Harry Houdini

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Houdini, vaimo Beatrice ja äiti Cecilia Steiner Weiss noin vuonna 1907.
Harry Houdini kahleissa vuonna 1899.

Harry Houdini (alkuaan Erik Weisz, myöhemmin Ehrich Weiss, 24. maaliskuuta 1874 Budapest, Itävalta-Unkari31. lokakuuta 1926, Detroit, Yhdysvallat) on kaikkien aikojen kuuluisimpia taikureita ja kahlekuninkaita.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erik Weisz syntyi Budapestissa 1874. Hänen isänsä oli juutalainen rabbi. Perhe muutti Wisconsiniin Yhdysvaltoihin, kun Erik oli nelivuotias. He muuttivat nimensä kirjoitusasuksi Weiss ja Erikin etunimeksi Ehrich.

Weiss ryhtyi 1891 ammattimaiseksi taikuriksi ja alkoi kutsua itseään Harry Houdiniksi kuuluisan ranskalaisen taikurin Jean Eugène Robert-Houdinin mukaan. Hän muutti nimensä virallisesti 1913.

Houdini aloitti uransa korttitempuilla ja muilla perinteisillä taikatempuilla, mutta alkoi pian kokeilla kahleista vapautumista. Vuonna 1899 hän tapasi showmies Martin Beckin, joka ihastui hänen käsirautatemppuihinsa. Beck pyysi Houdinia keskittymään kahlekuningastemppuihin ja kiinnitti tämän Orpheum vaudeville -kiertueelleen, joka kiersi ympäri Yhdysvaltoja ja seuraavana vuonna Euroopassa. Palattuaan kiertueelta 1904 Houdini oli jo sensaatio.

1900- ja 1910-luvuilla Houdini esitti temppujaan menestyksekkäästi ympäri Yhdysvaltoja. Beck ja Houdini selittivät monet tempuista 1920-luvulla kirjoittamissaan kirjoissa. Monet lukoista ja käsiraudoista avautuivat oikein kohdistetulla voimankäytöllä. Hänellä saattoi myös olla mukanaan sopivia tiirikoita tai avaimia. Pakkopaidasta poistuminen onnistui esimerkiksi, kun kykeni vääntämään olkapäänsä pois sijoiltaan.

Vaikka temput olivat vaikeita, myös Houdinin veli Theo Weiss esitti niitä omalla kiertueellaan nimellä Hardeen. Suurin ero veljeksillä oli pakkopaidasta pakenemisessa: Houdini pystyi saamaan molemmat olkapäänsä pois sijoiltaan vapautuakseen, Theo vain toisen.

Spiritistien paljastaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikuuden lisäksi Houdini oli kiinnostunut 1920-luvulta lähtien spiritismistä, ja hän yritti ottaa yhteyttä edesmenneeseen äitiinsä. Houdinista tuli kuitenkin skeptikko, ja hän paljasti taikuritaitojensa avulla huijareita, jotka olivat hämänneet tiedemiehiä ja tutkijoita. Hänestä tuli Scientific Americanin jäsen. Järjestö lupasi rahapalkkion sille meediolle, joka voisi todistettavasti esittää yliluonnollisia kykyjä. Houdini esitteli paljastamiensa huijarimeedioiden temppuja esiintymiskiertueillaan sekä kirjoissaan The Right Way to Do Wrong (1906), Miracle-Mongers and their Methods (1920), A Magician Among the Spirits (1924) ja Houdini Exposes the Tricks Used by Boston Medium ’Margery’ (1924).

Tämän harrastuksensa ansiosta Houdini ystävystyi Arthur Conan Doylen kanssa, joka uskoi lujasti yliluonnolliseen.[1] Conan Doylen vaimo jopa uskoi saaneensa yhteyden Houdinin kuolleeseen äitiin, mikä ei vakuuttanut Houdinia.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houdini kuoli vatsakalvontulehdukseen 52-vuotiaana halloweenina 1926. Hän oli saanut iskun vatsaansa pari viikkoa aiemmin Montrealissa, kun hän oli yllyttänyt erästä nuorukaista lyömään häntä vatsaan niin lujaa kuin vain kykenee. Houdini ei kuitenkaan ehtinyt jännittää vatsalihaksiaan ennen iskua. Houdinin hautajaiset pidettiin 4. marraskuuta New Yorkissa, ja yleisöä oli paikalla yli 2 000 henkeä.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Kivimuurit ja kahleet eivät pysty vangitsemaan Houdinia”. Kuva noin vuodelta 1898.

Useimpien haamukirjoittaja oli Walter Gibson.

  • The Right Way to Do Wrong (1906)
  • Handcuff Secrets (1907)
  • The Unmasking of Robert Houdin (1908)
  • Miracle Mongers (1920)
  • Spooks and Spiritualism
  • Rope Ties and Escapes

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]