Hyponatremia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyponatremia on tila, jossa veren natriumpitoisuus on liian alhaisella tasolla. Jos veren natriumpitoisuus laskee alle 125 millimooliin, alkaa esiintyä väsymystä, voimattomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia ja lihaskramppeja. Jos natriumpitoisuus pienenee vielä vähäisemmäksi, alkaa esiintyä lihasheikkoutta ja hermosto-oireita, yleistä kouristelua, sekavuutta[1] ja muita tajunnan häiriöitä sekä rytmihäiriöitä ja potilas saattaa jopa kuolla[2][3]. Hyponatremiaan saattaa liittyä myös ruokahaluttomuutta, vatsakipua, hallusinaatioita ja inkontinenssia eli virtsarakon toimintahäiriö[4][5].

Hyponatremia ei johdu suolan saannin puutteesta, mutta sen taustalla saattaa olla esimerkiksi lääkitys. Diureetit eli nesteenpoistolääkitys on lievän hyponatremian yleisin syy. Myös masennuslääkkeet, antipsykoottiset lääkkeet sekä epilepsialääkkeet (karbamatsepiini) ja okskarbatsepiini voivat olla hyponatremian syynä. Sydämen vajaatoiminta, maksakirroosi tai erilaisiin munuaistauteihin liittyvä nefroottinen oireyhtymä, pneumonia eli keuhkokuume, kasvaimet ja jotkut lääkkeet saattavat lisäksi aiheuttaa hyponatremiaan johtavaa liiallista antidiureettisen hormonin eritystä. Voimakas pahoinvointi tai kipu lisäävät myös antidiureettisen hormonin erittymistä.

Myös runsas ripuli ja oksentelu saattavat johtaa natriumin liialliseen menetykseen. Syynä voi olla myös poikkeuksellisen runsas ja äkillinen vedenjuonti varsinkin hyponatremialle altistavan sairauden yhteydessä (vesimyrkytys).[4][5]

Hyponatremia johtaa pahimmillaan kuolemaan. Näin kävi vuonna 2013 Coloradon San Carlosin vankilassa, kun skitsofreniaa sairastavalle Christopher Lopezille oli annettu yliannos psykoosilääkettä, mikä johti hengitysvaikeuksiin ja kuuden tunnin pituiseen hoitamattomaksi jääneeseen kouristeluun[2][3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00858
  2. a b Alastomana tuolissa kaksi päivää, neliraajahalvaantunut ei saanut hengityskonetta, vartija katseli hirttäytyjää vierestä. Iltalehti 14.8.2019.
  3. a b Colorado to pay $3m to family of mentally ill prisoner who died shackled facedown on floor. Guardian.com.
  4. a b Hyponatremia (alhainen veren natrium) sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki, Lääkärikirja Duodecim 25.2.2015.
  5. a b Natriumaineenvaihdunnan häiriöt Heidi Rosvall. Therapia Fennica.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.