Godiva

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John Collierin maalaus Lady Godiva noin vuodelta 1898.

Godiva (muinaisengl. Godgifu 'jumalan lahja') eli Lady Godiva oli anglosaksilainen aatelisnainen, joka legendan mukaan ratsasti 1000-luvulla alasti Coventryn kaupungin halki Englannissa saadakseen aviomiehensä lopettamaan kaupungin asukkaiden raskaan verotuksen.

Tarinan mukaan hän oli Leofricin (9681057), Mercian jaarlin ja Coventryn lääninherran, aviopuoliso. Hän pyysi miestään toistuvasti alentamaan tukahduttavia veroja. Mies kieltäytyi kuitenkin itsepäisesti. Viimein hän kyllästyi vaimonsa aneluun ja lupasi täyttää toiveen, mikäli tämä ratsastaisi alastomana kaupungin katujen halki. Lady Godiva myöntyi ja julistettuaan, että jokaisen asukkaan piti pysyä sisällä tai sulkea ikkunansa hän ratsasti kaupungin halki ainoastaan pitkiin hiuksiinsa kietoutuneena.

Vain yksi coventrylainen ei totellut Lady Godivan määräystä: räätäli Tom. Hän porasi reiän kaihtimiensa läpi nähdäkseen Godivan ratsastavan ohi ja sokeutui näystä. Englannin kielessä Peeping Tom on tarinan seurauksena tirkistelijän synonyymi.

Lady Godivan puoliso piti lupauksensa ja lopetti raskaan verotuksen. Vaikka Godiva mainitaan henkilönä asiakirjalähteissä, hänen alaston ratsastuksensa on mitä todennäköisimmin vain legenda. Taiteessa Godivan ratsastus on ollut suosittu aihe.

Godivan juhlakulkue (The Godiva procession) on tämän legendaarisen ratsastuksen muistojuhla, jota vietettiin 31. toukokuuta 1678 lähtien osana Coventryn markkinoiden juhlintaa vuoteen 1826 asti. Vuosien 1848 ja 1887 välisenä aikana se elvytettiin ja sitä vietetään edelleen.

Lady Godivan mukaan nimettyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisia lähteitä (englanniksi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Encyclopædia Britannica, 1911: "Godiva".
  • Daniel Donoghue, "Lady Godiva: A Literary History of the Legend".
  • Cecilia Parsons, "Countess Godiva", 1999.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]