Mallasviski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bowmoren mallasviskiä, jota on vanhennettu 12 vuotta.

Mallasviski on viski, joka tehdään kokonaan ohramaltaasta. Sanalla mallasviski viitataan yleensä single malt -viskiin, joka sekoitetaan yhden tislaamon eri mallastisleistä. Mallasviskiä valmistetaan pääasiassa Skotlannissa, mutta myös muissa maissa, kuten Irlannissa, Japanissa ja Kanadassa.

Skottilainen mallasviski tislataan yleensä kahteen kertaan, irlantilainen taas kolmesti. Viskin vähimmäisvarastointiaika tynnyrissä on kolme vuotta, mutta yleensä myynnissä olevat pullotukset on tehty 8–15 vuotta vanhennetuista viskeistä. Alueelliset erot ja vaihtelevat valmistustavat tekevät single malt -viskeistä erittäin yksilöllisiä ja aromikkaita, ja ne ovatkin alan harrastajien suosiossa. Single malt -viskit ovat tyypillisesti blended-viskejä kalliimpia, ja niitä myydään vähemmän. Tislaamojen mallasviskejä myös sekoitetaan; tällöin puhutaan blended malt -viskeistä. Single malt -viskin alalaji single cask sisältää sekoittamatonta, yhdestä tynnyristä peräisin olevaa mallasviskiä.

  • Jackson, Michael (2004): Malt Whisky Companion (5th Ed.), Dorling Kindersley, ISBN 1-4053-0234-8
  • Lerner, Daniel: Mallasviski ja skottiviski. (Single malt and Scotch whisky: A guide to hundreds of brands and varieties, 2006.) Teksti ja valokuvat: Daniel Lerner. Suomennos: Eeva-Marja Huusari. Köln: Könemann, 1999. ISBN 3-8290-3252-8.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.