Edvard Vanhempi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Edvard Vanhempi

Edvard Vanhempi (muinaisenglanniksi Ēadweard se Ieldra, s. noin 874-877, k. 17. heinäkuuta 924) oli Englannin kuningas 899-924. Edvard oli Alfred Suuren poika ja hänestä tuli Wessexin kuningas isänsä kuoleman jälkeen vuonna 899.Huolimatta Edvardin aluelaajennuksista, ei ehkä voida puhua vielä kovin yhtenäisestä kuningaskunnasta Edvard Vanhemman aikana.

Edvard laajensi hallitsemaansa aluetta ja valloitti East Anglian sekä myöhemmin viisi tärkeää tanskalaista kaupunkia: Derbyn, Leicesterin, Lincolnin, Nottinghamin ja Stamfordin. Hänen siskonsa Aethelflaed hallitsi Merciaa ja siskon kuoltua vuonna 918, Edvardista tuli myös tämän kuningaskunnan hallitsija. Vuonna 921 englantilaiset, britit, skotlantilaiset, viikingit ja Yorkin sekä Strathclyden kuninkaat tunnustivat hänen herruutensa. Lisänimeä "vanhempi" käytti ensimmäisenä eräs munkki nimeltään Wulfstan jotta erottaisi Edvard Vanhemman ja Edvard Marttyyrin joka hallitsi vuosina 975-978.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard oli naimisissa kaksi tai kolme kertaa. Ensimmäisen mahdollisen liiton (Ecgwynnin kanssa) luonteesta ei ole tietoa, mutta tästä syntyi tytär, josta tuli Yorkin kuninkaan Sightricin puoliso sekä poika Athelstan. Tultuaan kuninkaaksi Edvard meni naimisiin Aelffaedin kanssa, joka oli Wiltshiren ealdormanin tytär. Heidän poikansa oli tuleva kuningas Ethelweard ja tytär Eadgyth. Eadgyth oli Otto I Suuren puoliso. Edvard ja Aelffaed saivat näiden lisäksi yhden pojan ja viisi tytärtä. Yksi tyttäristä oli Eadgifu (Edgiva), josta tuli Kaarle Yksinkertaisen puoliso. Edvard meni kolmannen kerran naimisiin noin vuonna 919 Edgivan eli Eadgifun, Kentin ealdormanin tyttären kanssa. Heillä oli kaksi poikaa, Edmund (tuleva Edmund I) ja Edred (myös tuleva kuningas) sekä kaksi tytärtä, joista toinen oli Winchesterin Pyhä Edburga.

Kuolema ja hautaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard Vanhempi kuoli 17.heinäkuuta Mercian kapinassa vuonna 924.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward's crown PD cleaned.png Edeltäjä:
Alfred Suuri
Englannin kuningas
899-924
Seuraaja:
Ethelweard