Kampusradio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kampusradio on radiokanava, jota ylläpitävät oppilaitoksen opiskelijat. Yleensä ohjelmasisältö on opiskelijoiden omaa tuotantoa, mutta mukana voi olla myös alueen muita toimijoita. Kampusradioiden toiminta voi olla osa opintoja tai sen tarkoituksena on olla vaihtoehto kaupalliselle tai yleisradiotoiminnalle. Kampusradioita yhdistää ympäri maailmaa tavoite tukea musiikin tekijöitä joiden tuotanto ei vielä ole kaupallisia hittejä. Kampusradioiden ohjelmisto ei ole nykyisten kaupallisten formaattiradioiden tapaan tiukasti säänneltyä, joten tämä antaa mahdollisuuden tarjota soittoaikaa uusille nouseville ja erityisesti paikallisille kyvyille. Tästä syystä kampusradiot ovatkin olleet vuosikymmenten varrella mukana uusien musiikkisuuntausten nostamisessa laajempaan tunnettuuteen. Tällaisia kampusradioiden tukemia genrejä ovat olleet mm. punk, new wave, indie ja hiphop jo paljon ennen kuin niistä tuli valtavirtamusiikkia.

Kampusradioiden ohjelmasisältö on vaihtelevaa sisältäen usein uutisia, urheilua, puheohjelmaa ja musiikkia. Kampusradioiden ohjelmatarjontaa voidaan hyvin kuvata sanoilla luova ja vapaamuotoinen. Esiin nostetaan opiskelijoita kiinnostavia ajankohtaisia asioita ja kritiikki opiskelijoiden asemaa heikentäviin muutoksiin on yleistä. Maailmalla kampusradiot ovat usein suosittuja tiedonjakajia myös oppilaitosyhteisön ulkopuolella ja niitä pidetään valtamedioiden vaihtoehtona.

Suomessa kampusradiotoiminta on vielä lapsenkengissä. Ainoa ympäriviikkoista ja -vuotista lähetystoimintaa harrastava kampusradioasema on Lahden ammattikorkeakoulun radioasema LiMu Radio. Muita opiskelijavoimin toimivia radioasemia ovat mm. vaasalainen Radio Wapina oululainen RattoRadio, tamperelainen Rakkauden Wappuradio ja Otaniemessä toimiva Radiodiodi, jotka ovat vappuradioita sekä Radio Säteily Rovaniemeltä joka sekin toimii vain muutaman viikon vuodessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]