Dashiell Hammett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dashiell Hammett vuonna 1934.

Samuel Dashiell Hammett (27. toukokuuta 1894 Maryland, Yhdysvallat10. tammikuuta 1961 New York, Yhdysvallat)[1] oli yhdysvaltalainen ”kovaksikeitettyjen” salapoliisiromaanien ja novellien kirjoittaja.[2]

Hammett jätti koulun 13-vuotiaana ja teki useita töitä ennen kuin alkoi työskennellä Pinkertonin etsivätoimistossa.[2] Hän työskenteli Pinkertonin etsivänä vuosina 19151921, mutta toimiston rooli väkivaltaakin käyttäneenä lakkojenmurtajana sai Hammettin illuusiot katoamaan. Pinkertonin agenttien epäiltiin muun muassa sekaantuneen montanalaisen Butten kaupungin ammattiyhdistysjohtajan Frank Littlen selvittämättömään murhaan.

Ensimmäisessä maailmansodassa Hammett palveli moottoroiduissa lääkintäjoukoissa, mutta sairastui espanjantautiin ja myöhemmin tuberkuloosiin ja vietti suurimman osan sotaa sairaalassa Yhdysvalloissa. Sodan jälkeen Hammett toimi mainosalalla ja alkoi lopulta kirjoittaa rikostarinoita, johon häntä inspiroivat omat kokemukset Pinkertonin etsivänä.

Hammett kirjoitti viimeisen romaaninsa vuonna 1934 ja omisti loppuelämänsä lähinnä vasemmistoaktivismille. Hammett osallistui toiseen maailmansotaan pääasiassa Aleuteilla sotilaslehden toimittajana. Sodan jälkeen Hammett liittyi vasemmistolaiseen Civil Rights Congress -järjestöön, joka julistettiin Yhdysvaltain oikeusministerin johdolla kommunistien peitejärjestöksi[2]. Kun neljä järjestöön liittynyttä kommunistia pidätettiin, Hammett maksoi heidän takuunsa. Pidätetyt pakenivat, ja Hammet joutui kuulusteluun ja lopulta 1951 puoleksi vuodeksi vankeuteen tietojen pimittämisestä oikeudelta.

1950-luvulla Hammett joutui Joseph McCarthyn kommunistivainojen yhteydessä Yhdysvaltain senaatin komitean kuultavaksi. Hammett vetosi kuulemisissa perustuslain viidenteen lisäykseen, mutta käytännössä myönsi syyllisyytensä.[2] Hammett joutui mustalle listalle, mutta ei todistanut tuttavistaan. Kuulemisten seurauksena useita Hammettin teoksia poistettiin vuosiksi monien yhdysvaltalaisten kirjastojen valikoimista[2].

Hammett kuoli New Yorkissa 1961, ja hänet haudattiin kahden maailmansodan veteraanina Arlingtonin hautausmaalle.[2]

Hammettin tuotanto julkaistiin pääasiassa Black Mask -pulplehdessä. Hammettia pidetään kovaksikeitetyn dekkarikoulukunnan perustajana, mutta esimerkiksi Raymond Chandler on esittänyt, ettei Hammetin tarkoituksena ollut luoda uutta tyyliä, vaan se syntyi olosuhteiden ja kokemusten tuloksena. Monien Hammettin kirjojen pohjalta on tehty elokuvia, tunnetuimpana romaanista Maltan haukka tehty elokuvaversio (1941). Hammettin hahmoista tunnetuin on Sam Spade, vaikka hän esiintyykin vain Maltan haukassa ja kolmessa novellissa. Vaikka hahmo on kirjassa pitkä ja vaalea, hänet yhdistetään elokuvan vuoksi usein Humphrey Bogartin esittämään hahmoon.

Hammettin eniten käyttämä hahmo oli kuitenkin ”Continental Op”, nimetön ja melko persoonaton Continental-etsivätoimiston etsivä, joka esiintyy romaaneissa Veristä satoa, Dainin suvun kirous ja novellikokoelmassa Kymmenes johtolanka.

Hammetin tausta lakonmurtajana kaivosalueilla näkyy hänen tuotannossaan myös siten, että niissä on useita amerikansuomalaisia sivuhahmoja, esimerkiksi kirjassa Veristä satoa esiintyvä ronski ”Suomen Pete”.

Suomennettu tuotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosiluvut alkuteoksen julkaisun mukaan.

 • Maltan haukka, alkuteos: The Maltese Falcon 1930 – suom. Kalevi Nyytäjä, 1974.
 • Lasiavain, alkuteos: The Glass Key 1931 – suom. Kalevi Nyytäjä, 1973.
 • Varjomies, alkuteos: The Thin Man 1934 – suom. Eero Huhtala, 1973.
 • Dainin suvun kirous, alkuteos: The Dain Curse 1929 – suom. Kalevi Nyytäjä, 1975.
 • Veristä satoa, alkuteos: Red Harvest 1929 – suom. Kalevi Nyytäjä 1976.
 • Nainen pimeässä, alkuteos: Woman in Dark (pienoisromaani) 1933 – suom. Reijo Lehtonen 1990.

Novellikokoelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Kymmenes johtolanka: 7 rikoskertomusta, The Continental Op – suom. Rauno Ekholm 1974
 • Mies nimeltä Spade ja muita kertomuksia, The adventures of Sam Spade and other stories toim. Ellery Queen 1944 – suom. Kalevi Nyytäjä 1994.
 • Painajaiskaupunki, Nightmare town 1948 – suom. Kalevi Nyytäjä 2004
 1. Dashiell Hammet Britannica. Viitattu 27.7.2022.
 2. a b c d e f Dashiell Hammett, Author, Dies New York Times. 11.1.1961. Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]