Näkemiin, kaunokaiseni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkemiin, kaunokaiseni
Farewell, My Lovely
Alkuperäisteos
Kirjailija Raymond Chandler
Kieli englanti
Suomennos
Suomentaja Eero Ahmavaara
Julkaistu 1958
Sivumäärä 287
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Näkemiin, kaunokaiseni (Farevell, My Lovely) on yhdysvaltalaisen kirjailija Raymond Chandlerin romaani, joka julkaistiin vuonna 1940.[1]

Romaanin päähenkilö on Philip Marlowe, jota juuri vankilasta vapaaksi päässyt Hirvi-Malloy pyytää etsimään entistä tyttöystäväänsä. Marlowe on samaan aikaan ottanut myös toisen tehtävän Lindsay Marriottin henkivartijana. Molemmat tehtävät osoittautuvat ongelmallisiksi.[2]

Romaani on filmatisoitu kolme kertaa. Ensimmäinen romaanin pohjalta tehty elokuva oli Irving Reisin ohjaama Haukka ja kadonnut kaunotar, joka valmistui 1942. Edward Dmytrykin ohjaus Hyvästi, kaunokaiseni valmistui 1944 ja Dick Richardsin ohjaama Verenpunainen yö vuonna 1975.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksityisetsivä Philip Marlowe tutkii umpikujaan ajautunutta katoamistapausta, kun hän näkee rikollinen Moose Malloyn syöksyvän Florian's-nimiseen yökerhoon etsimään entistä tyttöystäväänsä Velma Valentoa. Klubi on vaihtanut omistajaa, joten kukaan siellä ei tunne Moosea. Malloy tappaa lopulta klubin omistajan ja pakenee. Murhatapaus annetaan luutnantti Nultylle, Bay Cityn poliisietsivälle, joka ei ole kiinnostunut mustan miehen murhasta. Marlowe neuvoo Nultya etsimään Malloyn tyttöystävää, mutta Nulty antaa mieluummin Marlowen tehdä rutiini jalkatyön ja luottaa siihen, että Malloy löytyy valtavan kokonsa ja silmiinpistävien vaatteidensa perusteella. Marlowe päättää alkaa etsiä tyttöä.

Hän jäljittää rouva Jessie Florianin, yökerhon entisen omistajan lesken, ja löystyttää hänen kielenkantimiaan bourbonilla. Rouva Florian väittää, että Malloyn tyttöystävä on kuollut. Ennen kuin Marlowe edistyy tutkimuksissaan, hän saa puhelun mieheltä nimeltä Lindsay Marriott, joka väittää, että hänen ystävänsä on ryöstetty, ja pyytää Marlowen lpaikalle toimittamaan lunnaat varastetuista koruista. Myöhemmin samana iltana Marlowe odottaa pimeässä autiossa kanjonissa ja saa lyönnin päähänsä takaapäin. Kun hän herää, Marriott on kuollut. Ohikulkija Anne Riordan löytää Marlowen ja vie tämän kotiin.

Luutnantti Randall, ovela mutta rehellinen Los Angelesin poliisi, joka tutkii Marriottin murhaa, suhtautuu tarinaan skeptisesti. Marlowen toimistossa Anne selittää olevansa paikallisesta rikollisuudesta kiinnostunut poliisin tytär Bay Citystä. Bay Cityn poliisia johtavat korruptoituneet poliisit maksoivat hänen isänsä ulos. Hän kertoo Marlowelle saaneensa tietää Randallilta, että varastettu kaulakoru kuuluu rouva Lewin Lockridge Graylelle, varakkaan ja vaikutusvaltaisen Bay Cityn asukkaan nuorelle vaimolle. Rouva Grayle on hurmaava blondi, jonka Grayle tapasi naisen laulaessaan tämän omistamalla radioasemalla. Grayle meni naimisiin Euroopassa naisen kanssa, joka käytti tekaistua nimeä pitääkseen taustansa salassa. Anne Riordan tarjoutuu palkkaamaan Marlowen etsimään kaulakorua.

Marlowe löytää Marriottin ruumiin taskuista marihuanasavukkeiden lisäksi meedio Jules Amthorin kortin. Hän varaa tälle ajan. Marlowe tekee tutkimuksia rouva Florianin talosta ja saa selville, että Marriottilla oli sen omistusoikeus, eli hän saattoi häätää rouvan halutessaan. Seurattuaan rouva Floriania, tämä paljastaa olleensa kerran Marriottin perheen palvelija. Marlowe epäilee, että rouva kiristi Marriotia jollain tavalla. Marlowe vierailee rouva Graylen luona, joka pitää häntä puoleensavetävänä ja palkkaa hänet, jota hän voi käyttää tekosyynä kahden murhan tutkimisen jatkamiseen. He sopivat treffit paikallisen huijarin Laird Brunetten klubiin lähelle paikkaa, jossa Marriott tapettiin.

