin kappaleen mukaan.

Blood Sugar Sex Magik julkaistiin vuoden 1991 syyskuussa. Albumi sisälsi muun muassa yhtyeen suurimpiin hitteihin lukeutuvat kappaleet ”Suck My Kiss”, ”Under the Bridge” ja ”Give It Away”, ja se nousi vuonna 1992 Yhdysvalloissa albumilistan kolmanneksi. Albumi nosti Red Hot Chili Peppersin kansainväliseen suosioon ja sen julkaisua seurasi Blood Sugar Sex Magik Tour -kiertue, jolla yhtyeen lämmittelijöinä esiintyivät Nirvana, Pearl Jam ja Smashing Pumpkins.[14] Albumi teki yhtyeen jäsenistä välittömästi kansainvälisesti tunnettuja rocktähtiä, mikä ei kuitenkaan vaikuttanut myönteisesti John Fruscianteen. Äkillinen ja yllättäen tullut menestys sokaisi Fruscianten, ja hänellä oli vaikeuksia oppia elämään sen pyörteessä. Frusciante olisi halunnut Red Hot Chili Peppersin olevan enemmänkin vain menestyvä underground-yhtye. Pian Blood Sugar Sex Magikin julkaisemisen jälkeen hän alkoi suhtautua negatiivisesti yhtyeen räjähdysmäiseen suosioon, ja ajautui vähitellen henkilökohtaisiin erimielisyyksiin Anthony Kiedisin kanssa. Kiertueen lopulla Fruscianten suhtautuminen asioiden etenemiseen sekä tapa muuttaa joidenkin kappaleiden rakennetta kesken soittamisen alkoi haitata yhtyeen esiintymistä, mikä sai Kiedisin turhautumaan yhä enemmän. Lavalla ilmenneiden ongelmien jatkeeksi Frusciante alkoi sulkemaan tyttöystäväänsä lukuun ottamatta kaikki ihmiset ympäriltään ja ajautumaan ongelmiin huumeiden kanssa.

John Frusciante erosi Red Hot Chili Peppersistä yllättäen vain tunteja ennen yhtyeen konserttia Japanissa vuoden 1992 toukokuussa.[14] Yhtye otti yhteyttä Jane’s Addictionissa soittaneeseen kitaristi Dave Navarroon, joka kuitenkaan ei voinut omien huumeongelmiensa vuoksi liittyä yhtyeeseen. Kitaristi Zander Schloss harjoitteli yhtyeen kanssa muutaman päivän ajan, mutta ei kuitenkaan ollut yhtyeen mielestä sopiva henkilö paikkaamaan Frusciantea. Lopulta Fruscianten korvaajaksi palkattiin Marshall Law -nimisessä yhtyeessä soittanut Arik Marshall, jonka kanssa Red Hot Chili Peppers esiintyi Lollapalooza-festivaalin pääesiintyjänä vuonna 1992. Marshall esiintyi myös kappaleiden ”Breaking the Girl” ja ”If You Have to Askmusiikkivideoilla sekä Simpsoneiden neljännen tuotantokauden päätösjaksossa, jossa Red Hot Chili Peppers oli vierailevana tähtenä.

Vuoden 1992 syyskuussa Red Hot Chili Peppers esitti ”Give It Awayn” MTV Video Music Awards -palkintogaalassa. Yhtye oli tapahtumassa ehdolla seitsemään palkintoon, joista se voitti kolme. Helmikuussa 1993 ”Give It Away” toi yhtyeelle sen uran ensimmäisen Grammy-palkinnon. Yhtyeen esiintyminen Grammy-gaalassa oli samalla Blood Sugar Sex Magik -kiertueen päätös ja kitaristi Arik Marshallin viimeinen esiintyminen yhtyeen kanssa, vaikka yhtye olikin suunnittellut jatkavansa uraansa tämän kanssa. Marshallin erottamiseen yhtyeestä vaikutti suuresti se, että hänellä ei ollut muun yhtyeen mielestä riittävästi aikaa panostaa uuden musiikin tekemiseen.

Uuden kitaristin löytämiseksi yhtye järjesti avoimen koesoittotilaisuuden, joihin muun muassa Buckethead osallistui. Flean mukaan Bucketheadin tyyli ei kuitenkaan istunut Red Hot Chili Peppersiin, eivätkä muutkaan koesoittoihin ilmaantuneista kitaristeista vaikuttaneet riittävän kelvollisilta. Lopulta yhtyeen uudeksi kitaristiksi valikoitui Anthony Kiedisin ehdotuksesta Mother Tongue -yhtyeessä soittanut Jesse Tobias, jonka Kiedis oli nähnyt esiintyvän Los Angelesissa sijaitsevassa yökerhossa. Tobias ei kuitenkaan kestänyt yhtyeen mukana muutamaa soittokertaa pitempään, koska muun yhtyeen mielestä heidän yhteisessä soitossaan ei ollut riittävästi sisäistä kemiaa. Samaan aikaan Chad Smith sai kuitenkin kuulla, että jo aiemmin yhtyeeseen pyydetty Dave Navarro olisi valmis liittymään mukaan. Navarrosta tulikin Red Hot Chili Peppersin virallinen kitaristi vuonna 1993.[3]

Uusi kokoonpano ja suosion lasku (1993–1997)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1993–1998 yhtyeen kitaristina soittanut Dave Navarro.

