Aeroplane

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Aeroplane”
Red Hot Chili Peppers
Singlen ”Aeroplane” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta One Hot Minute
 Nauhoitettu  kesäkuu 1994 -
helmikuu 1995
 Julkaistu 13. helmikuuta 1996
 Tuottaja(t) Rick Rubin
 Tyylilaji vaihtoehtorock
funk rock
 Kesto 04.45
 Levy-yhtiö Warner Bros.
Red Hot Chili Peppersin muut singlet
My Friends
1995
”Aeroplane”
1996
Coffee Shop
1996

Aeroplane on Red Hot Chili Peppersin kappale, joka on albumilla One Hot Minute. Kappale julkaistiin singlenä helmikuussa 1996. Se on albumin kolmas single, ja siitä tehtiin musiikkivideo vuonna 1996. Vaikka kappale itse ei päässyt yhtyeen Greatest Hits -albumille, sen musiikkivideo oli kokoelma-albumin DVD-versiossa.

Red Hot Chili Peppers soitti kappaleen ensimmäistä kertaa vuoden 1994 Woodstock-festivaaleilla, jolloin yhtye soitti myös ensi kertaa kappaleen "Warped".

Kappale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen sanoihin on tuonut inspiraation yhtyeen laulaja Anthony Kiediksen huumeriippuvuus. Kuten kappaleen kertosäkeen aloittava säe "I like pleasure spiked with pain"... ja säkeet "Sitting in my kitchen"... "I'm turning into dust again", jotka viittaavat Kiediksen keittiöön, jossa hän käytti usein huumeita.[1] Vaikka kappaleen sanat käsittelevät tutusti synkkiä teemoja, ei kappale ole raskas, vaan pikemminkin melodinen. Kappaleen lopussa Flean bassosoolon säestämänä laulaa lapsikuoro, jossa on Flean tyttären, Claran lisäksi hänen päiväkotikavereitaan.

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlestä tehtiin musiikkivideo vuonna 1996, samana vuonna kun se oli julkaistukin. Videossa yhtye esittää kappaleen lentokentäksi lavastetussa studiossa, "lentoemäntien" ympäröimänä. Kappaleen lopussa Flean tytär ja tämän luokkakaverit esiintyvät lentokoneiksi pukeutuneina. Videon ohjasi Gavin Bowden, joka ohjasi myös kappaleen "Warped" musiikkivideon.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Single menestyi myös hyvin listoilla, kuten kaksi edellistäkin, mutta silti albumi One Hot Minute jäi pettymykseksi kokonaisuutena. Syinä arvellaan olleen bändin uusi kitaristi Dave Navarro, kappaleiden synkät ja surulliset sanat ja monien kappaleiden kokeellisuus. Aeroplane saavutti yhden paikan listan kärjessä, ollen ensimmäinen RPM (magazine)-listalla, Kanadassa. Toinen kymmenen kärkeen sijoittuminen oli Alternative Songs -listalla, jossa single oli kahdeksas.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista Korkein sijoitus Listaviikot
Alternative Songs[2] 8 17
Hot Mainstream Rock Tracks[3] 12  ?
Britannian singlelista [4] 11 3
Kanadan singlelista (RPM) [5] 1 13
Australian singlelista[6] 35 10
Canadian Hot 100[7] 48 9
Uuden-Seelannin singlelista[8] 26 8

Singlen kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CD Single 1

  1. "Aeroplane"
  2. "Backwoods (live)"
  3. "Transcending (live)"
  4. "Me and My Friends (live)"

CD Single 2

  1. "Aeroplane"
  2. "Suck My Kiss (live)"
  3. "Suffragette City (live)"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]