Ethelstan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee 800-luvun Kentin kuningasta. Muita samannimisiä on täsmennyssivulla.

Ethelstan (n. 829 – 851/855) oli Wessexin kuninkaan Ethelwulfin vanhin poika ja vuodesta 839 Kentin kuningas. Ethelstanin veljet olivat Ethelbald ja Ethelbert. Noustuaan valtaistuimelle Ethelwulf antoi puolet valtakunnastaan – Kentin, Surreyn, Sussexin ja Essexin – vanhimmalle pojalleen Ethelstanille. Näin ollen useimmat pitävät häntä myös yllä mainittujen alueiden hallitsijana ja Anglosaksien kronikka kuvaakin Ethelstania ”Itä- ja eteläsaksien, Kentin ja Surreyn kuninkaaksi”.

Ethelstanista tiedetään siitä huolimatta melko vähän. Ethelstan voitti vuonna 851 taistelun viikinkien laivastoa ja armeijaa vastaan. Tämän jälkeen hänestä ei ole kuulunut mitään. Ei ole mitään todisteita siitä, että hän olisi toiminut Kentin kuninkaana vielä tämän jälkeen, joten Ethelstanin uskotaan kuolleen vuosien 851–855 välisenä aikana isänsä vieraillessa Roomassa.

  • Keynes, Simon; Lapidge, Michael. (1983). Alfred the Great: Asser's Life of King Alfred & Other Contemporary Sources. Penguin Classics.
  • Nelson, Janet L. (2004). "Æthelwulf (d. 858), king of the West Saxons". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. doi : 10.1093/ref:odnb/39264. Retrieved 23 October 2012.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Æthelstan of Kent