Dave Navarro esiintyi ensimmäisen kerran Red Hot Chili Peppersin kitaristina vuoden 1994 Woodstockissa, jossa yhtye esitti myös varhaiset versiot uusista kappaleistaan ”Warped”, ”Aeroplane” ja ”Pea”. Woodstockin jälkeen yhtye esiintyi vielä Pukkelpop- ja Reading-festivaaleilla sekä kahdesti The Rolling Stonesin lämmittelijänä. Anthony Kiedis kuvaili The Rolling Stones -konserttien olleen ”kamala kokemus.” Dave Navarron ja muun yhtyeen välit alkoivat rapistua jo varhain, koska Navarron musiikillisesti hyvin erilainen tausta muodostui ongelmaksi yhtyeen esiintyessä.[15] Samaan aikaan Kiedis oli ajautunut jälleen ongelmiin heroiiniriippuvuutensa kanssa.

Navarron yhtyeeseen liittyminen ja Kiedisin pitkittynyt huumeriippuvuus vaikuttivat vahvasti yhtyeen seuraavan studioalbumin One Hot Minute levyttämiseen ja soundiin. John Fruscianten poissaolon vuoksi kappaleita ei enää valmistunut entiseen tahtiin. Anthony Kiedisin ja Dave Navarron oli vaikea saada aikaiseksi uutta kappalemateriaalia keskenään, minkä johdosta Kiedis ja Flea kirjoittivat albumille yhä enemmän kappaleita kahdestaan. Kiedisin huumeriippuvuus vaikutti hänen läsnäoloonsa albumin tekemisen aikana paljon, joten Flean rooli laulunkirjoittamisessa kasvoi One Hot Minuten aikana merkittävästi. Hän muun muassa kirjoitti albumille kokonaisia sanoituksia, ja myös lauloi kappaleessa ”Pea”.

One Hot Minute julkaistiin vuoden 1995 syyskuussa. Dave Navarron soittotyyli loi albumille merkittävän eron yhtyeen aiempaan tuotantoon nähden, sillä kappaleissa oli läsnä heavy metal -tyylisiä kitarariffejä ja vaikutteita psykedeelisestä rockista.[16] Yhtye kuvaili One Hot Minuten olevan tyyliltään aiempaa tuotantoaan synkempi ja surullisempi albumi. Monet Anthony Kiedisin kirjoittamista sanoituksista käsittelivät huumeita, ja hän muun muassa vihjaili uusiutuneesta huumeriippuvuudestaan albumin singlenä julkaistun kappaleen ”Warped” sanoituksessa. Albumin vahvoihin teemoihin lukeutuivat myös ihmissuhteiden ongelmat sekä läheisten ihmisten ja ystävien kuolemat: balladi ”Tearjerker” kirjoitettiin Kurt Cobainin itsemurhan pohjalta, ja Flea kirjoitti kappaleen ”Transcending” yhtyeen läheisen ystävän, River Phoenixin, kuolemasta. Singlejulkaisu ”Shallow Be Thy Game” puolestaan käsitteli uskontoa. One Hot Minute sai osakseen ristiriitaisen vastaanoton,[17] mutta se menestyi silti kaupallisesti hyvin.[18] Se myi maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa kappaletta, single ”My Friends” nousi yhtyeen uran kolmanneksi listaykköseksi, ja myös ”Warped” sekä ”Aeroplane” pitivät pintansa listoilla.

Red Hot Chili Peppers aloitti One Hot Minute Tour -kiertueen 16 esiintymisellä Euroopasta vuoden 1995 syyskuussa. Kiertueen Yhdysvaltain-konsertteja jouduttiin siirtämään vuoden 1996 alkuun rumpali Chad Smithin murrettua ranteensa. Vuoden 1996 yhtye vietti suurimmaksi osaksi konsertoiden sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, mutta vuoden 1997 konserteistaan Red Hot Chili Peppers perui esiintymisensä käytännössä kokonaan ja konsertoi vain Japanin Fuji Rock -festivaaleilla.[19] Syynä välivuodelle olivat jännitteet yhtyeen sisällä. Yhtyeestä eroamista harkinnut Flea oli kyllästynyt soittamaan samoja kappaleita ilta toisensa perään, Dave Navarro oli alkanut jälleen käyttää huumeita ja Anthony Kiedisin päihderiippuvuus laajeni kipulääkkeisiin hänen loukkaannuttuaan moottoripyöräonnettomuudessa.

