The Uplift Mofo Party Plan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Uplift Mofo Party Plan
Red Hot Chili Peppers
Studioalbumin The Uplift Mofo Party Plan kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  toukokuu 1987
El Dorado-studio
Hollywood, Kalifornia
 Julkaistu 29. syyskuuta 1987
 Tuottaja(t) Michael Beinhorn
 Tyylilaji Funk rock
Rap rock
 Kesto 37.50
(43:07 vuoden 2003 uudelleenjulkaisulla)
 Levy-yhtiö EMI, Capitol Records
Muut kannet
Albumin takakansi
Listasijoitukset
Red Hot Chili Peppersin muut julkaisut
Freaky Styley
1985
The Uplift Mofo Party Plan
1987
Mother's Milk
1989

The Uplift Mofo Party Plan on vuonna 1987 ilmestynyt kalifornialaisen rockyhtye Red Hot Chili Peppersin kolmas studioalbumi.

Ennen levyä yhtye erotti yhtyeen laulaja Anthony Kiediksen tämän huumeriippuvuudesta aiheutuneiden ongelmien seurauksena. Laulaja hyväksyi tämän ja ajautui syvemmälle huumekierteeseen, mutta jonkin ajan kuluttua ryhdistäytyi ja hän meni vieroitukseen ja onnistuikin tässä. Kuultuaan tästä yhtyeen basisti Flea pyysi laulajaa palaamaan yhtyeeseen ja yhtye alkoi tehdä uutta materiaalia. Uuden albumin levytykset alkoivat, mutta levyn teon edetessä Kiedis löysi taas tiensä vanhoihin tapoihin. Tällä kertaa se ei kuitenkaan haitannut bändin työskentelyä siinä määrin, että muu bändi olisi reagoinut.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1986 yhtyeen kitaristi Hillel Slovak ja tuottaja saivat suostuteltua albumin demon äänittämiseen levy-yhtiöltä viisi tuhatta dollaria, joista suurimman osan he käyttivät huumeiden ostamiseen. Rumpali Cliff Martinez ei hyväksynyt tätä, mutta ei silti halunnut erota yhtyeestä, joten Kiedis ja Flea erottivat hänet. Pian tämän jälkeen alkuperäisjäsen Jack Irons liittyi yhtyeeseen, korvatakseen Martinezin. Näin ollen alkuperäinen kokoonpano ja vanhat ystävykset olivat jälleen samassa yhtyeessä, sitten vuoden 1983. Flea oli erottanut Kiediksen tämän huumeriippuvuuden takia. Kiedis kuitenkin palasi äitinsä luo, meni vieroitukseen ja pääsi kuiville. Flean kuultua Kiediksen raittiudesta hän pyysi tätä takaisin bändiin. Lentomatkalla takaisin Los Angelesiin hän kirjoitti sanat kappaleeseen "Fight Like a Brave".[1] Kiediksen palattua yhtye alkoi työstää uutta levyä. Kiedis kuitenkin retkahti levytysten aikana uudestaan. Bändi yritti hankkia Rick Rubinin tuottamaan albumia, mutta hän kieltäytyi. Rubin on kuitenkin tuottanut kaikki Red Hot Chili Peppersin albumit, Blood Sugar Sex Magikista lähtien. Albumin tuottajaksi päätyi lopulta Michael Beinhorn, joka tuotti myös seuraavan albumin, Mother's Milkin.

Levytys ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale "Fight Like a Brave" julkaistiin albumin ensimmäisenä singlenä, kappaleesta tehtiin myös musiikkivideo, albumilta julkaistiin yhteensä kolme singleä: "Me and My Friends" (julkaistu 1987), kappale, jossa Kiedis kertoo ystävistään, etenkin Hillel Slovakista. Muissakin kappaleissa on viitteitä Slovakiin, kuten kappaleissa "No Chump Love Sucker", joka kertoo Slovakin tyttöystävästä, joka jätti hänet[2] ja kappaleessa "Skinny Sweaty Man".[3] Kolmas single oli kappale "Behind the Sun" (julkaistu 1992). Kappale oli Red Hot Chili Peppersin ainoa, joka oli levytetty Slovakin kanssa, joka pääsi musiikkilistoille, ollen mm. seitsemäs Alternative Songs- sekä Recording Industry Association of New Zealand- listalla.

