Vesimyrkytys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vesimyrkytys on mahdollisesti hengenvaarallinen tila, jossa elimistöön kertyy liikaa vettä. Tästä aiheutuu veren laimeneminen ja elektrolyyttitasapainon menettäminen eli hyponatremia, jolla on vakavia haittavaikutuksia aivojen toiminnalle.

Vesimyrkytys syntyy, mikäli henkilö nauttii liikaa vettä tai vettä ei poistu kehosta normaaleja määriä.[1] Ensiksi mainittu tilanne voi syntyä esimerkiksi, mikäli kestävyysurheilija nauttii suorituksen aikana vain puhdasta vettä tai henkilö kärsii polydipsiasta. Tunnetaan myös tapauksia, joissa vedenjuontikilpailu on johtanut myrkytykseen.[2][3][4][5] Hyvin pienten lasten munuaisten vähäisen kapasiteetin vuoksi he voivat saada vesimyrkytyksen, mikäli heille juotetaan vettä äidinmaidon lisäksi. Väärässä suhteessa sekoitettu infuusioneste voi myös aiheuttaa vesimyrkytyksen.[6]

Yleisin syy veden kehosta poistumisen häiriöille on liiallinen antidiureettisen hormonin tuotanto, josta seuraa virtsan erityksen väheneminen. Antidiureettisen hormonin eritystä voivat lisätä mm. kipu, stressi ja aivokasvaimet.[7] MDMA-huumausaine aiheuttaa sekä lisääntynyttä janon tunnetta että antidiureettihormonin eritystä, joten ainetta nauttineen henkilön neste- ja elektrolyyttitasapainosta on pidettävä erityistä huolta[8].

Fysiologiset vaikutukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska solut vaihtavat aineita vereen diffuusion kautta, veren laimentuessa soluihin imeytyy lisää nestettä ja niistä poistuu elektrolyyttejä. Lisääntynyt neste saa kudokset paisumaan, mikä on erityisen vaarallista aivoille. Aivokudoksella ei ole juuri tilaa laajentua kallon sisällä. Lisääntynyt paine vaurioittaa kudosta ja saattaa myös puristaa aivojen verisuonia umpeen. Vettä voi alkaa myös suodattua verenkierrosta keuhkoihin. Lisäksi elektrolyyttien poistuessa soluista hermoimpulssien kulku vaikeutuu.[6][9]

Lievän vesimyrkytyksen oireita ovat väsymys, pahoinvointi, päänsärky ja suonenvedot. Erityisesti kestävyysurheilijat saattavat tulkita oireet merkiksi nestehukasta ja lisätä vedensaantia entisestään pahentaen tilannetta. Aivojen toiminnan häiriintyessä lisää potilaasta tulee sekava, hänen puhekykynsä ja koordinaationsa heikkenee, saattaa esiintyä hallusinaatioita ja pahimmillaan hengityksen ja sydämen toiminnan häiriötä. Hoitamattomana potilas voi menettää tajuntansa ja kuolla.[6][9]

Vesimyrkytyksen ensisijainen hoito on estää potilasta nauttimasta lähitunteina lisää vettä. Elektrolyyttitasapainon korjaamisen suhteen on toimittava maltillisesti, sillä natriumpitoisuuden liian nopean korjaamisen on havaittu aiheuttavan aivosillan demyelinisaatiota[10]. Vakavissa tapauksissa voidaan käyttää lääkitystä aivojen turvotuksen laskuun sekä virtsan erityksen lisäämiseen nesteen poistamiseksi.[8] Mikäli aivojen turvotus ei ole ehtinyt aiheuttaa kudosvaurioita, potilas toipuu yleensä muutamassa päivässä.[9]

  1. Vesimyrkytys Tohtori.fi. Viitattu 24.4.2012.
  2. Osallistui vedenjuontikilpailuun - kuoli myrkytykseen Uusi Suomi 30.10.2009.
  3. Uudenkaupungin Sanomat: Tyttö kuoli vesimyrkytykseen – vanhemmat varoittavat vesipokerista 27.5.2012. Iltalehti.fi: Iltalehti. Viitattu 17.2.2015.
  4. Harmittomalta kuulostava nuorten peli voi johtaa kuolemaan (Arkistoitu – Internet Archive) Aamulehti 5.2.2014.
  5. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000519722.html
  6. a b c Elizabeth Quinn: What Is Hyponatremia 7.3.212. About.com. Arkistoitu 28.10.2009. Viitattu 24.4.2012. (englanniksi)
  7. Christie P Thomas: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion: Etiology Medscape Reference. Viitattu 15.6.2012. (englanniksi)
  8. a b Why is too much water dangerous? 15.1.2007. BBC News. Viitattu 24.4.2012. (englanniksi)
  9. a b c Anne Marie Helmenstine: Can You Drink Too Much Water? 15.1.2007. About.com. Arkistoitu 22.4.2012. (englanniksi)
  10. Dr Adrian Bonsall: Hyponatraemia patient.co.uk. 13.2.2012. Patient.co.uk. Arkistoitu 8.6.2012. Viitattu 15.6.2012. (englanniksi)