Flea

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Michael Balzary)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Flea
Flea soittamassa Red Hot Chili Peppersin konsertissa vuonna 2016.
Flea soittamassa Red Hot Chili Peppersin konsertissa vuonna 2016.
Syntynyt 16. lokakuuta 1962 (ikä 55)
Kotoisin Burwood, Melbourne, Australia
Oikea nimi Michael Peter Balzary
Aktiivisena 1983–
Tyylilajit funk rock, alternative rock
punk rock, hard rock
psykedeelinen rock
Soittimet basso, trumpetti, rummut, laulu, kontrabasso
Yhtyeet Anthem (1979–1982)
Fear (1982–1984)
Red Hot Chili Peppers (1983–)
Jane’s Addiction (1997)
The Mars Volta (2003)
Rocketjuice and the Moon (2008–)
Levy-yhtiöt EMI (1983–1990)
Warner Bros. (1991–)

Flea (oikealta nimeltään Michael Peter Balzary, s. 16. lokakuuta 1962 Melbourne, Australia) on yhdysvaltalais-australialainen muusikko. Hänet tunnetaan parhaiten Red Hot Chili Peppersin basistina. Flea on yksi maailman arvostetuimmista basisteista.

Balzary tunnetaan villistä käytöksestään lavalla, useista bassosooloistaan sekä paljon käyttämästään bassonsoittotyylistä, ”släppäyksestä”, jossa kieleen isketään peukalolla. Flea on hyvin tärkeä osa Red Hot Chili Peppersin ainutlaatuista soundia. Lisäksi hän on soittanut muun muassa Jane’s Addictionissa ja vieraillut toisten muusikoiden levyillä. Basson lisäksi hän soittaa trumpettia (myös Red Hot Chili Peppersin julkaisuilla) ja myös taustalaulaa joissakin kappaleissa. Hän on myös näytellyt sivurooleissa useissa elokuvissa, kuten Paluu tulevaisuuteen -elokuvissa.

Lapsuus ja lukiovuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flea syntyi Melbournessa, Australiassa 16. lokakuuta 1962. Hänen isänsä, Mick Balzary, oli innokas kalastaja, joka veikin hänet usein kalastamaan. Flean perheeseen kuuluivat isä Mickin lisäksi äiti Patricia ja sisko Karen. Kun Flea oli viisivuotias, hänen perheensä muutti Ryeen, New Yorkiin. Hänen vanhempansa erosivat vuonna 1971 ja hänen isänsä palasi takaisin Australiaan. Flea ja muu perhe jäivät Yhdysvaltoihin. Flean äiti meni pian uusiin naimisiin. Perhe muutti uudestaan, tällä kertaa Los Angelesiin, Kaliforniaan.

Flean isäpuoli oli jazz-muusikko, joka oli aloittelemassa uraansa. Flea seurasikin isäpuolensa viikoittaisia harjoituksia.[1] Hänen isäpuolensa oli kuitenkin myös ”aggressiivinen alkoholisti”, joka joutui joskus jopa ammuskeluihin poliisien kanssa. Selviytyäkseen vanhempiensa, etenkin isäpuolen, aiheuttamista vaivoista Flea alkoi käyttää päihteitä. Hän alkoi kokeilla kannabista 13-vuotiaana, jolloin hän aloitti myös päivittäisen tupakoinnin.

Flea kävi Fairfax High Schoolia, missä hän oli eräänlainen hylkiö musiikkimakunsa takia. Suurin osa muista oppilaista oli kiinnostuneita diskomusiikista. Flea puolestaan piti jazz-artisteista, kuten Miles Davisista ja Dizzy Gillespiestä. Flean ensimmäinen instrumentti oli rummut, mutta pian hän vaihtoi trumpettiin. Koulupäivän jälkeen hän vietti aikansa usein kuunnellen Gillespien levyjä. Ahkeran trumpetin soiton ansiosta hän pääsi jopa Los Angeles Junior Philharmonic Orchestraan.[1]

Flea tapasi Anthony Kiedisin ensimmäistä kertaa vuoden 1977 lopulla, jolloin Flea kiusasi Kiedisin silloista parasta kaveria nimeltä Tony Sherr. Kiedis tuli auttamaan Tonya, jolloin Flea ja Kiedis joutuivat melkein tappeluun. Pian he kuitenkin ystävystyivät. Kaksikko joutui usein hankaluuksiin ilkeiden temppujensa takia. Pian hän sai lempinimensä ”Flea” (”kirppu”), jolla hänet ehkä tunnetaan parhaiten. Hän sai nimen, koska hän ja kaverinsa pelleilivät ja kutsuivat toisiaan sarjakuvatyylisillä nimillä.[1]

Ensimmäiset yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flean selvän musikaalisuuden johdosta häntä pyydettiin mukaan yhtyeeseen nimeltä Anthym. Yhtyeen jäseninä olivat Hillel Slovak (kitara), Jack Irons (rummut) ja Alain Johannes (laulu ja kitara). Flean soittimena oli basso, mutta hän ei ollut sitä ennen eläessään soittanut bassoa. Niinpä Slovak opetti hänelle bassonsoittoa ja tutustutti hänet rock-musiikkiin. Muutaman kuukauden kuluttua hän oli jo kuitenkin kehittänyt oman soittotyylinsä, mistä hän myöhemmin tuli kuuluisaksi.[1]

Yhtye alkoi saada keikkakutsuja klubeille, muttei yhtään suurta esitystä. Kiedis oli kuitenkin aina seuraamassa Anthemin esityksiä ja pian hänestä tuli yhtyeen esittelijä. Aluksi hän lausui jonkin vitsin tai runon, minkä jälkeen hän kutsui yhtyeen lavalle.[1]

