Yliannostus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sorbitolia sisältävää lääkehiiltä. Sorbitoli nopeuttaa myös suolen tyhjenemistä, ja näin ollen se voi aiheuttaa suurempina annoksina ripulia.

Yliannostus tarkoittaa myrkytystilaa, joka johtuu vaarallisen suuresta määrästä kehon toimintaa muuttavaa ainetta, kuten esimerkiksi lääkettä tai päihteitä. Se voi pahimmillaan johtaa vakavaan ruumiilliseen vammaan, kuten sisäelinten tuhoutumiseen, aivovaurioon tai kuolemaan.[1] Esimerkiksi kiniinimyrkytys saattaa johtaa myös sokeuteen. Myös sekakäyttö saattaa johtaa edellä kuvattuihin lopputuloksiin. Yliannostus saattaa johtaa myös aivovaurioihin. Yliannostus on yleinen tapa tehdä itsemurha, mutta useimmat yliannostukset ovat vahinkoja.lähde?

Varsinaisista myrkyistä ei yleensä puhuta yliannostuksina, koska termi viittaa siihen, että myös turvallinen annostus on olemassa.lähde?

Yliannostusriskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliannostusriski on erittäin suuri käytettäessä esimerkiksi huumausaineita. Laittomasti kaupattavien huumausaineiden kohdalla niin kutsuttujen jatkeaineiden ja itse huumaavan aineen suhde on harvoin ainetta käyttävän henkilön tiedossa, ja samankin huumausaineen vahvuus yksittäisten erien kohdalla voi poiketa toisistaan huomattavasti. Joissakin tapauksissa ostettu aine voi olla sataprosenttisesti puhdasta ainetta, kun se voi olla myös pelkkää jatkeainetta. Käyttäjä ei voi myöskään ilman kemiallista tunnistamista olla täysin varma, että hänelle kaupattu aine on juuri sitä, mitä hänelle on myyty. Aine voi olla myös vaikutuksiltaan ja ominaisuuksiltaan täysin poikkeavaa ainetta, joka jo ns. normaaleinakin käyttöannoksinakin voi johtaa kuolemaan ja jota ei esimerkiksi silmämääräisesti tai maistamalla pysty välttämättä erottamaan kaupatusta aineesta.

Oireet ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliannostuksen jälkeen ilmeneviä oireita voivat olla esimerkiksi uneliaisuus, huimaus, pahoinvointi, takykardia ja oksentelu.

Yliannostusoireet saattavat asettua itsestään riippuen nautitusta aineesta, sen määrästä, annostelutavasta ja muista nautituista kemikaaleista, kuten myös yliannostuksen ottaneen henkilön henkilökohtaisista ruumiillisista ominaisuuksista.

Yliannostusmyrkytystapauksissa ensiapuna saatetaan käyttää lääkehiiltä, ja vakavissa tapauksissa voi olla tarpeen myös vatsahuuhtelu, jos vatsalaukun sisältö on saatava nopeasti puhdistettua. Tämä toimii kuitenkin ainoastaan, jos aine on nautittu suun kautta ja yliannostuksen aiheuttanutta ainetta on vatsalaukussa vielä kriittisiä määriä. Esimerkiksi suonensisäisesti tai nuuskaamalla käytetyn aineen (esimerkiksi heroiini, kokaiini) yliannostustapauksessa vatsahuuhtelu ei varsinaisesti toimi hoitotoimenpiteenä. Tällaisissa tapauksissa voidaan käyttää vasta-ainetta kumoamaan yliannostellun aineen vaikutuksia, mikäli yliannostuksen aiheuttanut kemikaali on tiedossa ja siihen on olemassa asianmukainen vasta-aine.

Muuntohuumeiden kohdalla vakavat yliannostukset voivat olla vaikeita hoitaa, sillä ei välttämättä ole tiedossa minkälaisia määriä ja mitä kemikaalia kyseinen henkilö on nauttinut. Niille on myös harvoin olemassa vasta-ainetta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Huumemyrkytyspotilaan ensihoito Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2000;116(15):1637-1642
  • Robert S. Gable: Comparison of acute lethal toxicity of commonly abused psychoactive substances. Society for the Study of Addiction, 2004. Artikkelin verkkoversio (PDF). (englanniksi)