The Uplift Mofo Party Plan oli jo kolmas studioalbumi Red Hot Chili Peppersiltä, muttei sekään vielä nostanut yhtyettä koko maailman huulille ja supersuosioon. Albumi saavutti kultarajan Yhdysvalloissa 23. tammikuuta 2003. [4] Albumi myi taas edellistä paremmin maailmanlaajuisesti. Albumi pääsi myös ensimmäisenä Red Hot Chili Peppersin albumina jollekin musiikkilistalle, ollen 148. Billboard 200 listalla[5]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Allmusic[6] Allmusicin Bill Meredith pitää enemmän albumia "The Uplift Mofo Party Plan" yhtyeen läpimurtoalbumina, toisin kuin moni muu pitää vuonna 1989 ilmestynyttä albumia "Mother's Milk" yhtyeen todellisena läpimurtona. Meredithin mielestä juuri Jack Ironsin tulo ja ystävien yhdessä olo saivat aikaan albumin ja sen energiset kappaleet, kuten "Fight Like a Brave" ja kokeellinen "Funky Crime". 4/5 tähteä
 • Soundi[7] Kuten Allmusicin Bill Meredithkin, Soundin Petri Silas piti albumia yhtyeen ensimmäisenä hyvänä tuotoksena. Etenkin hän kehuu kappaleita "Fight Like a Brave", "No Chump Love Sucker" ja "Me and My Friends", mutta jatkaa kertomalla, että yhtyeen varsinainen huippu hetki oli vielä neljän vuoden päässä.4/5 tähteä
 • Amazon.com[8] 4.6/5 tähteä
 • Rolling Stone[9] 2/5 tähteä

Hillel Slovakin kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdettyään Euroopan kiertueelle, Kiedis ja Slovak yrittivät päässä kuiville heroiiniriippuvuudessaan. Kiertueen aikana kummatkin kokivat vieroitusoireita, Slovakilla voimakkaampia. Palatessaan takaisin kotiin, kummatkin olivat retkahtaneet uudestaan heroiiniin. Lopulta Slovak löydettiin kotoaan kuolleena heroiiniin yliannostuksen seurauksena. Slovakin toiseksi viimeinen keikka oli Provinssirockissa. Hillel Slovakin lempinimi oli "Slim", johtuen hänen pitkästä ja hoikasta olemuksesta. Kuolemasta järkyttyneenä Jack Irons jätti yhtyeen, hänet korvasi Chad Smith. Slovakin korvasi nuori John Frusciante. Slovakin kuoleman seurauksena Kiedis yritti tulla raittiiksi ja onnistuikin siinä. Kiedis on sanoittanut muutamia kappaleita Slovakin kunniaksi, kuten "Knock Me Down" albumilla Mother's Milk ja "My Lovely Man" albumilla Blood Sugar Sex Magik. Myös kappaleen "This Is the Place" sanoissa, albumilla By The Way, viitataan Slovakiin.

Kappaleluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiSäv&sanKesto
1.Fight Like a BraveKiedis, Flea, Slovak, Irons3.52
2.Funky CrimeKiedis, Flea, Slovak, Irons2.59
3.Me and My FriendsKiedis, Flea, Slovak, Irons3.07
4.BackwoodsKiedis, Flea, Slovak, Irons3.06
5.Skinny Sweaty ManKiedis, Flea, Slovak, Irons1.15
6.Behind the SunKiedis, Flea, Slovak, Irons, Beinhorn4.39
7.Subterranean Homesick Blues (Cover-versio Bob Dylanin kappaleesta) Bob Dylan2.32
8.Special Secret Song Inside (Tunnetaan myös nimellä "Party on Your Pussy") Kiedis, Flea, Slovak, Irons3.14
9.No Chump Love SuckerKiedis, Flea, Slovak, Irons2.40
10.Walkin' on Down the RoadKiedis, Flea, Slovak, Irons, Martinez3.48
11.Love TrilogyKiedis, Flea, Slovak, Irons2.39
12.Organic Anti-Beat Box BandKiedis, Flea, Slovak, Irons4.03
37.50
Vuoden 2003 uudelleenjulkaisun bonuskappaleet
NroNimiSäv&sanKesto
13.Behind the Sun (demo) Kiedis, Flea, Slovak, Irons2.55
14.Me and My Friends (demo) Kiedis, Flea, Slovak, Irons1.55
43.07

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Anthony Kiedis – laulu
 • Flea – basso, taustalaulu
 • Hillel Slovak – kitara, koskettimet, taustalaulu
 • Jack Irons – rummut, taustalaulu

Muut muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Michael Beinhorn – taustalaulu, tuottaja
 • Angelo Moore – taustalaulu
 • John Norwood Fisher – taustalaulu
 • David Kenoly – taustalaulu
 • Annie Newman – taustalaulu
 • Judy Clapp – suunnittelija
 • Howie Weinberg – pääsuunnittelija

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkialbumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.