Yhtye yritti jatkaa työskentelyä Dave Navarron kanssa ja aloittaa uuden studioalbumin työstämisen, mutta yhteistä säveltä Navarron kanssa ei enää löytynyt. Navarron huumeongelmien, puutteellisen työnteon ja yhtyeen sisäisesti puutteellisen kemian vuoksi yhtye katsoi parhaaksi jatkaa uraansa ilman Navarroa. Vuoden 1998 huhtikuussa Navarron ilmoitetiin jättäneen yhtyeen musiikillisten erimielisyyksien vuoksi. Anthony Kiedis kertoi haastattelussa päätöksen syntyneen yhteisymmärryksessä.[20]

Menestysalbumi Californication ja paluu huipulle (1998–2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen entinen kitaristi John Frusciante esiintymässä Stadium Arcadium World Tour -kiertueella vuonna 2006.

Tieto John Fruscianten heroiiniriippuvuudesta oli levinnyt julkisuuteen vähitellen hänen eronsa jälkeen. Heroiiniriippuvuus oli ajanut Fruscianten lähes kuoleman partaalle, ja hän oli menettänyt lähes kaiken varallisuutensa.[21] Frusciante ei ollut myöskään pitänyt yhteyttä lähipiiriinsä ja ystäviinsä Fleaa lukuun ottamatta. Flea myös taivutteli Fruscianten menemään vieroitushoitoon tammikuussa 1998.[22] Frusciante onnistui pääsemään eroon heroiiniriippuvuudestaan varsin nopeasti, jonka jälkeen hän muutti asumaan vuokralle Los Angelesin Silver Laken kaupunginosaan

Red Hot Chili Peppers oli lähellä lopullista hajoamista Dave Navarron jätettyä yhtyeen vuonna 1998. Flea totesi Anthony Kiedisille, että voisi ”jatkaa yhtyeen basistina vain, jos John palaisi yhtyeen kitaristiksi.” Kiedis yllättyi tästä ja suhtautui ajatukseen epäluuloisesti, koska hän ei uskonut Fruscianten enää koskaan haluavan työskennellä hänen kanssaan. Fruscianten selviäminen heroiiniriippuvuudesta vaikutti kuitenkin olennaisesti siihen, että Kiedis ja Flea päättivät kysyä häntä palaamaan takaisin yhtyeeseen. Flea vieraili vuoden 1998 huhtikuussa Fruscianten kotona ja kysyi, haluaisiko hän palata takaisin yhtyeeseen. Frusciante oli alkanut kyynelehtimään ja todennut, ”että mikään muu ei saisi häntä yhtä onnelliseksi.” Tämän jälkeen Flea järjesti tapaamisen Fruscianten ja Kiedisin välille, jotta he voisivat sopia jo vuosia vanhat erimielisyytensä. Sekä Kiedis että Frusciante suhtautuivat jännityksellä ja ilolla uuteen mahdollisuuteen tehdä musiikkia yhdessä, ja vain viikkoa myöhemmin yhtye kokoontui yhteen aloittaakseen jälleen soittamisen yhdessä.[19]

Yhtyeen riemusta huolimatta heroiiniriippuvuus oli jättänyt vahvan henkisen ja fyysisen jäljen Fruscianteen. Hän ei ollut soittanut yhtyeen kappaleita lainkaan eronsa jälkeen, ja lukuun ottamatta sooloalbumiensa tekoa hän ei ollut juuri soittanut kitaraa. Hän oli myös menettänyt kitaransa kotinsa tulipalossa, josta oli onnistunut täpärästi pelastautumaan.[21] Elämänmuutoksen jälkeen hänellä oli selvästi vaikeuksia päästä takaisin jaloilleen. Red Hot Chili Peppers kokoontui soittamaan Flean autotalliin, ja Fruscianten onnistui löytää kosketus musiikkiin ja kyky soittaa kitaraa uudelleen. Uutta kappalemateriaalia alkoi hiljalleen kehittyä. Fruscianten paluun myötä Red Hot Chili Peppers sai takaisin myös hyvin keskeisen osan soundiaan, sekä positiivisen ja terveen suhtautumisen työntekoon. Fruscianten syvällinen omistautuminen musiikille vaikutti suuresti yhtyeen tapaan työstää seuraava albumia.[23] Vuoden 1999 kesäkuussa julkaistiin pitkään ja huolellisesti valmisteltu studioalbumi Californication, josta tuli yhtyeen uran kaupallisesti menestynein albumi.[24]

Californicationin kappalemateriaali ei ollut yhtä rap-vaikutteista kuin edeltäjiensä, vaan sen kappaleissa olivat vahvasti läsnä johdonmukaiset ja melodiset kitara-, basso- ja laulusovitukset. Albumin kappaleista singleinäkin julkaistut ”Scar Tissue”, ”Around the World”, ”Otherside”, ”Californication” ja ”Road Trippin’” osoittautuivat hiteiksi. Californication sai osakseen positiivisen vastaanoton, ja se menestyi kansainvälisesti huomattavan paljon paremmin kuin edeltäjänsä One Hot Minute. Monen arvostelun yhteydessä albumin menestyksen katsottiin olevan John Fruscianten paluun ansiota, mutta myös Anthony Kiedisin laulutyylin kehuttiin edistyneen Californicationilla merkittävästi.[25] John Frusciante on myöhemmin kertonut pitävänsä omaa työskentelyään Californicationilla musiikillisen uransa parhaana.[23]

Californicationin julkaisua seurasi menestyksekäs, kaksi vuotta kestänyt Californication Tour -kiertue. Kiertue oli Red Hot Chili Peppersin uran siihen asti suurin, ja sen ansiosta yhtyeen onnistui tavoittaa yhä laajempi yleisö ja fanikunta ympäri maailman. Kiertueen aikana yhtye muun muassa konsertoi vuoden 1999 Woodstockin pääesiintyjänä, piti suuren ilmaiskonsertin Moskovan Punaisella torilla ja konsertoi ahkerasti Euroopassa.[26] Kiertueen Pohjois-Amerikan konserteista taltioitiin myös yhtyeen uran ensimmäinen konserttivideo, vuonna 2001 julkaistu Off the Map.

Kansainvälisen menestyksen jatkuminen (2002–2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Hot Chili Peppers esiintymässä pitkäaikaisimmassa kokoonpanossaan vuonna 2006, vasemmalta: Flea, Anthony Kiedis, Chad Smith ja John Frusciante.

Californication Tour -kiertueen päätyttyä vuonna 2001 yhtye alkoi välittömästi työstää seuraavaa albumiaan By the Way. Californicationin tavoin valtaosa albumin kappalemateriaalista sai alkunsa yhtyeen kokoontuessa soittamaan jonkun jäsenen kotiin tai äänitysstudiolle. John Frusciante ja Anthony Kiedis työstivät uusia kappaleita jopa useita päiviä peräkkäin keskustellen laulu- ja kitaramelodioista sekä sanoituksista. Anthony Kiedis on sanonut By the Wayn työstämisen eronneen Californicationin tekemisestä merkittävästi, koska John Frusciante oli saanut elämänsä takaisin raiteilleen ja oli täynnä itseluottamusta uuden albumin tekemisen alkaessa.

Ennen levyttämisen aloittamista Red Hot Chili Peppers päätti, että Rick Rubin tuottaisi totutusti myös By the Wayn. Aiempien albumien levyttämisen ja kappalemateriaalin säveltämisen aikana Rubin oli antanut yhtyeelle suuresti taiteellisia vapauksia, ja yhtye uskoi tämän edesauttavan tavoitetta levyttää ainutlaatuinen albumi. Alun perin By the Way vaikutti olevan musiikillisesti hyvin erilainen kuin siitä loppujen lopuksi tuli. Yhtye oli säveltänyt ja työstänyt monia hardcore punk -vaikutteisia ja nopeatempoisia kappaleita. Rick Rubin ei kuitenkaan ollut tyytyväinen syntyneeseen materiaaliin ja hylkäsi sen. Flea koki albumin tekemisen olevan henkilökohtaisesti raskas ja haastava prosessi, koska hän koki olonsa ulkopuoliseksi ajauduttuaan valtataisteluun kappaleiden musiikillisesta tyylistä John Fruscianten kanssa. Flea halusi tuoda albumille mukaan funk-vaikutteita, mutta Fruscianten mielestä yhtye oli jo kuluttanut funk-puolensa loppuun aiemmilla albumeillaan. By the Wayn levyttämisen jälkeen Flea harkitsi eroavansa yhtyeestä, mutta onnistui lopulta sopimaan musiikilliset erimielisyytensä Fruscianten kanssa ja yhtye saattoi jatkaa samalla kokoonpanolla.

