Itsetyydytys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Japanilainen "shunga" eli eroottinen puupiirros, tekijä Kunisada.

Itsetyydytys, masturbaatio tai masturbointi on omien sukupuolielinten hyväilyä ja koskettelua seksuaalisen mielihyvän saamiseksi,[1] usein orgasmiin asti. Masturbointi voi tarkoittaa myös toisen henkilön sukupuolielinten hyväilyä. Itsetyydytyksellä usein viitataan kuitenkin yksin toimimiseen.selvennä Itsetyydytys liittyy laajempaan autoerotiikkaan, johon voivat liittyä myös seksivälineiden käyttö ja muiden kuin sukupuolielinten stimulointi.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti itsetyydytyksen katsotaan olevan mitä normaalein ja turvallisin seksuaalisen toiminnan muoto. Sitä esiintyy aina varhaislapsuudesta vanhuuteen saakka, niin ihmisillä kuin kaikilla muillakin nisäkkäillä. Pienet lapset saattavat masturboida, vaikka he eivät tietoisesti tiedä mistä on kysymys. Yleensä se on sattumalta opittua. Ei ole mitään todisteita itsetyydytyksen minkäänlaisesta lääketieteellisestä haitallisuudesta muille kuin Peyronien sairaudesta kärsivillelähde?. Kielteinen vaikutus itsetyydytykseen liittyen on orgasmin yhteydessä koettu väsymyksen tunne, joka johtuu endorfiinien vaikutuksesta ja parasympaattisen hermoston aktivoitumisesta. Samoin runsaasta tai kovakouraisesta itsetyydytyksestä miehillä nahka voi rasittua tai iho voi verestyä. Tyypillinen virhe itsetyydytyksessä on käyttää liukasteena saippuaa tai muuta pesuainetta:lähde? se johtaa nopeasti ihovaurioihin, tulehduksiin ja jopa allergian puhkeamiseen. Vaihtoehtoina kosteusvoide tai varsinainen liukuvoide ovat parempia.

Pienten lasten mielihyvän tuottamista omia sukuelimiään koskettelemalla kutsutaan unnutukseksi[2].

Miesten itsetyydytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mies tyydyttää itseään liikuttelemalla esinahkaansa kädellä edestakaisin terskan yli.

Miesten itsetyydytys on usein käden avulla esinahan liikuttamista terskan yli ja takaisin siittimen ollessa erektiossa. Terskaa voi hyväillä suoraan kädelläkin. Kivespussien hyväily on tavallista, samoin peräaukon seudun. Toiset pitävät siittimen puristelusta ja esinahan tai kivespussien vetämisestä kireälle sekä kivesten puristelusta. Toimintaa yleensä jatketaan, kunnes orgasmi saavutetaan. Orgasmissa sukukypsillä miehillä purkautuu tavallisimmin siittimen päästä vaaleaa siemennestettä. Orgasmiin liittyy voimakas, miellyttävä tunne. Monet miehet pitävät siemennesteen purkautumisen aiheuttamasta tunteesta. Itsetyydytyksessä voidaan käyttää myös seksivälineitä lisäämässä mielihyvän tunnetta.

Eturauhasen tulehduksen ehkäisyssä ja hoidossa säännöllinen masturbointi on jopa suositeltavaa. Graham Gilesin johtama australialainen tutkimusryhmä julkisti vuonna 2003 lääketieteellisen tutkimuksen, jonka mukaan säännöllinen masturbointi vähentää eturauhassyövän riskiä.[3]

Autofellaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autofellaatio on eräs itsetyydytyksen muoto, jossa mies pystyy stimuloimaan suullaan ja kielellään omaa siitintään. Autofellaation edellytyksinä on taipuisa selkäranka ja/tai riittävän pitkä siitin. Riittävä taipuisuus voidaan saavuttaa fyysisellä harjoituksella. Myös ennen autofellaatiota tehtävä venyttely auttaa paljon. Kinseyn tilastojen mukaan alle prosentti miehistä pystyy nuolemaan tai imemään siitintään.lähde? Eläimet näyttävät harjoittavan autofellaatiota usein, mutta kyse on yleensä sukuelinten puhdistamisesta eikä itsetyydytyksestä.

Naisten itsetyydytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nainen tyydyttää itseään sormilla.

