Anthony Kiedis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anthony Kiedis
Anthony Kiedis esiintymässä vuonna 2012.
Anthony Kiedis esiintymässä vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt1. marraskuuta 1962 (ikä 61)
Ammatti muusikko, näyttelijä
Muusikko
Taiteilijanimi Tony
Cole Dammett
Tony Flow
Antoine the Swan
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1983–
Tyylilajit funk rock
vaihtoehtorock
rap rock
punk rock
Yhtyeet Red Hot Chili Peppers
What Is This?
Aiheesta muualla
redhotchilipeppers.com

Anthony Kiedis (s. 1. marraskuuta 1962 Grand Rapids, Michigan, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muusikko, joka on tullut tunnetuksi Red Hot Chili Peppers -yhtyeen laulajana ja keulahahmona. Kiedis on myös sanoittanut suurimman osan yhtyeen kappaleista.

Kiedis kasvoi epäsovinnaisessa, epäsäännöllistä elämää viettäneessä perheessä. Kiedisin vanhemmat olivat äiti Peggy Nobel ja isä John Michael Kiedis, joka käytti myös kirjailija Dashiell Hammettin inspiroimaa taiteilijanimeä Blackie Dammett. Perhe muutti usein ja ehti asua esimerkiksi Floridassa ja Kaliforniassa. Vanhemmat erosivat ja palasivat yhteen toistuvasti kunnes Kiedisin isä John Michael Kiedis jätti lopulta perheen muuttaakseen Los Angelesiin. Äiti Peggy meni uudelleen naimisiin useampaan kertaan ja sai Scott St. Johnin kanssa tyttären Julien.

Kiedis asui äitinsä luona Michiganissa Grand Rapidsin kaupungissa, mutta muutti 12-vuotiaana vuonna 1974 isänsä luokse Kaliforniaan. 1970-luvun puolivälissä Dammett oli päättänyt ryhtyä näyttelijäksi, otti oppitunteja näyttelemisestä[1] ja sai joitakin pieniä elokuvarooleja. Vapaa-ajallaan isä juhli railakkaasti ja illanviettojen jatkot pidettiin usein pienessä bungalowissa Palm Avenuella, jossa myös Kiedis asui.

Asuessaan Los Angelesissa Kiedis kävi Fairfax High school -koulua, jossa hän tapasi Red Hot Chili Peppers -yhtyeen tulevan basistin ja parhaan ystävänsä Flean. Kiedis ja Flea viettivät usein vapaa-aikaansa kuuntelemalla musiikkia, esimerkiksi Grandmaster Flash and the Furious Five -yhtyettä, Sly Stonea ja Stevie Wonderia. Kiedis ja Flea harrastivat myös talojen katoilla hyppimistä ja Kiedis mursi selkänsä 16-vuotiaana hypättyään talon katolta uima-altaan ohi.[2]

Huumeongelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiedis on käyttänyt etenkin marihuanaa, mutta myös heroiinia, kokaiinia ja Quaaludea. Hänen huumeongelmansa alkoivat jo nuoruusiässä.[1] Sekä hänen isänsä että tämän ystävät olivat narkomaaneja ja Kiedisin isä tutustutti myös poikansa huumeisiin. Jo 12-vuotiaana Kiedis poltti isältään saamaansa marihuanaa. Myöhemmin Kiedis käytti muiden Red Hot Chili Peppersin jäsenten tavoin erilaisia lääkkeitä väärin vuosia. Flea erotti Kiediksen yhtyeestä vuonna 1986, mutta päästi hänet kuukauden päästä takaisin.

