Ethelstan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ethelstan (n.829 - 851/55) oli Wessexin kuningas Ethelwulfin vanhin poika ja vuodesta 839 Kentin kuningas. Ethelstanin veljet olivat Ethelbald ja Ethelbert. Noustuaan valtaistuimelle Ethelwulf antoi puolet valtakunnastaan – Kentin, Surreyn, Sussexin ja Essexin – vanhimmalle pojalleen Ethelstanille. Näin ollen useimmat pitävät häntä myös yllämainittujen alueiden hallitsijoina ja Anglosaksien kronikka kuvaakin Ethelstania Itä - ja eteläsaksien, Kentin ja Surreyn kuninkaaksi.

Ethelstanista tiedetään siitä huolimatta melko vähän. Ethelstan voitti vuonna 851 taistelun viikinkien laivastoa ja armeijaa vastaan. Tämän jälkeen hänestä ei ole kuulunut mitään. Ei ole mitään todisteita siitä että hän olisi toiminut Kentin kuninkaana vielä tämän jälkeen joten Ethelstanin uskotaan kuolleen vuosien 851 - 855 välisenä aikana isänsä vieraillessa Roomassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keynes, Simon; Lapidge, Michael. (1983). Alfred the Great: Asser's Life of King Alfred & Other Contemporary Sources . Penguin Classics.
  • Nelson, Janet L. (2004). "Æthelwulf (d. 858), king of the West Saxons" . Oxford Dictionary of National Biography . Oxford University Press. doi : 10.1093/ref:odnb/39264 . Retrieved 23 October 2012 .
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: