Philip Marlowe

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Philip Marlowe on Raymond Chandlerin luoma kuvitteellinen yksityisetsivä romaanisarjassa, johon kuuluvat esimerkiksi Syvä uni (The Big Sleep) ja Pitkät jäähyväiset (The Long Goodbye). Marlowen hahmo on tyypillinen kovaksi keitetyn rikosfiktion lajille. Tämän kirjallisuuslajin loivat Dashiell Hammett ja Black Mask -lehti 1920-luvulla. Lajissa yksityisetsivä on pessimistinen ja kyyninen turmeltuneen yhteiskunnan tarkkailija. Marlowen ja muiden kovanaamaetsivien kuten Dashiell Hammettin Sam Spaden viehätys on heidän likaantuneessa idealismissaan.

Vitsaileva, juova kovanaamayksityisetsivä Marlowe on sisimmissään mietiskelevä shakkia pelaava filosofi. Vaikkei hän pelkää fyysisiä kolhuja ei hän halua antaa niitä tasatakseen tilit. Moraalisesti suoraselkäisenä häntä eivät hämmennä tyylilajin kohtalokkaat naiset, kuten Carmen Sternwood Syvässä unessa. Chandler kirjoitti yksityisetsivänsä periaatteesta "hän saattaa vietellä kreivittären, mutta ei koskaan turmelisi neitsyttä".

Marlowea ovat elokuvissa esittäneet Humphrey Bogart, Robert Mitchum, Elliot Gould, Danny Glover, Dick Powell, James Caan, James Garner, Robert Montgomery ja George Montgomery. Radiossa puolestaan Marlowen roolissa ovat olleet muun muassa Van Heflin, Gerald Mohr ja William Conrad.[1]

Philip Marlowe saattaa olla nimetty englantilaisen 1500-luvun näytelmäkirjailija Christopher Marlowen mukaan.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Philip Marlowe OTRCat.com. Viitattu 30.5.2009. (englanniksi)