Edvard Vanhempi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edvard Vanhempi 1300-lukulaisen käsikirjoituksen kuvituksessa.

Edvard Vanhempi (muinaisenglanniksi Ēadweard se Ieldra, s. noin 874877, k. 17. heinäkuuta 924) oli Englannin kuningas 899–924. Edvard oli Alfred Suuren poika ja hänestä tuli Wessexin kuningas isänsä kuoleman jälkeen vuonna 899. Edvardin aluelaajennuksista huolimatta ei ehkä voida puhua vielä kovin yhtenäisestä kuningaskunnasta Edvard Vanhemman aikana.

Edvard laajensi hallitsemaansa aluetta ja valloitti Itä-Anglian sekä myöhemmin viisi tärkeää tanskalaista kaupunkia: Derbyn, Leicesterin, Lincolnin, Nottinghamin ja Stamfordin. Hänen sisarensa Ethelfleda hallitsi Merciaa ja tämän kuoltua vuonna 918 Edvardista tuli myös sen hallitsija. Vuonna 921 englantilaiset, britit, skotlantilaiset, viikingit ja Yorkin sekä Strathclyden kuninkaat tunnustivat hänen herruutensa. Lisänimeä ”vanhempi” käytti ensimmäisenä eräs munkki nimeltä Wulfstan erottaakseen Edvard Vanhemman ja Edvard Marttyyrin, joka hallitsi vuosina 975–978.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard oli naimisissa kaksi tai kolme kertaa. Ensimmäisen mahdollisen liiton (Ecgwynnin kanssa) luonteesta ei ole tietoa, mutta tästä syntyi tytär, josta tuli Yorkin kuninkaan Sightricin puoliso, sekä poika Athelstan. Tultuaan kuninkaaksi Edvard meni naimisiin Aelffaedin kanssa, joka oli Wiltshiren ealdormanin tytär. Heidän lapsiaan olivat tuleva kuningas Ethelweard ja tytär Eadgyth eli Editha. Editha oli Otto I Suuren puoliso. Edvard ja Aelffaed saivat näiden lisäksi yhden pojan ja viisi tytärtä. Yksi tyttäristä oli Eadgifu (Edgiva), josta tuli Kaarle Yksinkertaisen puoliso. Edvard meni kolmannen kerran naimisiin noin vuonna 919 Edgivan eli Eadgifun, Kentin ealdormanin tyttären kanssa. Heillä oli kaksi poikaa, Edmund (tuleva Edmund I) ja Edred (myös tuleva kuningas) sekä kaksi tytärtä, joista toinen oli Winchesterin Pyhä Edburga.

Kuolema ja hautaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard Vanhempi kuoli Mercian kapinassa 17. heinäkuuta 924.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edward's crown PD cleaned.png Edeltäjä:
Alfred Suuri
Englannin kuningas
899924
Seuraaja:
Ethelweard