Bourbon (viski)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Bourbon-viskistä. Bourbon on myös aatelissuku.
Bourbon-pullo Gettysburgista.

Bourbon on yhdysvaltalainen viskilaatu. Sen raaka-aineista vähintään 51 prosenttia on maissia. Bourbon valmistetaan ja kypsytetään samalla tavalla kuin muutkin viskit.

Skottiviskeistä poiketen bourbon-viskit säilötään uusiin tammitynnyreihin. Maissiviski on huomattavasti nopeammin kypsyvää kuin mallasviskit. Monet bourbon-viskit saavuttavat parhaan makunsa huomattavan nuorina, jopa 4-6-vuotiaina. Bourbon-viskien makeus jakaa mielipiteitä, mutta myös iäkkäät bourbonit saavuttavat kuivan, lähes "puisevan" maun viimeistään 8-10 vuodessa. Nuorten bourbon-viskien suurin ero skotti- tai irlantilaisviskeihin on makeus.

Harva tietää, että skottiviski on täysin riippuvainen amerikkalaisista serkuistaan, koska ainoastaan vanhat tynnyrit kelpaavat sen valmistukseen. Lähes kaikki Skotlannissa käytetyt tynnyrit laivataan Yhdysvalloista tai Espanjasta (sherry-tynnyrit).

Nimi bourbon tulee Kentuckyn osavaltion Bourbonin piirikunnasta, josta viskin valmistus on lähtenyt. Suurin osa bourbonviskistä valmistetaan edelleen Kentuckyssä. Tunnetuin bourbon on Jim Beam, jota on valmistettu 1700-luvulta lähtien.

Jack Daniel's ei ole bourbon-viskiä vaan tennesseeviskiä, koska tisle on ennen tynnyriin joutumista suodatettu aktiivihiilellä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jim D - Supertehtaat: Jack Daniel's
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.