Eturauhasen tulehdus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehen sukuelinten anatomiaa.
1. Virtsarakko. 2. Häpyliitos. 3. Siitin.
4. Paisuvaiskudos. 5. Terska. 6. Esinahka.
7. Virtsaputki. 10. Rakkularauhanen.
11. Siemenheittotiehyt. 12. Eturauhanen.
13. Bulbouretraali- eli Cowperin rauhanen.
15. Siemenjohdin. 16. Lisäkives. 17. Kives.
18. Kivespussi.

Eturauhasen tulehdus on eturauhaseen tuleva tulehdus, johon sairastuu arviolta 20 % miehistä jossain elämänsä vaiheessa, ja joillakin se uusiutuu jatkuvasti, jopa useita kertoja vuosittain. Vaiva voi iskeä keneen tahansa mieheen, 15-vuotiaasta ylöspäin. Vastoin yleistä luuloa eturauhasen tulehdus ei merkitse suurta eturauhassyövän riskiä. Eturauhasen tulehdus aiheuttaa helposti masennusta ja pelkoja vakavammista sairauksista tai vaikkapa hedelmättömyyden pelkoa. Joskus potilaita on ohjattu myös psykologin hoitoon.

Tulehdus johtuu joko bakteeri-infektiosta, kuten sukupuolitauti klamydiassa, tai lantion tai ristiselän alueen kylmettymisestä. Eräs oletettu syy toistuviin tulehduksiin on virtsan tunkeutuminen eturauhaseen. Yleensä oireina jotain seuraavista: kipua ja/tai verta virtsatessa, virtsaamisen vaikeutta, tihentynyttä tarvetta virtsaamiseen myös öisin, kipua yhdynnässä ja ulostaessa tai edellä mainittujen jälkeen. Voi olla myös jatkuvaa kipua lantion ja ristiselän alueella tai suoraan itse eturauhasessa. Jotkut potilaat kokevat istuvansa ikään kuin tyynyn päällä. Samoja oireita liittyy myös eturauhasen ja virtsarakon syöpään, joten lääkärin tutkimus on siksi aiheellinen. Virtsarakko täynnä urheileminen – esimerkiksi juokseminen – voi edesauttaa eturauhasen tulehduksen syntyä. Ylipaino ja ikä ovat myös riskitekijöitä.

Eturauhasen tulehduksesta on myös olemassa krooninen muoto, joka on yleisin eturauhasen tulehduksen muoto ja joka ei ole bakteerien aiheuttama. Oireet vaihtelevat ja ovat pääsääntöisesti samantyyppisiä kuin akuutissa bakteerien aiheuttamassa muodossa. Lisäoireena esiintyy harmaata vuotoa virtsaputkesta. Vuoto muistuttaa monella tavoin klamydian aiheuttamaan tulehdusta, vaikka siitä ei ole kyse. Tähän eturauhasen tulehdukseen syynä voi olla myös stressi tai muut psykologiset tekijät. Tulehdus on pitkäkestoinen ja voi olla harvinaisen hankala täysin parantaa.

Ennaltaehkäisy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti ennaltaehkäisynä on lämpimien vaatteiden käyttö ja kylmien istuinalustojen välttäminen. Virtsarakon- ja eturauhasen alueen tulehdukset lisääntyvät usein syksyisin ilman viiletessä.

Seuraavat neuvot erityisesti jatkuvista vaivoista kärsiville: Seksi tai Masturbointi: Esimerkiksi viikoittainen siemensyöksy puhdistaa eturauhasen epäpuhtauksista ja mahdollisesti eturauhasen tiehyitä tukkivasta liian paksusta ja happamasta siemennesteestä. Virtsan happamuus ja sakeus voivat edesauttaa tulehdusten syntyä, joten runsaampi nesteen nauttiminen alentaa toistuvaa tulehdusriskiä. Virtsarakko on syytä tyhjentää säännöllisesti, vaikka välitöntä virtsaamisen tarvetta ei tuntuisikaan. Tupakointi lisää kaikkien tulehdusten mahdollisuutta, joten tupakointi kannattaa lopettaa. Ummetuksen välttäminen kuitupitoisella ruokavaliolla, riittävällä nesteen nauttimisella ja liikunnan harrastamisella auttaa paljon.

Hoidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkäri määrää aina antibioottikuurin, vaikka tulehdus ei olisikaan bakteerin aiheuttama, koska antibioottilääkitys saattaa lievittää oireita myös bakteerittomassa tulehduksessa. Lääkäri määrää aina alfasalpaajan lääkkeeksi, joka rentouttaa eturauhasen, virtsarakon ja virtsaputken lihaksia, jolloin virtsa pääsee virtaamaan rakosta helpommin. Tavallisista särkylääkkeistä on vähän hyötyä. Lantionpohjan alueen lihaksia rentouttavat lääkkeet auttavat krooniseen jännitystilaan. Myös ultraäänihoitoa annetaan välilihan alueelle. Kylmettymistä pitää välttää ja lämpö kaikissa muodoissa on eduksi. Myös luontaistuotteista löytyy eturauhasen tulehdukseen sopivia valmisteita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]