Californication (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Californication”
Red Hot Chili Peppers
Singlen ”Californication” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Californication
 Nauhoitettu  joulukuu 1998-
maaliskuu 1999
 Julkaistu 20. kesäkuuta 2000
 Tuottaja(t) Rick Rubin
 Tyylilaji alternative rock
 Kesto 05.22
 Levy-yhtiö Warner Bros.
Red Hot Chili Peppersin muut singlet
Otherside
2000
”Californication”
2000
Road Trippin'
2000

Californication on Red Hot Chili Peppers -yhtyeen kappale, joka löytyy yhtyeen vuonna 1999 ilmestyneeltä samannimiseltä albumilta Californication. Kappale oli yhtyeen neljäs single albumilta ja sitä pidetään yleisesti yhtenä albumin vahvimmista esityksistä. Single menestyi hyvin listoilla ja se myi kultaa Yhdysvalloissa[1]. Singlelle tehtiin myös musiikkivideo.

Kappale löytyy yhtyeen Greatest Hits -kokoelmalevyltä, jossa se on noin kymmenen sekuntia alkuperäistä kappaletta pidempi.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen laulaja Anthony Kiedis oli kirjoittanut kappaleen sanat matkallaan Thaimaahan, missä hän oli omien sanojensa mukaan puhdistautumismatkalla vuoden 1998 alussa. Hän pani merkille käydessään eksoottisissa paikoissa kuinka amerikkalainen kulttuuri oli näkyvässä osassa ympäri maailmaa.

"Californication" oli yksi ensimmäisistä kappaleista joita Kiedis ja kitaristi John Frusciante alkoivat tehdä yhdessä samannimiselle albumille kitaristin palattua yhtyeeseen huhtikuussa 1998, mutta oikeata musiikkia ei syntynyt ja kappale jäi taka-alalle.

Seuraavan vuoden puolella uuden äänitysten ollessa jo lopuillaan Kiedis vaati, että he keskittäisivät huomionsa laulajan kappaleeseen. Muiden mielestä heillä oli jo tarpeeksi kappaleita eikä enää tarvitsisi aloittaa uuden tekemistä, mutta Kiedis oli vakuuttunut, että kappale oli hänen paras sanoituksensa aikoihin ja heidän oli tehtävä se. Sessioiden viime päivinä kitaristi John Frusciante tuli studioon juuri ostamansa uuden kitaran kanssa innoissaan, koska hän oli saanut sävellettyä kappaleeseen vihdoinkin musiikin.

Kappale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale kertoo pääasiallisesti Hollywoodin pimeämmästä puolesta ja siitä, että maailmasta on tulossa pinnallinen ja "muovinen", aivan kuten Kalifornia on jo.[2] Ensimmäisen säkeen ("Psychic spies from China try to steal your mind's elation") inspiraation Kiedis kertoo saaneensa ollessaan Uudessa-Seelannissa ja kuullessaan kadulla kulkevan naisen väittäneen, että vakoojat ovat Kiinassa.

Kappaleessa on viittauksia myös pornografiaan ("hardcore soft porn") ja Hollywoodin myymään kuvaan, jossa halutaan olla pakkomielteisesti nuoria ("pay your surgeon very well to break the spell of aging"), sekä myös popkulttuuriin, kuten Nirvanan laulajaan Kurt Cobainiin ja David Bowien albumiin Station to Station ("Cobain, can you hear the spheres singing songs off Station to Station"), sekä Star Trekiin ("Space may be the final frontier but it's made in a Hollywood basement"). Säe ("Alderaan's not far away it's califronication) viittaa Star Warsiin ja planeetta Alderaaniin, jonka imperiumi tuhosi elokuvassa, mikä vihjaa myös maapallon tuhoutumiseen.[2]

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlen musiikkivideo on pääasiassa 3D tietokonepeli, jonka hahmoja bändin jäsenet ovat. Jokainen aloittaa tarinansa eri puolilta Kaliforniaa. Frusciante Hollywoodilta, rumpali Chad Smith Sierra Nevadan vuorilta, lumilaudalla laskien, Kiedis veden alla Tyyneltämereltä, kaakkoisrannikolla ja basisti Flea punapuumetsästä Pohjois-Kaliforniasta. Lopulta jäsenet päätyvät Los Angelesiin, jossa olevan maanjäristyksen aiheuttamana he putoavat maan keskipisteeseen, jossa he tapaavat toisensa ja video loppuu.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista Paras sijoitus listalla Listaviikot
Billboard Hot 100[3] 69 19
Hot Mainstream Rock Tracks[4] 1 ?
Alternative Songs[5] 1 26
Britannian singlelista[6] 16 5
Canadian Hot 100[7] 59 8
Kanadan singlelista (RPM)[8] 1 19
Irlannin singlelista[9] 24 5
ARIA Charts[10] 44 2
Ruotsin singlelista[11] 37 8
Uuden-Seelannin singlelista[12] 8 14
Belgian singlelista[13] 6 ?
Italian singlelista[14] 19 1

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkikappaleeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.