Ethelbald

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wessexin kuningas Ethelbald

Ethelbald (noin 834 – 20. joulukuuta 860) oli Wessexin kuningas vuosina 856–860 ja isänsä Ethelwulfin seuraaja. Hän oli Ethelwulfin ja Osburgan toinen poika Ethelstanin jälkeen.

Nousu kuninkaaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 855 hänestä tuli Wessexin valtionhoitaja, kun hänen isänsä Ethelwulf vieraili Roomassa.Hänen vanhempi veljensä Æthelstan oli kuollut vuonna 851 tai pian sen jälkeen. Hänen nuorempi veljensä Æthelbert nousi Kentin kuninkaaksi. Ethelwulfin saapuessa Englantiin hänen poikansa Ethelstan oli jo kuollut ja valtakuntaa hallitsi hänen toinen poikansa Ethelbald. Ethelbald oli mukana salaliitossa, jonka päämääränä oli syöstä vallasta Ethelwulf. Ethelwulf pakotettiin luopumaan Wessexin kruunusta poikansa hyväksi. Ethelwulf säilytti kuitenkin asemansa Kentin kuninkaana kuolemaansa vuonna 858 saakka.

Ethelbald meni myöhemmin naimisiin ilmeisesti vuonna 858 jo edellisen kuninkaan kanssa naimisissa olleen Frankkien (Ranskan) kuninkaan Kaarle Kaljupään tyttären Judithin kanssa,, joka oli ensimmäisessä avioliitossaan vasta 13-vuotias. Ethelbald kuoli lapsettomana noin 24-vuotiaana 20. joulukuuta vuonna 860 ja hänet haudattiin Sherboneen Dorsetiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • (1983) Alfred the Great: Asser's Life of King Alfred & Other Contemporary Sources. Penguin Classics.
  • Ortenberg, Veronica (2010). "'The King from Overseas: Why did Æthelstan Matter in Tenth-Century Continental Affairs?", England and the Continent in the Tenth Century:Studies in Honour of Wilhelm Levison (1876-1947). Brepols.

Stenton, Frank (1971). Anglo-Saxon England, 3rd, Oxford University Press.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ethelbald