Edvard Vanhempi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edvard Vanhempi 1300-lukulaisen käsikirjoituksen kuvituksessa.

Edvard Vanhempi (muinaisenglanniksi Ēadweard se Ieldra, s. noin 874877, k. 17. heinäkuuta 924) oli Englannin kuningas 899–924. Edvard oli Alfred Suuren poika ja hänestä tuli Wessexin kuningas isänsä kuoleman jälkeen vuonna 899. Edvardin aluelaajennuksista huolimatta ei ehkä voida puhua vielä kovin yhtenäisestä kuningaskunnasta Edvard Vanhemman aikana.

Edvard laajensi hallitsemaansa aluetta ja valloitti Itä-Anglian sekä myöhemmin viisi tärkeää tanskalaista kaupunkia: Derbyn, Leicesterin, Lincolnin, Nottinghamin ja Stamfordin. Hänen sisarensa Ethelfleda hallitsi Merciaa. Ethelfledan kuoltua vuonna 918 hänen tyttärestään Aethelfynnistä tuli Mercian hallitsija, mutta hänet syrjäytti vallasta jo seuraavana vuonna 919 hänen enonsa Edvard, josta näin tuli myös Mercian hallitsija[1][2]. Vuonna 921 englantilaiset, britit, skotlantilaiset, viikingit ja Yorkin sekä Strathclyden kuninkaat tunnustivat hänen herruutensa. Lisänimeä ”vanhempi” käytti ensimmäisenä eräs munkki nimeltä Wulfstan erottaakseen Edvard Vanhemman ja Edvard Marttyyrin, joka hallitsi vuosina 975–978.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard oli naimisissa kaksi tai kolme kertaa. Ensimmäisen mahdollisen liiton (Ecgwynnin kanssa) luonteesta ei ole tietoa, mutta tästä syntyi tytär, josta tuli Yorkin kuninkaan Sightricin puoliso, sekä poika Athelstan. Tultuaan kuninkaaksi Edvard meni naimisiin Aelffaedin kanssa, joka oli Wiltshiren ealdormanin tytär. Edvard ja Aelffaed saivat kaksi poikaa ja kuusi tytärtä. Pojista toinen oli tuleva kuningas Ethelweard. Tyttäristä Eadgyth eli Editha oli keisari Otto I Suuren puoliso, Eadgifu eli Edgiva Länsi-Frankian kuninkaan Kaarle Yksinkertaisen puoliso ja Eadhild frankkien herttua Hugo Suuren puoliso. Edvard meni kolmannen kerran naimisiin noin vuonna 919 Edgivan eli Eadgifun, Kentin ealdormanin tyttären kanssa. Heillä oli kaksi poikaa, Edmund (tuleva Edmund I) ja Edred (myös tuleva kuningas) sekä kaksi tytärtä, joista toinen oli Winchesterin Pyhä Edburga.

Kuolema ja hautaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvard Vanhempi kuoli Mercian kapinassa 17. heinäkuuta 924.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Greig Watson: The warrior queen who 'achieved the incredible' BBC News. 12.6.2018. Viitattu 13.6.2018. (englanniksi)
  2. Independent woman: Æthelflaed, Lady of the Mercians - Medieval manuscripts blog blogs.bl.uk. Viitattu 13.6.2018. (englanniksi)
Edeltäjä:
Alfred Suuri
Englannin kuningas
899924
Seuraaja:
Ethelweard