Ekshibitionismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ekshibitionistisesti esillä oleva nainen.

Ekshibitionismi (lat. exhibere 'tuoda esiin') eli sukupuolinen paljastamishäiriö tarkoittaa, että asianosainen kokee seksuaalista mielihyvää paljastaessaan sukuelimensä, tietyt ruumiinmuotonsa tai seksuaalisen toimintansa toisille ihmisille.[1] Erityistä mielihyvää tuottaa seurannan kohteeksi joutuminen tai paljastelun kohteen reagoiminen.

Nykyään ekshibitionismin ymmärretään tarkoittavan laajempaa kokonaisuutta seksuaalisessa käyttäytymisessä kuin pelkkää sairaudeksi tai poikkeavuudeksi luokiteltavaa, kriminalisoitavaa seksuaalista käyttäytymishäiriötä. Ekshibitionismi voi tarkoittaa myös halua paljastaa itsensä sellaisella hyväksyttävällä tavalla, ettei se loukkaa toisia tai ole lakien vastainen. Ekshibitionismilla nykyään siis tarkoitetaan yleisemmin paljastamis- tai nähdyksitulemishalua. Häiriöllistä käyttäytymistä luonnehtii toiminnan pakkomielteisyys, pakottaminen nähdyksitulemiseen, toisten loukkaaminen ja toiminnan laittomuus. Paljastamishalun kohteena ovat sukupuolielinten lisäksi myös pakarat ja naisilla rinnat.

Ekshibitionismin esiintyminen ja esiintymismuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekshibitionismin esiintymistä pidetään yleisempänä miehillä,lähde? mutta sitä esiintyy kummallakin sukupuolella.

Ekshibitionismin muotoja ovat muun muassa

 • sukupuolielimien paljastaminen ennalta-arvaamattomasti esimerkiksi vastaantulijalle (pakotettu näkeminen)
 • sukupuolielimien paljastaminen tai seksuaalinen toiminta siten, että on alttiina tulla nähdyksi
 • vilauttelu
 • viuhahtaminen
 • seksuaalinen toiminta, esimerkiksi yhdyntä tai masturbointi toisten läsnä ollessa ja katsellessa
 • omien intiimikuvien julkaiseminen esimerkiksi Internetissä
 • paljastava pukeutuminen
 • alastomuus luonnollisessa yhteydessä, jos koetaan mielihyvää sukupuolielimien näkymisestä tai niiden nähdyksitulemisesta.

Paljastamisen motiivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekshibitionistit ovat henkilöitä, jotka kokevat jännitystä tai seksuaalista kiihotusta ekshibitionistisesta toiminnastaan ja nauttivat huomion keskipisteessä olemisesta. Ekshibitionismiin saattaa liittyä ulospäinsuuntautuneisuutta. Joillekin ekshibitionistinen toiminta voi peilata myös itsetunnon koetteluhalua ja sen vahvistamispyrkimystä. Ekshibitionismi voi olla myös keino tuoda esille eksentristä persoonallisuutta tai olla eksentrisen persoollisuuden ilmeneminen. Ekshibitionismin taustalla voi olla useita tekijöitä, ja sen psykologinen tausta on kompleksinen.

Sukupuolielimien paljastaminen, vilauttelu ja viuhahtaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stereotyyppinen miespaljastelija hyppää pusikosta syrjäisellä seudulla pahaa aavistamattoman naisen eteen ja avaa takkinsa, jolloin hänen sukupuolielimensä paljastuvat. Siitin saattaa olla erektiossa, ja jotkut saattavat masturboida. Tällainen toiminta on laitonta, ja sitä voidaan luonnehtia seksuaaliseksi poikkeavuudeksi. Suomen rikoslaissa mainittu sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen sulkee piiriinsä muun muassa itsensäpaljastamisen.

Tämän stereotypian lisäksi on monia tapoja paljastaa itsensä. Jotkut saattavat pitää sukupuolielimiään näkyvillä kotonaan ikkunan lähellä tai julkisella paikalla, masturboida tai harrastaa seksiä, jolloin toiset saattavat nähdä tämän.

Alushousuton ja minihameeseen pukeutunut nainen voi vilauttaa häpyä esimerkiksi istuessaan ja levittäessään jalkojaan sopivaksi katsomalleen henkilölle tai vain antaa sen vilahdella itsestään. Myös rintoja saatetaan vilauttaa. Miehet voivat vilauttaa muun muassa siitintään esimerkiksi shortsien puntista tai vetämällä housut hetkeksi jalastaan. Vilauttelu eroaa paljastamisesta siten, että se on yleensä huomaamattomampaa ja nopeampaa sekä usein vähemmän suunniteltua.

Viuhahtamisessa julkisella paikalla nopeasti esittäydytään alastomana, jonka jälkeen poistutaan. Viuhahtamista yleensä pidetään melko harmittomana, mutta periaatteessa se on täysin laitonta.

Seksuaalinen toiminta toisten läsnä ollessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seksuaalinen toiminta toisten läsnä ollessa ja katsellessa on täysin laillista sinällään, mikäli kaikki osapuolet ovat mukana omasta tahdostaan. Jotkut parit kokevat kiihottavaksi sen, että heidän seksuaalista kanssakäymistään katsellaan. Sama koskee itsetyydytystä: jotkut kiihottuvat tullessaan seuratuksi hyväillessään ja tyydyttäessään itseään. Ryhmäseksissä voidaan nähdä jonkin verran ekshibitionistisia piirteitä.

Intiimikuvien julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään on useita internet-sivuja, joihin voi toimittaa omia intiimikuviaan toisten katseltavaksi ja jopa arvioitavaksi. Intiimikuvien julkaiseminen internetissä on keino paljastaa itseään ilman, että se loukkaisi ketään.

Ekshibitionismi — normaalia vai epänormaalia?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekshibitionismi on varsin yleistä, jos lievätkin itsensäpaljastamisen keinot lasketaan ekshibitionismiksi. Ekshibitionismia ei voi yleisesti pitää poikkeavana käytöksenä, mutta se on katsottava poikkeavuudeksi, mikäli paljastelija haluaa pakonomaisesti herättää huomiota paljastelullaan ja hän tietoisesti ottaa riskin siitä, että saattaa loukata toisia ja aiheuttaa pakotettua näkemistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ellis, Albert: Miten rakastaa: varttuneiden sukupuoliopas, s. 224. Jyväskylä: K.J. Gummerus osakeyhtiö, 1969. ISBN puuttuu teoksesta. (suomeksi)
 • Fiendt, Helene: Vaaratonta naisilla - rikollista miehillä : itsensä paljastamisen tarve. Tieteen kuvalehti, 1992, nro 7, s. 70-73. (suomeksi)
 • Turtia, Kaarina: Sivistyssanat. Otava, 2001. ISBN 951-1-13353-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: ekshibitionismi. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus. ISSN 2323-3370.