Vuoden 2002 heinäkuussa julkaistu By the Way oli musiikillisesti aiempaa rauhallisempi ja nykyaikaisempi sekä äänimaailmaltaan monipuolisempi. Albumin melodiset balladit olivat vastakohtana yhtyeen aiempien albumien rap-vaikutteiselle funkrockille, ja John Frusciante lisäsi albumin kappaleisiin myös kosketinsoitinosuuksia ja jousisoittimia. Albumin singleinä julkaistut ”By the Way”, ”The Zephyr Song”, ”Universally Speaking” ja ”Can’t Stop” muodostuivat hiteiksi, ja ne edesauttoivat vahvistamaan Californicationin aloittamaa menestystä.[27] Albumin julkaisua seuranneella By the Way World Tour -kiertueella yhtye taltioi vuonna 2003 julkaistun konserttivideon Live at Slane Castle sekä uransa ensimmäisen livealbumin Live in Hyde Park, joka julkaistiin vuoden 2004 elokuussa.[28]

Vuoden 2003 marraskuussa Red Hot Chili Peppers julkaisi kokoelma-albumin Greatest Hits, joka sisälsi yhtyeen tutuimmat kappaleet vuosilta 1989–2002, sekä kaksi uutta kappaletta: ”Fortune Faded” ja ”Save the Population”. Kappaleet olivat yhtyeen studiotyöskentelyn tuloksia, ja ne oli valittu mukaan albumille viidentoista uuden kappaleen joukosta.[29] Chad Smith sanoi yhtyeen suunnittelevan uuden albumin julkaisemista kyseisten kappaleiden myötä By the Way World Tour -kiertueen jälkeen. John Frusciante ei kuitenkaan suostunut ajatukseen, koska hänen musiikilliset vaikutteensa ja tyylinsä olivat monipuolistuneet ja hän halusi mieluummin tehdä tyyliltään uudenlaisen albumin.[30]

Vuonna 2006 yhtye julkaisi Grammy-palkitun yhdeksännen studioalbuminsa Stadium Arcadium, joka koostui 28 kappaletta. Stadium Arcadiumin oli tuottanut jälleen Rick Rubin, ja siitä tuli Red Hot Chili Peppersin uran ensimmäinen suoraan listaykköseksi Yhdysvalloissa noussut albumi.[31] Se nousi suoraan albumilistojen kärkeen myös 26 muussa maassa ja myi yli seitsemän miljoonaa kappaletta.[32] Albumin ensimmäinen single ”Dani California” muodostui yhtyeen uran nopeimmin myydyksi singleksi, sillä se debytoi listaykkösenä Yhdysvalloissa Hot Modern Rock Tracks -listalla. Billboard Hot 100 -listalla sen sijoitus oli kuudes, ja Britannian singlelistalla se ylsi parhaimmillaan toiseksi. Myös albumin kaksi seuraavaa singleä, ”Tell Me Baby” ja ”Snow ((Hey Oh))”, nousivat listaykkösiksi.

Vetäytyminen tauolle ja John Fruscianten toinen ero yhtyeestä (2008–2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaristi Josh Klinghofferista tuli yhtyeen virallinen jäsen vuonna 2009.

Stadium Arcadiumia seuranneen kiertueen päätyttyä Red Hot Chili Peppers ilmoitti jäävänsä tauolle ainakin vuodeksi. Anthony Kiedis kertoi, että yhtye oli kuluttanut voimansa loppuun työskenneltyään yhtäjaksoisesti John Fruscianten paluun ja Californication -albumin julkaisemisesta lähtien.[33] Vuonna 2008 yhtye kuitenkin levytti vielä oman versionsa kappaleesta ”Let the Good Times Roll” yhdessä Kim Manningin ja George Clintonin kanssa Clintonin albumille George Clinton and His Gangsters of Love. ”Let the Good Times Roll” tulisi kuitenkin jäämään viimeiseksi kappaleeksi, jonka yhtye levytti yhdessä John Fruscianten kanssa.

Red Hot Chili Peppersin viettäessä taukoa yhtyeen jäsenet keskittyivät kukin omiin projekteihinsa. Flea opiskeli musiikinteoriaa Etelä-Kalifornian yliopistossa,[34] ja kertoi suunnitelmastaan julkaista suurimmaksi osaksi instrumentaalimusiikkia sisältävä sooloalbumi. Hän myös liittyi Radioheadin laulaja Thom Yorken perustamaan superyhtyeeseen Atoms for Peace. John Frusciante julkaisi sooloalbumin nimeltä The Empyrean, ja Chad Smith työskenteli Sammy Hagarin, Joe Satrianin ja Michael Anthonyn kanssa superyhtyeessä Chickenfoot sekä omassa sooloprojektissaan Chad Smith’s Bombastic Meatbats. Vastikään isäksi tullut Anthony Kiedis keskittyi viettämään aikaa perheensä kanssa.

John Frusciante ilmoitti tauon aikana jättävänsä yhtyeen. Hänen mukaansa päätös oli syntynyt jo vuosi sitten, eikä siihen liittynyt mitään dramaattista.[35] Frusciante kertoi kiertue-elämän vieneen musiikista luovuuden, eikä halunnut enää soittaa yhtyeessä vaan keskittyä musiikin tekemiseen itsenäisesti.

