Egbert (Wessex)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Egbert

Egbert (myös muodossa Ecgberht n. 770839)[1] oli Wessexin kuningas, joka nosti maansa Britannian mahtavimmaksi ohi Mercian ja yhdisti Englannin kuningaskunnat vuonna 829. Häntä pidetään usein ensimmäisenä Englannin kuninkaana, tosin ei tiedetä millä nimellä hän kutsui itseään. Hänestä käytettiin nimeä bretwalda, "brittien hallitsija". Hänen lapsenlapsensa Alfred Suuri oli ensimmäinen, joka käytti nimitystä Englannin kuningas.

Egbert palveli luultavasti kolme vuotta Kaarle Suuren armeijassa. Egbert oli naimisissa frankkiprinsessa Redburgan kanssa, ja heillä oli kaksi poikaa ja tytär. Egbertin vaiheista kertoo Anglosaksien kronikka. Hän nousi Wessexin kuninkaaksi vuonna 802 ja sai Cornwallin valtansa alle 810-luvulla. Hän voitti mercialaiset Ellendunin taistelussa vuonna 825, miehittäen Mercian vuoden ajaksi vuonna 829, ja samana vuonna Northumbria hyväksyi hänen valtansa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ecgberht Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. Viitattu 9.7.2011. (englanniksi)
  2. Michael James Swanton: The Anglo-Saxon chronicle, s. 60. Routledge, 1998. ISBN 0415921295. Google books (viitattu 9.7.2011). (englanniksi)
  Edeltäjä:
Beorhtric
Wessexin kuningas
 
Seuraaja:
Ethelwulf
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.