Naiset pitävät usein häpyhuulten ja klitoriksen pään hyväilystä. Klitoriksen pää on ihmiselimistön herkin paikka, sillä siinä on tuhansia hermopäätteitä. Emättimeen voidaan työntää sormia ja stimuloida G-pistettä ja emättimen aukkoa. G-piste on emättimen etupuolella, noin 3-4 senttimetrin syvyydessä oleva kohta, joka on erityisen herkkä. Peräaukon seutua voidaan myös hyväillä, samoin rintoja. Jotkut naiset pitävät hävyn stimuloimisesta suihkulla. Seksivälineitä, kuten hieromasauvoja käytetään yleisesti. Itsetyydytystä jatketaan yleensä orgasmiin asti niiden naisten kohdalla, jotka saavat orgasmeja. Orgasmi on naisilla samankaltainen tuntemus kuin miehilläkin. Jotkut naiset ejakuloivat orgasmissa virtsaputkesta nestettä, joka ei kuitenkaan ole virtsaa. Normaalisti häpy ja emätin kostuvat kiihottumisen vuoksi.

Itsetyydytyksen hyväksyntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolisen kirkon näkemyksen mukaan seksuaalisuus kaikissa muodoissaan kuuluu vain ja ainoastaan avioliittoon.[4] Monet protestantit alkoivat sallia itsetyydytyksen 1900-luvun puolivälistä alkaen. Nykyään osa protestanteista suhtautuu itsetyydytykseen hyvinkin myönteisesti, mutta konservatiivisemmat tuomitsevat sen edelleen.[5]

Filosofi Immanuel Kant piti masturbaatiota moraalilain rikkomuksena. Tapojen metafysiikassa (1797) hän esittää a posteriori-argumentin, jonka mukaan on jopa epämoraalista mainita itsetyydytystä nimeltä. Kantin mukaan ihminen luopuu persoonallisuudestaan, kun hän käyttää itseään pelkkänä keinona eläimellisen vietin tyydyttämiseen. Kantin näkökanta kuvastaa hyvin sitä, miten itsetyydytykseen on suhtauduttu menneinä aikoina. Alkuaikojen englantilaisissa sisäoppilaitoksissa masturboinnista epäiltyjen oppilaiden kädet saatettiin jopa sitoa sängyn päätyyn itsetyydytyksen estämiseksi. Nykyisin itsetyydytystä pidetään kuitenkin yleisesti hyväksyttävänä ja hyvänä tapana tutustua seksuaalisuuteensa.

Lempinimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsetyydytykselle on monia lempinimiä ja kiertoilmauksia. Käytettäviä termejä ovat muun muassa sooloseksi ja slangissa miehen itsetyydytyksestä voidaan käyttää muun muassa sanaa runkkaaminen, käteenvetäminen ja "itsensä hekuman huipulle hyväily". Naisen itsetyydyttämistä saatetaan kutsua myös sormettamiseksi.

Myös onanointi-termiä käytetään usein. Se viittaa Raamatun tarinaan, jossa Juudan poika nimeltä Onan ei halunnut kuolleen veljensä vaimon tulevan raskaaksi. ”Mutta Onan tiesi, ettei lasta pidettäisi hänen omanaan, ja aina kun hän makasi kälynsä kanssa, hän antoi siemenensä mennä maahan, ettei antaisi jälkeläisiä veljelleen. Herran silmissä hänen tekonsa oli paha, ja siksi Herra antoi hänenkin kuolla.”[6] Yleisin tulkinta tarinasta nykyisin kuitenkin on, että se viittaa keskeytettyyn yhdyntään eikä masturbointiin, mutta onania-termiä käytetään kuitenkin vielä jonkin verran.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tapani Kilpeläinen: Epätyydyttäviä selitysyrityksiä. Yliopisto 2005:12 sivut 40–43. [Kulttuurihistoriaa]
  • Thomas Walter Laqueur: Solitary sex. A history of masturbation. New York 2003 ISBN 1-890951-32-3. [501-sivuinen perusteos aiheesta]
  • Bertrand Ferrier: Un Plaisir maudit. Enjeux de la masturbation. 2000 ISBN 2-84271-102-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert Crooks ja Karla Baur: Our Sexuality, s. 217. Cengage Learning, 2007. ISBN 9780495095545. (englanniksi)
  2. Anni Alatalo: Unnutus rauhoittaa lasta, mutta saattaa hämmentää aikuista Yle 8.3.2013.
  3. Tohtori.fi – Säännöllinen masturbointi alentaa eturauhassyövän riskiä
  4. Catechism of the Catholic Church
  5. Itsetyydytys on itsensä löytämistä (Kappale Historiaa ja nykypäivää) 3.6.2009. kimallus.fi.
  6. 1.Moos. 38:9-10

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brenot, Philippe: Masturboimisen ylistys. (Éloge de la masturbation, 1997.) Suomentanut Tommi Uschanov. Helsinki: Kani, 2008. ISBN 978-951-20-7708-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: itsetyydytys.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta itsetyydytys.