Siemenneste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siemenneste eli sperma on siittiöitä sisältävää uroksen tuottamaa eritettä. Sen tarkoituksena on kuljettaa ja ravita siittiöitä, joiden tehtävänä on munasolun hedelmöittäminen ja naaraan tekeminen raskaaksi. Nisäkkäillä siemennestettä erittyy siittimestä siemensyöksyssä. Kalojen siemennestettä kutsutaan maidiksi.

Tuotanto ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen siemennestettä petrimaljassa.

Murrosikäisen pojan kivekset suurenevat ja alkavat tuottaa siittiöitä yleensä 12–14 vuoden iässä. Kiveksissä (L. Testis) on satoja lohkoja, joissa siittiöt (L. Spermiot) kehittyvät pienissä tiehyissä. Siittiöt varastoituvat kivesten pinnalla sijaitseviin lisäkiveksiin. Siemensyöksyssä siittiöt purkautuvat lisäkiveksistä ja matkaavat siemenjohtimia pitkin kohti virtsaputkea. Matkalla niihin sekoittuu rakkularauhasen ja eturauhasen erittämiä nesteitä. Siittiöiden osuus siemennesteen tilavuudesta on muutama prosentti, loppu on veriplasmaa. Suurin osa tilavuudesta on rakkularauhasesta (L. Glandula vesiculosa) erittynyttä nestettä. Siittiöitä on normaalisti satoja miljoonia.

Siemenneste on vaaleaa nestettä, jonka ominaisuudet ja määrä vaihtelevat yksilöittäin ja siemensyöksyjen tiheyden mukaan. Siemenneste voi olla paksua, paakkuista ja valkoista tai se voi olla hyvin ohutta ja kirkasta, varsinkin jos edellisestä siemensyöksystä ei ole pitkää aikaa. Usein valkea, paksu siemenneste hetken ajan seisoessaan paikallaan muuttuu kirkkaaksi ja juoksevaiseksi. Siemennestettä vapautuu yleensä 3–5 millilitraa kerralla – joillakin miehillä mahdollisesti 11–15 millilitraa eli korkeintaan ruokalusikallisen verran.[1] Yksilöllisiä eroja siemennesteen määrän kehityksessä tosin on.[1]

Siemenneste sisältää runsaasti muun muassa suolaa, metalleja (muun muassa sinkkiä ja seleeniä), sokereita, lipidejä, steroideja, entsyymejä ja aminohappoja. Ravinteiden tarkoituksena on olla siittiöiden ravintona ja suojana naisen elimistössä. Siemennesteellä on ominainen tuoksu ja maku.[1]

Siemennesteen tuotanto jatkuu murrosiästä kuolemaan saakka. Siemennesteen laatu heikkenee iän myötä, mutta mies voi olla hedelmällinen vielä hyvinkin vanhana.

Siemensyöksy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siemenneste purkautuu siittimestä, terskan päähän avautuvasta virtsaputkesta. Siemenneste voi purkautua tahattomasti yöllisenä siemensyöksynä tai tarkoituksellisen stimulaation seurauksena. Siemensyöksy tapahtuu useimmiten samaan aikaan orgasmin kanssa, mutta ne eivät ole sama asia. Mies voikin saada orgasmin ilman siemensyöksyä tai siemensyöksyn ilman orgasmia. Siemenneste voi purkautua suurella voimalla tai hitaasti valua siittimen päästä. Orgasmi on seksuaalisen kiihottumisen huipentuma, jonka voi saada aikaan muun muassa itsetyydytyksessä tai seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Vaikutus hedelmällisyyteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hedelmättömyyttä aiheuttavia tiloja esiintyy miehillä ja naisilla suunnilleen yhtä paljon. Miehillä hedelmättömyyden syyt ovat helpommin selvitettävissä, ne ovat yleensä nähtävissä jo siemennestenäytteestä.