Meedio Amthorin toimistossa Marlowe tutkii tämän yhteyksiä Marriottiin ja huumeisiin. Amthor kutsuu paikalle pari Bay Cityn etsivää, jotka ovat nyt lainkäyttövalta-alueensa ulkopuolella. He pidättävät Marlowen koska Amthor väittää, että Marlowe yritti kiristää häntä. Sen sijaan että veisivät hänet vankilaan, he lyövät hänet tajuttomaksi ja lukitsevat hänet tohtori Sonderborgin johtamaan yksityiseen sairaalaan. Tämä on huumekauppias, joka pitää Marlowen tottelevaisena huumeinjektioilla.

Marlowe pakenee, mutta matkalla ulos hän näkee Malloyn toisessa huoneessa. Hän keskustelee tapauksesta rikostutkija Randallin kanssa, joka on ärsyyntynyt Marlowen sinnikkyydestään tapauksen tutkimisessa. He epäilevät yhdessä Marriottia rikkaiden naisten kiristämisestä Amthorin kumppanina, ja palaavat rouva Florianin luo vain löytääkseen hänet murhattuna, ilmeisesti Malloyn kuoliaaksi ravistelemana.

Amthorin kutsumien Bay Cityn poliisien toiminnan vuoksi Marlowe vierailee korruptoituneen Bay Cityn poliisipäällikön John Waxin luona, joka tyrmää hänen väitteensä, kunnes Marlowe mainitsee, että rouva Grayle on palkannut hänet. Marlowelle kerrotaan nyt, että Malloy saattaa piileskellä uhkapelilaivassa, joka on ankkuroitu kolmen mailin rajan taakse ja jota johtaa Laird Brunette, joka myös hallitsee korruptoitunutta kaupunginhallintoa Bay Cityssä. Marlowe livahtaa kyytiin Red Norgaardin, toisen Bay Cityn pois potkiman rehellisen poliisin avulla. Huolimatta siitä että Brunette ottaa Marlowen laivalla kiinni, hän suostuttelee tämän välittämään viestin rikollisverkostonsa kautta Malloylle.

Marlowe soittaa rouva Graylelle, näennäisesti saadakseen tämän hakemaan hänet asunnostaan treffeille. Vastattuaan Marlowen viestiin Malloy ilmestyy paikalle ensimmäisenä ja piiloutuu, kun rouva Grayle saapuu. Marlowe kovistelee häntä, nainen onkin Malloyn kadonnut tyttöystävä Velma joka oli käyttänyt Marriottia pitämään rouva Florianin aisoissa, koska tämä tunnisti Velman äänen Graylen radioasemalta. Marriott oli työskennellyt kuuluttajana samalla asemalla. Rouva Grayle sai Marriottin uskomaan että Marlowe on tapettava kanjonissa, mutta itse asiassa hän teki niin tappaakseen Marriottin, koska piti häntä "heikkona lenkkinä", joka paljastaisi hänen oman salatun menneisyytensä. Velma oli myös ilmoittanut poliisille Malloyn tekemästä ryöstöstä, joka johti tämän vankilatuomioon.

Kun Malloy kuulee tämän, hän astuu esiin kohtaamaan Velman, joka ampuu hänet kuoliaaksi ja pakenee. Meedio Amthor, tohtori Sonderborg ja kierot poliisit ovat kaikki paljastuneet; Red Norgaard saa työpaikkansa takaisin poliisissa. Velma pakenee, mutta kun hänet lopulta löydetään Baltimoresta, hän tappaa hänet tunnistaneen etsivän ja tekee itsemurhan joutuessaan nurkkaan ajetuksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. William Marling: Major Works: Farewell, My Lovely by Raymond Chandler detnovel.com. Arkistoitu 25.5.2012. Viitattu 2.2.2010. (englanniksi)
  2. Tsäntler - suomenkielinen tietokanta Raymond Chandlerista info.uta.fi. Arkistoitu 28.4.2005. Viitattu 2.2.2010. { johdantosivulle, itse tietokantaa ei enää ole)
  3. Hal Erickson: The Falcon Takes Over allmovie. Viitattu 2.2.2010. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.