Paluu, uusi kitaristi ja albumi I'm With You, 2010–2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye teki livepaluunsa 29. tammikuuta 2010 Neil Youngille omistetussa konsertissa, jossa yhtye esitti Youngin kappaleen "A Man Needs A Maid". John Fruscianten ja muun yhtyeen hyvä ystävä Josh Klinghoffer soitti kitaraa Fruscianten paikalla. Spekulaatiot Klinghofferin liittymisestä yhtyeeseen alkoivat, ja rumpali Chad Smith varmisti 8. helmikuuta 2010 tehdyssä haastattelussa, että Josh Klinghoffer tulee olemaan virallisesti Johnin seuraaja.[36]

Albumi I’m with You julkaistiin Yhdysvalloissa 30. elokuuta 2011 ja Euroopassa muutama päivä aikaisemmin. Albumin tuotti jälleen Rick Rubin. Albumi sisältämää 14 kappaletta, vaikka yhtyeellä olikin kasassa tarpeeksi materiaalia uuden kaksilevyisen albumin tekemiseen. Sitä yhtye ei halunnut tehdä, vaikka yhtyeen on vaikea olla julkaisematta jokaista levyttämäänsä kappaletta.[37] Albumilta julkaistiin 18. heinäkuuta single nimeltä "The Adventures of Rain Dance Maggie", joka debytoi BBC-radiossa keskiviikkona 13. heinäkuuta kello 21.30 Suomen aikaa.[38]

Albumin kansikuva julkaistiin 5. heinäkuuta. Kansikuvan on suunnitellut taiteilija Damien Hirst. Kanteen on kuvattu valkoiselle taustalle kärpänen, joka on valko-vaaleanpunaisen pillerin päällä.[39]

I’m with You valittiin Grammy-ehdokkaaksi vuodelle 2012 parhaan rock-albumin sarjassa.

"Im With Youn" kiertueella Red Hot Chili Peppersin mukana on ollut myös lyömäsoitinten soittaja, brasilialainen Mauro Refosco, joka ei kuitenkaan ole yhtyeen varsinainen jäsen, vaan on mukana ainoastaan kiertueilla. Refosco soitti usein konsertin loppuvaiheessa jammailusession yhdessä Josh Klinghofferin ja Chad Smithin kanssa. Jossakin konserteissa myös Flea osallistui jameihin trumpetillaan.

Huhtikuussa 2012 Red Hot Chili Peppers valittiin Rock and Roll Hall of Famen jäseniksi kunniansosoituksena yhtyeen pitkästä ja menestyksekkäästä urasta. Josh Klinghofferista tuli 33-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin kunniagalleriaan päässyt jäsen. Yhtye esiintyi upeasti valintatilaisuudessaan soittaen pitkän konsertin, ja settilista oli täynnä hittejä. Nykyjäsenten mukana konsertissa soittivat entiset rumpalit D. H. Peligro ja Jack Irons. Myös entinen kitaristi John Frusciante oli kutsuttu paikalle, mutta hän kieltäytyi kutsusta todeten, ettei ole enää yhtyeen jäsen.

[40][41]

Uusi albumiprojekti sekä Super Bowl -esiintyminen 2013–2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska uusimman albumin, "I'm With Youn" sessioissa äänitetyistä kappaleista vain puolet julkaistiin itse albumilla ja Red Hot Chili Peppers julkaisee mielellään kaikki levyttämänsä kappaleet, alkoikin yhtye vuoden 2012 syksyllä julkaista "I'm With Youn" B-puolia. Osa kappaleista julkaistiin vuoden 2013 puolella. Monet B-puolina julkaistuista kappaleista olivat jopa enemmän Red Hot Chili Peppers -fanien mieleen kuin osa itse albumin kappaleista, sillä ne olivat enemmän perinteistä rockia, kun taas osa "I'm With Youn" kappaleista olivat tyylisuunnaltaan enemmänkin poprockia ja siinä esiintyi myös elektorisen musiikin vaikutteita. 29. marraskuuta julkaistiin kaikki "I'm With Youn" B-puolet sisältävä albumi "I'm Beside You" rajoitettuna seitsemän tuuman vinyyliversiona.

Vuonna 2013, jolloin "I'm With Youn" kiertue päättyy, on Red Hot Chili Peppersin määrä aloittaa uuden albumin säveltämis- ja äänitys-työ. Kitaristi Josh Klinghoffer kommentoi medialle, että haluaisi seuraavan albumin sisältävän enemmän perinteisempää RHCP-tyyliä kuin "I'm With You". Rumpali Chad Smith kertoi, että yhtye kokoontuu luultavasti syyskuussa nauhoittamaan ja tekemään uusia kappaleita uudelle albumilleen.

