Philip Marlowe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Philip Marlowe
Luoja(t) Raymond Chandler
Näyttelijä(t)
Ensiesiintyminen Syvä uni
Viimeinen
esiintyminen
Marlowe palaa kaupunkiin
Henkilötiedot
Ammatti yksityisetsivä
Sukupuoli mies
Luonteenpiirteet kyynisyys, pessimismi
Suhteet

Philip Marlowe on Raymond Chandlerin luoma kuvitteellinen yksityisetsivä romaanisarjassa, johon kuuluvat esimerkiksi Syvä uni (The Big Sleep) vuodelta 1939 ja Pitkät jäähyväiset (The Long Goodbye). Kaikkiaan romaaneja on yhdeksän. Marlowen hahmo on tyypillinen kovaksikeitetyn rikosfiktion lajille. Tämän kirjallisuuslajin loivat Dashiell Hammett ja Black Mask -lehti 1920-luvulla. Lajityypin yksityisetsivä on pessimistinen ja kyyninen turmeltuneen yhteiskunnan tarkkailija. Marlowen ja muiden kovanaamaetsivien kuten Dashiell Hammettin Sam Spaden viehätys piilee heidän likaantuneessa idealismissaan.

Vitsaileva, juopotteleva kovanaamayksityisetsivä Marlowe on sisimmässään mietiskelevä, šakkia pelaava filosofi. Vaikkei hän pelkää fyysisiä kolhuja, hän ei halua antaa niitä tasatakseen tilit. Moraalisesti suoraselkäisenä häntä eivät hämmennä tyylilajille ominaiset kohtalokkaat naiset, kuten Syvän unen Carmen Sternwood. Chandler kirjoitti yksityisetsivänsä periaatteista: ”Hän saattaa vietellä kreivittären mutta ei koskaan turmelisi neitsyttä.”

Vuodesta 1944 alkaen Marlowea ovat elokuvissa esittäneet Humphrey Bogart, Robert Mitchum, Elliot Gould, Danny Glover, Dick Powell, James Caan, James Garner, Robert Montgomery ja George Montgomery. Radiossa puolestaan Marlowen roolissa ovat olleet muun muassa Van Heflin, Gerald Mohr ja William Conrad.[1]

Philip Marlowe saattaa olla nimetty englantilaisen 1500-luvun näytelmäkirjailijan Christopher Marlowen mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Philip Marlowe OTRCat. Viitattu 30.5.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sundström, Hans: Marlowe – en man på mörka gator. Hufvudstadsbladet, 23.7.2015, s. 18–19. Hufvudstadsbladet Ab. Artikkelin verkkoversio. (ruotsiksi)