Woodstock

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1969 festivaalia. Saman muista merkityksestä katso täsmennyssivu.
Woodstock
Woodstock redmond crowd.JPG
Tyyppi musiikkifestivaali
Päivämäärä 15.−18. elokuuta 1969.
Tapahtumapaikka Yhdysvaltain lippu Bethel
Paikkakunta Yhdysvallat
Kävijöitä 500 000
Järjestäjä Michael Lang
John P. Roberts
Joel Rosenman
Artie Kornfeld
Woodstockin yleisöä

Woodstock oli New Yorkin osavaltiossa järjestetty suuri pop- ja rockfestivaali 15.−18. elokuuta 1969. Festivaali piti ensin järjestää Woodstock-nimisellä paikkakunnalla, mutta se jouduttiin siirtämään Betheliin, noin 70 kilometrin päähän Woodstockista.[1] Woodstockin alullepanijoina ja järjestäjinä toimivat tuottaja Michael Lang, lauluntekijä ja Capitol Recordsin tuottaja Atrie Kornfeld, John P. Roberts sekä juristi Joel Rosenman. Rahoituksesta vastasi lähinnä kaksi viimeksi mainittua, jotka luonnehtivat itseään Wall Street Journal ja New York Times -lehdissä ”rajoittamattoman pääoman omaaviksi nuoriksi miehiksi", jotka "etsivät kiinnostavia, laillisia investointimahdollisuuksia ja liikeideoita."[2]

Suosio ja yleisöryntäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Woodstockin avajaisseremonia.

Esiintyjinä Woodstockissa oli suuri joukko aikansa nimekkäimpiä sekä nousussa olevia rock-yhtyeitä ja -muusikoita. Ihmisten muistoissa ja mielikuvissa Woodstockin festivaalit ovat saaneet maineen jonkinlaisena hippiliikkeen ja koko 1960-luvun loppuhuipentumana. Kolmipäiväisinä mainostettujen festivaalien neljäntenä päivänä paikalla oli enää muutamia kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamassa Jimi Hendrixin esiintymistä.

Woodstockiin saapui yli 500 000 ihmistä, vaikka tapahtuma oli suunniteltu vain noin 50 000 ihmiselle. Tästä syystä puitteet eivät olleet mitoitettu alun perin läheskään näin suurelle väkimäärälle. Ongelmia syntyi niin ruoka- ja vesipulan muodossa, kuin riittävän ensiavun, puhtaanapidon ja sanitaation järjestämisessä. Näin kaikille kävijöille kaoottiseksi muodostuneet festivaalit eivät kuitenkaan olleet välttämättä yksinomaan positiivinen kokemus. Läheinen kaupunki oli sekasortoinen ja valtatiet osin suljettu ruuhkien takia. Sään oikuttelut sateineen tekivät alueesta mutavelliä, jossa ihmiset kahlailivat, liukastelivat ja palelivat. Tilanteen hankaluutta lisäsi myös ruoan ja tarvikkeiden loppuminen myös kaupoista sekä polttoaineiden loppuminen huoltoasemilta, jolloin kotiinpääsykään ei ollut taattu. Esiintyjät taas pääasiassa lennätettiin juhlapaikalle helikoptereilla. Väkimäärän keräännyttyä paikalle yleisö alkoi paikoin hakeutua festivaalialueelle myös aitojen läpi. Mellakoiden pelossa järjestäjät julistivatkin vapaan sisäänpääsyn kaikille ja ilmoittivat, että rahat pääsylipuista voi lunastaa takaisin. Esiintyjien palkkiot piti kuitenkin maksaa. Järjestäjät tekivät myöhemmin rahaa suosituilla festivaalitaltioinneilla, mutta kustannukset saatiin katettua vasta vuosikausia myöhemmin. Liikenteen sekaantumisen johdosta kaupungissa ja läheisillä valtateillä pitkälle asti, osa lipun maksaneista ei onnistunut päästä alueen lähellekään teiden tukkeuduttua.

Woodstockin aikana tapahtui kolme kuolemantapausta. Yksi johtui heroiinin yliannostuksesta, yksi tulehtuneen umpilisäkkeen puhkeamisesta, ja yksi henkilö kuoli jäätyään traktorin alle nukkuessaan makuupussissaan pellolla. Tosin muutamia syntymiäkin festivaaleilla todistettiin. Pääpiirteittäin tapahtumaa vietettiin sekavasta tilanteesta huolimatta kuitenkin ystävällisissä ja rauhallisissa merkeissä. Kaupungin asukkaat kiittelivät yleisön kohteliaisuutta ja ihmiset pitivät yhdessä huolta toisistaan; ruoka ja tarvikkeet jaettiin, uupuneista ja itsensä kolhineista, sekä sairaista pidettiin yhdessä huolta. Myös armeijan helikoptereilla toimitettiin paikalle lisää tarpeita ja elintarvikkeita. Maanomistaja Max Yasgur kiitteli myös yleisölle puheessaan tapahtuman onnistumista ja ainutlaatuisuutta kaoottisista olosuhteista huolimatta. Yasgur oli hyvillään ihmisten ystävällisyydestä, auttavaisuudesta ja yhteisestä hengestä. Hän sanoikin ihmisten todistaneen jotain, ei vain Sullivanin piirikunnalle, New Yorkin osavaltiolle ja Yhdysvaltain kansalle, vaan koko maailmalle.

Woodstockin perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma oli esikuvana monille muille rockfestivaaleille, mutta vastoin yleistä käsitystä ei Turussa seuraavana vuonna käynnistyneelle Ruisrockille.

Woodstockista tehtiin myös elokuva, jonka ohjasi Michael Wadleigh ja joka sai ensi-iltansa Suomessa 17. heinäkuuta 1970.

Vuonna 1994 eli 25 vuotta Woodstockin jälkeen järjestettiin Saugertiesin kaupungissa muistokonsertti Woodstock 1994.

Vuonna 2008 paikalle, jolla festivaali alun perin järjestettiin, perustettiin Woodstock-museo.[3]

Woodstockin toteutunut ohjelma[4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen päivä (perjantai 15.8.1969)

Toinen päivä (lauantai 16.8.1969)

Kolmas päivä (sunnuntai 17.8.1969)

Neljäs päivä (maanantai 18.8.1969)

Woodstockista julkaistut albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Woodstock.
  1. The 'Heart' of Sullivan County Sullivan County Genealogy Website. Viitattu 11.12.2008. (englanniksi)
  2. The Woodstock Festival of 1969
  3. Woodstock-museo aukeaa kesällä 30.4.2008. Nelonen.fi: Nelonen. Viitattu 1.5.2008.
  4. Woodstock - 40 Years On: Back To Yasgur's Farm-kokoelman kansivihko