Tammikuussa 2014 ilmoitettiin, että Red Hot Chili Peppers esiintyy Super Bowlin puoliaikashow'ssa yhdessä Bruno Marsin kanssa. Puoliaikashow'n esiintyjiksi valitaan aina maailman suosituimpiin kuuluvia artisteja, joten valinta päästä esiintymään tapahtumaan on suuri kunnianosoitus, Chili Peppers esiintyi riehakkaasti katsojaluvuiltaan kaikkien aikojen suosituimmaksi nouseessa puoliaikashow'ssa, soittaen vuoden 1991 hittikappaleensa Give It Away. Kuten aina Super Bowlissa, esitykset tulevat laulua lukuun ottamatta taustanauhalta, jonka olemassa olon erityisesti Flea ja Klinghoffer halusivat tuoda esille esiintymällä ilman kitarajohtoja. Tapaus sai runsaasti huomiota kun Flea toi asian vielä jälkikäteen esille Twitterissä.

Elokuussa 2014 kitaristi Klinghoffer kertoi, että Chili Peppersillä oli noin 30 kappaletta valmiina ja yhtye työstää niistä uutta albumia paraikaa.[42]

2015–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Hot Chili Peppers ilmoitti uuden levyn myötä pitkäaikaisen tuottajansa Rick Rubinin pois jättämisestä. Levyn tuottajaksi valittiin Danger Mouse, joka toi mukanaan täysin uudenlaiset työtavat ja kaivatun uudistuksen kappaleisiin, minkä myötä yhtye äänitti uudestaan jo työstettyjä demoja. Levynteon aikataulu koki pahan takaiskun kun Flean käsi murtui helmikuussa lasketteluonnettomuudessa. Loppukesästä yhtye palasi studioon, kun Flea oli taas kunnossa. Uuden albumin nimeksi paljastettiin The Getaway ja myös sen kappalelista paljastettiin. Albumin julkaistiin kesäkuussa 2016.

Yhtye ilmoitti joulukuussa 2019 kitaristi Josh Klinghofferin lopettavan ja John Fruscianten palaavan takaisin yhtyeen kokoonpanoon.[43] Yhtyeen rumpali Chad Smith ilmoitti tammikuussa 2020 yhtyeen myös työstävän uutta albumia[44] jota seuraa maailmankiertue.

Esiintymiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla listattuna esiintymispaikka ja -aika sekä kiertue, jonka aikana yhtye vieraili Suomessa.

 • Provinssirock, Seinäjoki (4. kesäkuuta 1988, The Uplift Mofo Party Tour)
 • Ruisrock, Turku (30. kesäkuuta 1996, One Hot Minute Tour)
 • Hartwall-areena, Helsinki (29. lokakuuta 1999, Californication Tour)
 • Hartwall-areena, Helsinki (30. lokakuuta 1999, Californication Tour)
 • Hartwall-areena, Helsinki (24. maaliskuuta 2003, By the Way World Tour)
 • Elysée Arena, Turku (25. maaliskuuta 2003, By the Way World Tour)
 • Ratinan stadion, Tampere (1. elokuuta 2012, I’m with You World Tour)
 • Hartwall Arena, Helsinki (13. syyskuuta 2016, The Getaway World Tour)
 • Hartwall Arena, Helsinki (14. syyskuuta 2016, The Getaway World Tour)
 • Kaisaniemen puisto, Helsinki (29. heinäkuuta 2017, The Getaway World Tour)

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grammy-palkinnot[45]

MTV Video Music Awards[45]

American Music Awards[45]

 • 2000 Suosikki alternativeartisti
 • 2006 Suosikkipop/rock-yhtye, -duo tai -ryhmä
  Suosikki alternativeartisti

Billboard Music Awards[45]

 • 2000 Paras alternativeryhmä

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaristit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rumpalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1988 - Red Hot Skate Rock
 • 1990 - Psychedelic Sexfunk Live from Heaven
 • 1991 - Positive Mental Octopus
 • 1991 - Funky Monks (dokumentti albumin Blood Sugar Sex Magik nauhoittamisesta)
 • 2001 - Off the Map
 • 2003 - Live at Slane Castle

