Raymond Chandler

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Raymond Thornton Chandler (23. heinäkuuta 1888 Chicago Yhdysvallat26. maaliskuuta 1959 La Jolla Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän kirjoitti rikosromaaneja, -novelleja ja elokuvakäsikirjoituksia. Häntä pidetään yhtenä niin sanotun kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden tärkeimmistä kirjoittajista.[1] Kaikissa Chandlerin romaaneissa päähenkilö on yksityisetsivä Philip Marlowe.

Chandlerin kummankin vanhemman sukujuuret olivat Irlannin englantilaisessa kveekari-yhteisössä.[2] Raymond Chandler syntyi Chigacossa, Yhdysvalloissa 1888. Vanhempien erottua Chandler ja äiti muuttivat Irlantiin. Chandler oli tällöin seitsemänvuotias.[2] Irlannista äiti ja Chandler muuttivat Lontooseen.[1], jossa Chandler kävi koulua yksityisessä Dulwich Collegessa. Sieltä hän sai nimen kirjojensa sankarille, sillä yksi koulun rakennuksista oli nimeltään Marlowe House. Koulun jälkeen Chandler työskenteli jonkin aikaa meriministeriössä. Tänä ajanjaksona hän myös kirjoitti runoja ja kirjallisuuskritiikkejä. Los Angelesiin hän muutti 23-vuotiaana. Ensimmäisessä maailmansodassa Chandler palveli Kanadan armeijassa. Työskenneltyään monella alalla Chandler päätyi öljy-yhtiön johtajaksi, josta sai potkut juomisen vuoksi 44-vuotiaana.lähde? Tämän jälkeen Chandler alkoi kirjoittaa rikoskertomuksia Black Mask -lehteen. Ensimmäisen romaaninsa hän kirjoitti 50-vuotiaana. Chandler meni naimisiin itseään 17 vuotta vanhemman Cissy Pascalin (1871–1954) kanssa 1925. Avioliitto kesti Pascalin kuolemaan saakka.

Koko elämänsä ajan Chandleria vaivasi ulkopuolisuus. Englannissa hän oli yhdysvaltalainen ja Kaliforniassa liian englantilainen.lähde? Sama ulkopuolisuus välittyy Marlowen hahmosta.kenen mukaan?

Chandlerin esseestä The Simple Art of Murder:

»Näillä kurjilla kaduilla täytyy kävellä miehen, joka itse ei ole paha, ei tahriintunut eikä peloissaan. Etsivän täytyy olla ehdoton mies ja tavallinen mies sekä kuitenkin epätavallinen mies. Hänen täytyy olla, melko kulunutta ilmaisua käyttääkseni, kunnian mies. Hän puhuu kuten ikäisensä mies puhuu, karkean nokkelasti, eloisan paheksuttavasti, teennäisyyttä inhoavasti ja pikkumaisuutta halveksivasti.»

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Syvä uni – (The Big Sleep, 1939)
 • Näkemiin, kaunokaiseni – (Farewell, My Lovely, 1940)
 • Vanha kultaraha – (The High Window, 1942)
 • Nainen järvessä – (The Lady in the Lake, 1943)
 • Pikkusisko – (The Little Sister, 1949)
 • Pitkät jäähyväiset – (The Long Goodbye, 1954)
 • Vuosien varjo – (Playback, 1958)
 • Marlowe palaa kaupunkiin – (Poodle Springs, 1959, Chandlerin kuoleman johdosta keskeneräiseksi jäänyt, Robert B. Parkerin vuonna 1989 loppuun kirjoittama romaani)

Kaikki liittyvät losangelesilaisen yksityisetsivän Philip Marlowen juttuihin. "Mukava rehti yksityisetsivä, joka ei pudottaisi sikarintuhkaa lattialle eikä koskaan pidä mukanaan yhtä asetta enempää", kuten Marlowe itseään kuvaili Vanhan kultarahan ensimmäisellä sivulla. Romaanien juonet on punottu hyvin mutkikkaiksi, jopa sekaviksi. Chandlerin tarkoituksena lienee ollut pyrkiä keskittämään lukijan huomio juonen sijaan muihin asioihin, erotuksena perinteisistä murhamysteerioista, joissa palapelimäisen juonen seuraaminen on itsetarkoitus.lähde?

Kun Chandlerin tunnetuimmasta romaanista Syvä uni kuvattiin elokuvaa, joutui ohjaaja ottamaan yhteyttä Chandleriin, sillä hänkään ei pysynyt monimutkaisen juonen perässä.[3]

Suomessa ilmestyneet novellikokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Helmistä on vain harmia – kolme rikoskertomusta ja essee (1971)
 • Leipätyönä harmit (1972)
 • Liian nokkela murha (1972)
 • Tappaja sateessa – kahdeksan kertomusta (1988)
 • Kiristäjät eivät ammu – seitsemän rikoskertomusta (1991)

Näissä varhaisissa tarinoissa päähenkilönä ei vielä ollut Philip Marlowe. Kertomukset ilmestyivät etupäässä newyorkilaisessa Black Mask -viihdelukemistossa. Chandler kokeili novelleissa erilaisia yksityisetsivätyyppejä, ennen kuin vihdoin päätyi Philip Marlowen hahmoon.

Elokuvakäsikirjoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinisen dahlian mysteerin käsikirjoituksen laatiminen on jäänyt historiaan erikoisen tapahtumasarjan vuoksi. Elokuvan päänäyttelijän Alan Laddin piti olla menossa armeijaan ja elokuvan valmistumisella oli kiire. Chandler oli jumissa käsikirjoituksen kanssa ja totesi, ettei saa työtä valmiiksi kuin humalassa, sillä alkoholista hän oli aikaisemminkin saanut tarvittavan energian työhönsä.lähde? Paramount-yhtiö järjesti autonkuljettajia ja sihteereitä huolehtimaan Chandlerista. Elokuvaa kuvattiin sitä mukaa kuin Chandler sai tarinaa kirjoitetuksi. Viimeisten kahdeksan kuvauspäivän aikana Chandler ei ollut hetkeäkään selvin päin, mutta elokuva valmistui ajoissa.lähde?

"Tulevaisuus, nykyhetki ja mennyt – ovat hiuksia kädelläni" Raymond Chandler 1909lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b William Marling: Raymond Chandler Detnovel.com. Viitattu 12.8.2013.
 2. a b Tom Hiney: Raymond Chandler 1997. The New York Times. Viitattu 12.8.2013.
 3. detnovel.com The Big Sleep
 4. Blue Dahlia, The (1945) Elonetissä

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Frank MacShane: Raymond Chandlerin elämä