Mercia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miercna rīce
Mercian kuningaskunta
Saint Alban's cross.svg
lippu

British kingdoms c 800.svg

Kuningaskuntia Ison-Britannian saarella noin vuonna 800.

Valtiomuoto Monarkia

Pääkaupunki Tamworth

Uskonnot pakanuus, kristinusko

Historia
– Mercia liitettiin Wessexiin 4. joulukuuta 918

Edeltäjä(t) Anglit

Seuraaja(t) Englannin kuningaskunta

Mercia (muinaisenglannin Mierce, "rajakansa") oli yksi Englannin kuningaskuntaa edeltäneistä anglosaksien kuningaskunnista. Sen keskus oli Trent-joen ja sen sivujokien laaksossa ja käsittää nyky-Englannin Midlandsin alueen. Mercian naapureita olivat Northumbria, Powys, eteläisen Walesin kuningaskunnat, Wessex, Essex ja Itä-Anglia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisin tunnettu Mercian kuningas on Creoda, jonka sanotaan olleen Icelin lapsenlapsi. Hän nousi valtaan vuonna 585, ja häntä seurasi Pybba vuonna 593. Pybban poika Penda tuli kuninkaaksi vuonna 626 ja kuoli Wynwaedin taistelussa.

Kaksi Mercian kuningasta hallitsi nelisenkymmentä vuotta: Ethelbald (Æthelbald) vuosina 716757 ja häntä seurannut Offa 757796. Mercian viimeinen itsenäinen kuningas oli Burgred, joka hallitsi vuodesta 852 aina vuoteen 874, jolloin viikingit riistivät häneltä vallan. Seuraava kuningas Ceolwulf II saattoi olla viikinkien vasalli. Anglosaksien kronikka kertoo hänen olleen foolish thegn, mutta kolikkolöydösten perusteella 870-luvulla mercialaiset ja länsisaksit tunnustivat Ceowulfin Mercian kuninkaaksi.[1] Aethelred, jota kutsuttiin nimellä "Mercian herra" (Lord of Mercia) hallitsi vuosina 883911. Hänen puolisonsa oli Wessexin Alfred Suuren tytär Ethelfleda. Aethelredin kuoleman jälkeen Ethelfleda hallitsi yksin kuolemaansa asti 918, jolloin kuninkaaksi nousi hänen veljensä, Wessexin Edvard Vanhempi.

Lichfieldistä on löytynyt Mercian aikainen kulta-aarre, sotavarustus koru-upotuksineen. Sen on arvioitu olevan peräisin 600-700-luvulta ja antavan uutta merkittävää tietoa alueen historiasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anglo-Saxons.net, Ceolwulf II
  2. Minna Lönnqvist: Mercian kuningaskunnan kulta-aarre. Helsingin Sanomat, 2.2.2010, s. D1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.