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Davis, Susan: Red Hot Chili Peppers Albums mademan.com. (englanniksi)
 2. Prato, Greg: [Red Hot Chili Peppers AllMusicissa (englanniksi) Red Hot Chili Peppers > Biography] Allmusic. Viitattu June 5, 2007.
 3. a b c d Red Hot Chili Peppers "Funky, rocky, alternative and timeless" tourdates.co.uk. (englanniksi)
 4. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja)
 5. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 5. Deep Kicking)
 6. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 6. The Red Hots)
 7. Red Hot Chili Peppers Sizzles with Stadium Arcadium mylyricscentral.com. My Lyrics Central. Viitattu 12.12.2016. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 8. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 7. Pysähtynyt vuosi)
 9. The Uplift Mofo Party Plan - The Red Hot Chili Peppers Billboard.com. Billboard. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
 10. Forsythe, Tom. (helmikuu 1991) "Laughing All the Way". Guitar Magazine.
 11. australian-charts.com — Australian charts portal ARIA Charts. Viitattu 12.12.2016.
 12. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 8. The Organic Anti-Beat Box Band)
 13. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 9. Nelikko uudistuu)
 14. a b Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 10. Funkyt munkit)
 15. Foege, Alec: The Red Hot Chili Peppers (Page 2) Rolling Stone. October 19, 1995. Arkistoitu February 7, 2009. Viitattu March 31, 2007.
 16. Erlewine, Stephen Thomas: One Hot Minute – Red Hot Chili Peppers – Songs, Reviews, Credits – AllMusic allmusic.com. AllMusic. Viitattu 12.12.2016. (englanniksi)
 17. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 12. Muurin ylitse)
 18. Wiederhorn, Jon: Red Hot Chili Peppers Relax, Let The Magik Flow On New LP mtv.com. Music Televisionin verkkosivusto. Viitattu 12.12.2016. (englanniksi)
 19. a b Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 13. Tyhjä vuosi)
 20. Rosenthal, Joe: Pepper Guitar Mill Grinds On Rolling Stone. April 6, 1998. Arkistoitu February 24, 2009. Viitattu March 31, 2007.
 21. a b Skanse, Richard: Red Hot Redux rollingstone.com. 30.4.1998. Rolling Stone. Arkistoitu 28.2.2009. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 22. Prato, Greg: John Frusciante – Biography & History – AllMusic allmusic.com. AllMusic. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 23. a b Dalley, Helen (elokuu 2002). ”John Frusciante”. Total Guitar. Viitattu 11.12.2016.
 24. Chili Peppers’ album tops survey news.bbc.co.uk. BBC. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 25. Tate, Greg: Album Guide: Red Hot Chili Peppers Rolling Stone. Viitattu April 20, 2007.
 26. Arpikudos - (Anthony Kiedis-Larry Sloman) (2005) (kirja: kappale 14. Welcome to Californication)
 27. Red Hot Chili Peppers: First Single Preview Posted Online ultimate-guitar.com. Ultimate Guitar. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 28. Zahlaway, Jon: Red Hot Chili Peppers plot first U.S. dates behind By the Way news.modernrock.com. 11.2.2003. LiveDaily. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 29. Peppers ”Rock” Out New Songs rollingstone.com. Rolling Stone. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 30. Budofsky, Andy: Chad Smith. Modern Drummer, lokakuu 2011. (englanniksi)
 31. Red Hot Chili Peppers billboard.com. Billboard. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 32. Red Hot Chili Peppers bbc.co.uk. BBC. Viitattu 11.12.2016. (englanniksi)
 33. Anderson, Kyle: The Red Hot Chili Peppers frontman discusses a new festival and the state of his band Rolling Stone.com. Rolling Stone. (englanniksi)
 34. Harris, Chris: Flea Uses Red Hot Chili Peppers Hiatus To Go Back To School MTV.com. MTV. (englanniksi)
 35. John Frusciante jätti Red Hot Chili Peppersin voice.fi. The Voice. Viitattu 11.12.2016. [vanhentunut linkki]
 36. Arnold, Nick: GRAMMY Camper Nick Arnold Interview With Red Hot Chili Peppers' Drummer Chad Smith grammycampblog.blogspot.com. (englanniksi)
 37. Graff, Gary: Rick Rubin on New Chili Peppers & Metallica Albums, Why Adele's Hot Streak Is 'Just Beginning' Billboard.com. Billboard. (englanniksi)
 38. Timo Isoaho: Red Hot Chili Peppersillä nimi ja julkaisuajankohta soundi.fi.
 39. I’m With You Album Cover RELEASED! Art for RHCP’s NEW Album! Stadium-Arcadium.com. (englanniksi)
 40. I’m With You nominated for Best Rock Album Grammy Award 2012 stadium-arcadium.com. Viitattu 15.12.2011. (englanniksi)
 41. RHCP inducted into the Rock and Roll Hall of Fame 2012! stadium-arcadium.com. Viitattu 15.12.2011. (englanniksi)
 42. Red Hot Chili Peppers' Josh Klinghoffer on new album: 'We are already up to 28 or 30 songs' - NME NME. 16.8.2014. Viitattu 2.11.2017. (englanniksi)
 43. Red Hot Chili Peppersin ilmoitus sai fanit repeämään riemusta – John Frusciante palaa bändiin! Ilta-Sanomat. 16.12.2019. Viitattu 16.12.2019.
 44. Red Hot Chili Peppers -rumpali vahvistaa: yhtye työstämässä uutta albumia John Fruscianten kanssa
 45. a b c d David Aprianto: Awards and Honors davidaprianto.wordpress.com. 24.3.2009. Wordpress. (englanniksi)

37. Anthony Kiediksen omaelämäkerta "Arpikudos" 38. Brendan Mullenin kirja, "Red Hot Chili Peppers"

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]