Vuonna 1982 Flea liittyi punk-yhtyeeseen nimeltä Fear. Vuonna 1984 hän sai pienen roolin elokuvasta Suburbia. Samana vuonna, Flean jätettyä Fear-yhtyeen, Johnny Rotten pyysi häntä yhtyeeseensä Public Image Limited. Flea kuitenkin kieltäytyi, koska hän halusi olla samassa yhtyeessä ystäviensä kanssa.[1] Hillel Slovak, Anthony Kiedis ja Jack Irons olivat perustaneet yhtyeen nimeltä Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem. Yhtyeen saatua levytyssopimuksen sen nimi muutettiin Red Hot Chili Peppersiksi. Slovak ja Irons kuitenkin siirtyivät toiseen yhtyeeseen nimeltä What Is This.

Asema Red Hot Chili Peppersissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flea Oxegen-festivaleilla Irlannissa vuonna 2006.

Flea on Red Hot Chili Peppersin alkuperäinen basisti ja on ollut tauotta siinä mukana. Yhtyeen alkuajoista asti Flea on eronnut muista basisteista. Usein basistit seisovat ja soittavat vain taustalla. Flea puolestaan erottuu väkisinkin kuvasta erikoisten ”tanssi”-liikkeidensä ansiosta. Lisäksi bassolinjat kappaleissa ovat selvästi erotettavissa.

Flea erotti lauluaja Kiedisin vuonna 1986 yhtyeestä hänen huumeriippuvuutensa vuoksi. Flea antoi hänelle kuukauden aikaa tulla selväksi, minkä aikana Kiedis tuli raittiiksi ja pääsi takaisin yhtyeeseen. Flea järkyttyi myös syvästi kitaristi Slovakin huumekuolemasta, mutta päätti Kiedisin tavoin jatkaa yhtyeessä. Albumilla Blood Sugar Sex Magik (1991) hän päätti jättää slap-bassonsoittotyylin vähemmälle ja keskittyä enemmän melodisempaan ja yksinkertaisempaan bassonsoittoon, edellisistä neljästä albumista poiketen. Siitä lähtien Flea on kuitenkin soittanut molemmilla tekniikoilla. Albumilla One Hot Minute (1995) hän otti enemmän vastuuta sanoituksista Kiedisin uusiutuneen huumeriippuvuuden takia. Hän kirjoitti suurimman osan kappaleista "Transcending" ja "Deep Kick". Kappaleen ”Pea” Flea sanoitti, lauloi ja soitti kokonaan itse. Kitaristi Dave Navarron saatua potkut Red Hot Chili Peppersistä Fleakin alkoi miettiä yhtyeen jättämistä. Ainoa tapa, miten hän olisi kuvitellut voivansa jatkaa yhtyeessä, oli jos kitaristi John Frusciante tulisi takaisin. Flean ansiosta Frusciante saatiinkin takaisin yhtyeeseen hänen pidettyä säännöllisesti yhteyttä Fruscianteen. Fruscianten tultua jammailu ja harjoittelu alkoi Flean autotallissa, jossa oli nauhoituskamat. Albumin By the Way (2002) nauhoituksissa Flean ja Fruscianten välille tuli pientä riitaa.

Kiedis on saanut inspiraation joihinkin yhtyeen kappaleisiin Fleasta, kuten kappaleissa ”Jungle Man” ja ”Me and My Friends”. Flea on kertonut, että hänen lempikappaleensa Red Hot Chili Pepperseiltä on "Yertle the Turtle".

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flea meni ensimmäisen kerran naimisiin vuonna 1985 Loesha Zeviarin kanssa, jonka nimi on tatuoitu Flean vasempaan rintaan. Vuonna 1988 heille syntyi tytär nimeltä Clara. Clara esiintyi Red Hot Chili Peppersin kappaleen ”Aeroplane” musiikkivideolla ja on suunnitellut yhtyeen fanitavaroita. Flea on myöhemmin mennyt naimisiin malli Frankie Rayderin kanssa. Hänellä on Rayderin kanssa yksi lapsi nimeltä Sunny Bebop.

Flea on yhdessä Kiedisin kanssa innokas Los Angeles Lakers -koripallojoukkueen fani. Hän on esiintynyt joissain yhtyeen esityksissä yllään Lakersin pelipaita.

Vuonna 2009 Flea perusti yhtiön nimeltä Fleabass. Yhtiön tavoitteena on tuottaa nuorille ihmisille korkealaatuisia bassoja kohtuullisin hinnoin. Fleabass-yhtiö vie bassoja yli kolmeenkymmeneen maahan.[2]

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flea esiintymässä Newarkin Prudential Centerissa 4. toukokuuta 2012.

Red Hot Chili Peppersin kanssa

Jane’s Addictionin kanssa

The Mars Voltan kanssa

Rocketjuice and the Moonin kanssa

Silverlake Conservatory of Music[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silverlake Conservatory of Music on itäisessä Los Angelesissa sijaitseva oppilaitos, jossa on 600 oppilasta. Se on Flean ja hänen ystäviensä Pete Weissin ja Keith Barryn yhdessä perustama ja alussa myös täysin Flean rahoittama. Flea korostaa, ettei se ole mikään ”rokkikoulu”, vaan siellä saa koulutusta useissa eri instrumenteissa, eli että se on kunnon konservatorio. Keikkatauoilla Flea opettaa Silverlakessa myös itse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]