Kiedis lopetti huumeiden käytön yhtyeen alkuperäisen kitaristin Hillel Slovakin kuoltua heroiinin yliannostukseen vuonna 1988 ja ehti olla kuivilla viisi ja puoli vuotta. Vuonna 1994 hän kuitenkin retkahti uudelleen, kun viisaudenhampaan poiston jälkeen Thaimaassa hammaslääkäri määräsi Valiumia kivun helpottamiseksi.[2] Huumeriippuvuus vaikeutti ja viivästytti albumin One Hot Minute (1995) levyttämistä ja monet albumin laulut kertovatkin huumeriippuvuuden salaamisesta. Kiedis pääsi lopulta kuiville vuonna 2000.[2] Hän on ollut kasvissyöjä 1980-luvulta asti, ja nähtyään videokuvaa lihateollisuudesta hän ryhtyi vegaaniksi vuonna 2008.

Asema Red Hot Chili Peppersissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiedis on Red Hot Chili Peppers -yhtyeen perustajajäsen. Hän on ollut koossapitävä voima yhtyeen monien jäsenvaihdosten ja traagisten huumeongelmien aikana. Kiedis on kirjoittanut lähes kaikkien Red Hot Chili Peppers -kappaleiden sanat. Yhtyeen alkuaikoina hän kirjoitti usein suhteestaan naisiin, huumeisiin ja elämästään Los Angelesissa. Vaikka musiikkimaun laajentumisen, elämänkokemuksen karttumisen ja elämänkatsomuksen laventumisen seurauksena laulujen aiheet ovat kypsyneet ja monipuolistuneet, monet sanoituksista käsittelevät edelleen Los Angelesia ja Kaliforniaa.

Yhtyeen alkuaikoina Kiedis lauloi enimmäkseen räpäten. Mother's Milk -albumin (1989) myötä kappaleet alkoivat muuttua vähitelleen melodisemmiksi. Blood Sugar Sex Magik -albumilla (1991) oli edelleen pääosassa rap, mutta mukana oli myös melodisia balladeja kuten "Under the Bridge", "Breaking the Girl" ja "I Could Have Lied". Vuosien myötä Kiedisin tyyli onkin kehittynyt jatkuvasti kohti perinteistä laulua. Kiedis oli ottanut laulutunteja läpi uransa, mutta tunsi vasta albumilla Californication (1999) pystyvänsä hallitsemaan ääntään.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiedis on seurustellut monien tunnettujen naisten kanssa, esimerkkeinä ohjaaja Sofia Coppola, huippumalli Heidi Klum sekä laulajat Sinéad O’Connor ja Mel C. Kiedis on tiettävästi laulaja Cherin hyvä ystävä. Kiedis seurusteli 22-vuotiaan mallin Heather "Nika" Christien kanssa kolmisen vuotta ja kirjoitti hänestä useita lauluja Red Hot Chili Peppersin levylle Stadium Arcadium (2006). Parilla on yksi lapsi, kummankin ensimmäinen, poika (s. 2007 Los Angelesissa). Lapsen nimi tulee osittain Kiedisin suosikkiyhtyeen Everly Brothersin nimestä, ja osittain siitä, että Kiedisin intiaanisuvun voimaeläin on karhu. Anthony Kiedisin äiti on puoliksi intiaani, joten Kiedis kokee intiaanikulttuurin vahvaksi ja läheiseksi. Tästä syystä hänellä on käsivarsissaan intiaanin päätä esittävät tatuoinnit, jotka kuvastavat hänelle vahvuutta ja "miestä, joka koki helvetin ja tuli vahvana takaisin".

Vuonna 2005 ilmestyi laulajan omaelämäkerta Arpikudos, joka kertoo hänen elämäntarinansa syntymästä aina huumeriippuvuuden, rock'n'roll -elämän, yhtyeen ylä- ja alamäkien kautta By the Way -levyn (2002) valmistumisen aikoihin asti.

Kaikki albumit Red Hot Chili Peppersin kanssa.

  1. a b Anthony Kiedis Biography Biography.com. Arkistoitu 2.11.2014. Viitattu 2.11.2014. (englanniksi)
  2. a b c Anthony Kiedis Biography (Stadium Arcadium.com) stadium-arcadium.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]