MDMA

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MDMA
MDMA
MDMA
Systemaattinen (IUPAC) nimi
3,4-metyleenidioksimetamfetamiini
Tunnisteet
CAS-numero 69610-10-2
ATC-koodi  ?
PubChem  ?
Kemialliset tiedot
Kaava C11H15NO2 
Moolimassa 193,24 g/mol
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus  ?
Metabolia  ?
Puoliintumisaika 6-10 tuntia
Ekskreetio  ?
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

?

Reseptiluokitus
Antotapa  ?

MDMA eli ekstaasi (3,4-metyleenidioksimetamfetamiini)[1] on keskushermostoa aktivoiva huumausaine, joka kuuluu amfetamiineihin. MDMA lasketaan vaikutuksiltaan stimulantteihin tai psykedeeleihin, mutta tämä on jossain määrin epätäsmällistä. Parempi luokitus lienee empatogeeni, joka viittaa aineen empaattisuutta lisäävään vaikutukseen.

MDMA on synteettinen amfetamiinijohdos.[1]

Usein katukaupassa ekstaasina myytävät pillerit sisältävät MDMA:n sijasta tai sen lisäksi muita aineita. Ekstaasin lisäaineet voivat aiheuttaa käyttäjälleen epätoivottuja vaikutuksia. Ekstaasivalmisteissa MDMA:ta korvaavina aineina on tavattu LSD:tä, kofeiinia, amfetamiinia, metamfetamiinia, kokaiinia, antihistamiinia, heroiinia, ketamiinia ja kipulääkkeitä.[1]

MDMA on metamfetamiini, jossa on metyleenidioksi-ryhmä kiinni. 1,3-bentsodioksoli on myös ekstaasihuumeen esiaste.

Kansainvälisesti ekstaasi on kolmanneksi yleisin laiton huumausaine kannabiksen ja amfetamiinin jälkeen.[1]

Käyttötavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia MDMA-tabletteja

Ekstaasia on saatavilla tabletteina, kapseleina, pulvereina ja nestemäisessä muodossa. Ainetta käytetään syömällä, nenän kautta nuuskaamalla ja suonensisäisesti[1]. Suonensisäisesti käytettynä se saattaa aiheuttaa verisuonten repeämiä. Grammasta MDMA:ta saa noin 8-10 annosta.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MDMA-kiteitä

Ekstaasin vaikutus alkaa käyttötavasta riippuen 20–60 minuutissa aineen ottamisen jälkeen. Vaikutukset saavuttavat huippunsa noin 30-60 minuuttia vaikutusten alkamisesta ja kestävät tavallisesti 4–6 tuntia[1].

Ekstaasi lisää serotoniinin ja jossain määrin noradrenaliinin vapautumista. Noussut serotoniinitaso selittää ekstaasin tyypilliset vaikutukset. Yleensä käyttäjä kokee ensin "kohahduksen", jota seuraavat rauhoittuminen, hyvänolon tunne, värien ja äänten voimakas aistiminen sekä syvällinen rakkauden tunne sekä omaa itseä, muita ihmisiä että koko ympäröivää maailmaa kohtaan.

Noradrenaliinitason kohoaminen puolestaan luo ekstaasille tyypillisen stimulaation, eli elintoimintoja kiihdyttävän, piristävän vaikutuksen.

Ei-toivottuina vaikutuksina ekstaasi voi aiheuttaa liikehäiriöitä ja lihaskramppeja, ruokahaluttomuutta, lämmönsäätelyn häiriöitä, verenpaineen ja pulssin nousua, hampaiden kiristelyä, pureskelua ja leuan jäykkyyttä; joskus aggressiivisuutta, ahdistusta tai masentuneisuutta. Koska ekstaasi saattaa käyttää serotoniinivaraston tilapäisesti loppuun, voi käyttöä seurata lähivuorokausien aikana väsymystä ja unihäiriöitä, masentuneisuutta, keskittymiskyvyttömyyttä ja lihaskipuja.[1]

Käytön haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekstaasin välittömiä vaikutuksia voivat olla hikoilu, suun kuivuminen, ruokahaluttomuus ja sydämen sykkeen nopeutuminen. Ekstaasi voi myös aiheuttaa pahoinvointia sekä raajojen ja leuan tilapäistä jäykistymistä. Stimuloivan vaikutuksensa vuoksi ekstaasi on erityisen vaarallista korkeaa verenpainetta, sydänvikaa, epilepsiaa, diabetesta tai astmaa sairastaville.lähde?

Ekstaasia käytetään usein musiikkitapahtumissa ja tanssiklubeilla, joissa kuumuus ja tanssiminen yhdessä ekstaasin diureettisten vaikutusten kanssa kuivattavat kehoa. Nestehukan torjumiseksi käyttäjä voi nauttia riittävästi vettä ja sokeria, mutta ei liikaa suolaa. Riittämätön nestetasapainosta huolehtiminen voi aiheuttaa lämpöhalvauksen. Myös liiallinen nestetankkaus on aiheuttanut vaaratilanteita ekstaasin käyttäjille.

MDMA:n käyttö voi olla hengenvaarallista joissakin tapauksissa, esimerkiksi jos sitä käytetään yhdessä MAOI-tyyppisten mielialalääkkeiden kanssa.[1]

Ekstaasin pitkäaikainen käyttö tai suuret annokset voivat aiheuttaa masentuneisuutta ja levottomuutta. Myös paniikkikohtaukset tai pelkotilat ja unettomuus sekä muutokset maksan toiminnassa ovat mahdollisia ainetta runsaasti käyttävillä.

Professori David Nuttin mukaan ekstaasin käyttö ei ole sen vaarallisempaa kuin hevosella ratsastaminen[2].

Riippuvuuspotentiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekstaasin ei ole todettu aiheuttavan fyysistä riippuvuutta, eikä käytön lopettamisesta seuraa vieroitusoireita. Aineen käyttöön voi kuitenkin muodostua psyykkinen riippuvuus. Toleranssi eli sietokyky aineen etenkin hallusinogeenisille vaikutuksille kasvaa nopeasti[1].

Lainsäädäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MDMA (ekstaasi) on kansainvälisesti luokiteltu laittomaksi psykotrooppiseksi aineeksi YK:n vuoden 1971 psykotrooppisten aineiden luettelossa. Suomessa MDMA ja sen johdannaiset on luokiteltu rikoslaissa tarkoitetuksi erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Erittäin vaarallisella huumausaineella tarkoitetaan huumausainetta, jonka käyttöön liittyy virheellisestä annostelusta johtuva hengenvaara, lyhytaikaisestakin käytöstä johtuva vakavan terveydellisen vaurion vaara tai voimakkaat vieroitusoireet (rikoslaki 50:5 §). Erittäin vaarallisen huumausaineen valmistuksesta, myynnistä, maahantuonnista ja hallussapidosta voidaan tuomita muiden edellytysten täyttyessä törkeänä huumausainerikoksena.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Ekstaasi eli MDMA - Pikatieto Päihdelinkki.fi
  2. Ecstasy 'no more dangerous than horse riding' Telegraph 07.02.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: MDMA.