Warped

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Warped”
Red Hot Chili Peppers
Singlen ”Warped” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta One Hot Minute
 Äänitetty  kesäkuu 1994 -
helmikuu 1995
 Julkaistu 12. syyskuuta 1995
 Tuottaja(t) Rick Rubin
 Tyylilaji Alternative metal
Alternative rock
 Kesto 05.04
 Levy-yhtiö Warner Bros.
Red Hot Chili Peppersin muut singlet
Soul to Squeeze
1993
”Warped”
1995
My Friends
1995

Warped on Red Hot Chili Peppersin kappale yhtyeen vuoden 1995 albumilta One Hot Minute. Kappale julkaistiin singlenä saman vuoden syyskuussa. Single on albumin ensimmäinen kappale ja myös ensimmäinen single. Single on myös Red Hot Chili Peppersin ensimmäinen julkaisu bändin uuden kitaristin, Dave Navarron kanssa, John Fruscianten jätettyä bändin vuonna 1992. Välissä bändin kitaristit olivat Arik Marshall ja Jesse Tobias.

Singlestä tehtiin myös musiikkivideo vuonna 1995.

Singlen b-puoli on "Melancholy Mechanics", joka esiintyy elokuvan "Twister" soundtrackissa.

Yhtyeen edellisen albumin ilmestymisestä oli kulunut jo kolme vuotta, kun se aloitti uuden nauhoittamisen kesällä 1994. Muiden jäsenten harmiksi yhtyeen edellinen kitaristi oli lähtenyt yhtyeestä kesken kiertueen, Japanissa alkuvuodesta 1992. Hän pakkasi kamansa ja palasi kotiinsa Los Angelesiin. Arik Marshall valittiin korvaamaan häntä loppukiertueeksi. Hän oli mukana yhdellä bändin musiikkivideolla, joka oli single "Breaking the Girl. Palattuaan kotiin yhtye laittoi ilmoituksen lehteen vapaasta koesoitosta, uuden kitaristin löytämiseksi. Toistuvien epäonnistumisien jälkeen yhtyeen rumpali Chad Smith ehdotti Jane's Addictionin entistä (ja nykyistä) kitaristia, Dave Navarroa. Albumin nauhoituksia leimasi laulaja Anthony Kiedisin huumeriippuvuus, mikä viivästytti albumin kappaleiden sanoituksia. Albumin sanoitusten inspiraationa ei ollut enää niin paljon seksi ja hauskanpito, vaan enemmän huumeet ja masennus.

Kappaleen ensiesiintyminen oli Woodstockissa vuonna 1994. Samalla keikalla kuultiin ensimmäistä kertaa myös muita albumin One Hot Minute kappaleita, kuten kappale Aeroplane, joka julkaistiin myöhemmin myös singlenä. Livenä soitettuna kappale loppui usein samanlaisesti, kuin Jane's Addictionin kappale "Three Days".

Warped on tyypillinen One Hot Minuten kappale. Monet albumin kappaleet ovat (muiden levyjen kappaleisiin verrattuna) raskaampia ja synkempiä. Siihen ovat vaikuttaneet Kiediksen yritykset salailla riippuvuuttan ja uusi kitaristi, jonka tyyli oli Frusciantea raskaampi. Monet kappaleista ovat keskimäärin pidempiä, kuin muiden albumeiden kappaleet. Kappaleet alkavat usein rauhallisesti, kun ne yhtäkkiä muuttuvatkin raskaaksi, tai alkavat raskaasti ja rauhoittuvat loppua kohden, mikä on Navarron tuoman progressiivisuuden vaikutuksia.

Kappale ei tee poikkeusta tältä osin. Kappale alkaa rauhallisesti, kunnes se muuttuu kuin iskusta raskaan, rouhivan kitarariffin säestämänä heavy metal kappaleeksi. Kappaleen raskaus hiipuu lopussa kuin seinään ja kitarariffi muuttuu yllättävän rauhalliseksi.

Kappaleen sanat vihjaavat vahvasti, levyn muista kappaleista poikkeamatta, Kiediksen huumeriippuvuutta. Siihen liittyy myös kappaleen nimi, "Warped" (suom. vääntynyt/kieroutunut). Kiedis olikin pettynyt, koska kukaan ei osannut edes epäillä hänen olevan taas riipuvainen huumeista.[1]

Musiikkivideolla kappale on noin 30 sekuntia lyhyempi. Ensimmäisen kertosäkeen ja kitarasoolon välinen säkeistö on poistettu.

Musiikkivideo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlestä tehtiin musiikkivideo samana vuonna kun singlekin on julkaistu. Videon on ohjannut Gavin Bowden, joka ohjasi myös kappaleen Aeroplane musiikkivideon. Video nostatti huomiota, kun sen lopussa Kiedis ja Navarro suutelevat. Warner Bros. halusi kuitenkin kohtauksen pois leikattavasti, koska se olisi voinut vaikuttaa negatiivisesti bändin fanistoon. Kiedis halusi kuitenkin pitää kohtauksen videolla, vedoten, että jos fanit eivät pitäisi siitä, mitä bändi tekisi omana itsenään, ei bändi tarvitsisi heitä. Video sisältää muitakin kohtauksia, joissa bändin jäsenet lääppivät toisiaan, mikä antaa videolle "homohtavan" kuvan.

One Hot Minute oli pettymys verrattuna edelliseen albumiin, Blood Sugar Sex Magikiin. Albumia on myyty tähän päivään saakka yli puolet vähemmän. Kuitenkin albumi myi maailmanlaajuisesti miljoonia. Single Warped menestyi myös hyvin listoilla, muttei saavuttanut listoilla yhtään piikkipaikkaa. Paras sijoitus oli RPM (magazine)-listalla Canadassa (3.), Warped oli ensimmäinen Red Hot Chili Peppersin kappale, joka pääsi tuolle listalle. Muita top-kymmenen sijoituksia oli mm. Uudessa-Seelannissa, Recording Industry Association of New Zealand-listalla (4.) ja Alternative Songs-listalla, Yhdysvalloissa (7.).

Listasijoitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Single Warped on yksi harvoja Red Hot Chili Peppersin kappaleita, jotka ovat päässeet Suomen viralliselle listalle.

Lista Korkein sijoitus Listaviikot
Ruotsin singlelista[2] 24 2
Alternative Songs[3] 7 9
Hot Mainstream Rock Tracks[4] 13 ?
Sveitsin singlelista [5] 33 7
ARIA Charts[6] 12 4
RPM (lehti)[7] 3 10
Uuden-Seelannin singlelista[8] 4 7
Britannian singlelista [9] 31 2
Suomen virallinen lista [10] 3 4
Norjan singlelista[11] 12 1

Singlen kappaleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levy 1

  1. "Warped (editoitu)"
  2. "Pea"
  3. "Melancholy Mechanics"