Eturauhasen tulehdus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehen sukuelinten anatomiaa.
1. Virtsarakko. 2. Häpyliitos. 3. Siitin.
4. Paisuvaiskudos. 5. Terska. 6. Esinahka.
7. Virtsaputki. 10. Rakkularauhanen.
11. Siemenheittotiehyt. 12. Eturauhanen.
13. Bulbouretraali- eli Cowperin rauhanen.
15. Siemenjohdin. 16. Lisäkives. 17. Kives.
18. Kivespussi.

Eturauhasen tulehdus on eturauhaseen tuleva tulehdus, johon sairastuu arviolta 20 % miehistä jossain elämänsä vaiheessa, ja joillakin se uusiutuu jatkuvasti, jopa useita kertoja vuosittain. Vaiva voi iskeä keneen tahansa mieheen, 15-vuotiaasta ylöspäin. Vastoin yleistä luuloa eturauhasen tulehdus ei merkitse suurta eturauhassyövän riskiä. Eturauhasen tulehdus aiheuttaa helposti masennusta ja pelkoja vakavammista sairauksista tai vaikkapa hedelmättömyyden pelkoa. Joskus potilaita on ohjattu myös psykologin hoitoon.

Tulehdus johtuu joko bakteeri-infektiosta, kuten sukupuolitauti klamydiassa, tai lantion tai ristiselän alueen kylmettymisestä. Eräs oletettu syy toistuviin tulehduksiin on virtsan tunkeutuminen eturauhaseen. Yleensä oireina jotain seuraavista: kipua ja/tai verta virtsatessa, virtsaamisen vaikeutta, tihentynyttä tarvetta virtsaamiseen myös öisin, kipua yhdynnässä ja ulostaessa tai edellä mainittujen jälkeen. Voi olla myös jatkuvaa kipua lantion ja ristiselän alueella tai suoraan itse eturauhasessa. Jotkut potilaat kokevat istuvansa ikään kuin tyynyn päällä. Samoja oireita liittyy myös eturauhasen ja virtsarakon syöpään, joten lääkärin tutkimus on siksi aiheellinen. Virtsarakko täynnä urheileminen – esimerkiksi juokseminen – voi edesauttaa eturauhasen tulehduksen syntyä. Ylipaino ja ikä ovat myös riskitekijöitä.

Eturauhasen tulehdusta on myös olemassa krooninen muoto, joka ei ole bakteerien aiheuttama. Oireet vaihtelevat ja ovat pääsääntöisesti samantyyppisiä kuin akuutissa bakteerien aiheuttamassa muodossa. Lisäoireena esiintyy harmaata vuotoa virtsaputkesta. Vuoto muistuttaa monella tavoin klamydian aiheuttamaan tulehdusta, vaikka siitä ei ole kyse. Tähän eturauhasen tulehdukseen syynä voi olla myös stressi tai muut psykologiset tekijät. Tulehdus on pitkäkestoinen ja voi olla harvinaisen hankala parantaa.

Ennaltaehkäisy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti ennaltaehkäisynä on lämpimien vaatteiden käyttö ja kylmien istuinalustojen välttäminen. Virtsarakon- ja eturauhasen alueen tulehdukset lisääntyvät usein syksyisin ilman viiletessä.

Seuraavat neuvot erityisesti jatkuvista vaivoista kärsiville: Seksi tai Masturbointi: Esimerkiksi viikoittainen siemensyöksy puhdistaa eturauhasen epäpuhtauksista ja mahdollisesti eturauhasen tiehyitä tukkivasta liian paksusta ja happamasta siemennesteestä. Virtsan happamuus ja sakeus voivat edesauttaa tulehdusten syntyä, joten runsaampi nesteen nauttiminen alentaa toistuvaa tulehdusriskiä. Virtsarakko on syytä tyhjentää säännöllisesti, vaikka välitöntä virtsaamisen tarvetta ei tuntuisikaan. Tupakointi lisää kaikkien tulehdusten mahdollisuutta, joten tupakointi kannattaa lopettaa. Ummetuksen välttäminen kuitupitoisella ruokavaliolla, riittävällä nesteen nauttimisella ja liikunnan harrastamisella auttaa paljon.

Hoidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoidoista on tehokkaimpialähde? ovat päivittäinen siemensyöksy tai eturauhasen lypsäminen, joka on syytä jättää lääkärin tai sairaanhoitajan tehtäväksi; eturauhanen voi ärtyä tai vahingoittua vääristä otteista. Lääkäri voi infektion hoidoksi määrätä antibioottikuurin, jonka kesto on kolmesta viikosta vuosiin. Kipulääkitys ja lantion alueen lihaksia rentouttavat lääkkeet auttavat särkyyn ja nopeuttavat parantumista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]