Siemennesteen laatu vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen. Siemennesteen laatuun vaikuttavat muun muassa siittiöiden lukumäärä, liikkuvuus ja epämuodostumat. Siemennesteen laatu voi olla huonoa myös muuten kuin siittiöiden osalta. Myös yli kymmenen päivän pidättäytyminen siemensyöksystä voi heikentää siemennesteen laatua.[2][3] Syitä siemennesteen heikkoon laatuun on useita eikä kaikkia tunneta. Viime vuosina on havaittu, erityisesti tanskalaisilla, että nuorten miesten siemennesteessä on vähemmän siittiöitä kuin aiemmin, mutta varmaa syytä tähän ei ole löydetty. Viime aikoina on vahvistunut hypoteesi, että syynä olisi naisten huomattavasti lisääntynyt tupakointi toisen maailmansodan jälkeen. Myös ruokailutottumusten muuttumisen vaikutuksista on keskusteltu.

Naisten sperma-allergia voi altistaa myös hedelmättömyydelle.[4]

Siemennesteen keskimääräinen siittiöpitoisuus on 1970-luvulta lähtien länsimaissa laskenut liki 60 prosenttia. Lasku jatkuu edelleen noin puolitoista prosenttia vuodessa. Jerusalemin yliopiston epidemiologi Hagai Levine kollegoineen kävi läpi parisataa tutkimusta vuosilta 1970–2010. Tutkimuksissa oli mitattu siittiömääriä eri puolilla maailmaa. Eurooppalaisissa tutkimuksissa oli havaittu siittiöiden laadun heikentyminen. Lapsettomuus ilman hoitoja voi uhata jo nuoriakin miehiä. Siittiöiden laadun ja määrän heikentymisen tarkka syy ei ole tiedossa.[5]

Suomalaismiesten siemennesteen laatu alkoi heikentyä 1990-luvun lopulla, ja kehitys jatkui vuoteen 2011 saakka. Miesten keskimääräinen siittiötiheys oli vuosina 1996-1998 noin 80 miljoonaa siittiötä yhtä siemennesteen millilitraa kohden, mutta enää 50 miljoonaa vuonna 2021. Raskauden todennäköisyys vähenee, jos miehen siittiötiheys laskee alle 50 miljoonan.[6]

Muita vaikutuksia:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siemenneste voi ehkäistä raskausmyrkytystä, sekä edistää emättimen ja klitoriksen verenkiertoa.[1]

Ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siemennesteen verisyys eli hematospermia ei yleensä ole vakava oire. Se saattaa olla seurausta esimerkiksi ohimenevästä vammasta virtsaputkessa. Myös tulehdussairauksiin saattaa kuulua osana hematospermiaa.[7] Jos hematospermia jatkuu, sen saattaa aiheuttaa kasvain, vaikka tämä on hyvin harvinainen syy.

Kun siemennestettä purkautuu enemmän kuin 6 millilitraa kerralla, saatetaan puhua hyperspermiasta. Vastaavasti hyvin vähäinen (alle 2 millilitraa) määrä merkitsee hypospermiaa.[8] Hyvin useasti tapahtuva ejakulointi saattaa aiheuttaa purkautuvan nesteen määrän vähyyttä. Vastaavasti hyperspermiaa saattaa ilmetä pitkän ejakuloimattomuuden seurauksena.[9]

Oligospermiassa on kyse siittiösolujen niukkuudesta siemennesteessä. Atsoospermiassa siittiösoluja ei purkaudu lainkaan. Nämä oireet saattavat johtua siementiehyiden pintakerrosvauriosta.[10]

Aspermia merkitsee täydellistä kyvyttömyyttä siemennesteen tuottamiseen.

Ennenaikainen siemensyöksy on yleinen vaiva, josta kärsii valtaosa miehistä toisinaan.

Kivulias siemensyöksy on yleinen vaiva, jossa kipua saatetaan kokea esimerkiksi virtsaputkessa, siittimessä tai jopa päässä. Tilapäistä kivuliaisuutta saattaa aiheuttaa esimerkiksi tulehdus.

Retrogradinen siemensyöksy tapahtuu silloin, kun kaikki siemenneste tai osa siitä purkautuu taaksepäin virtsarakkoon.

Siemensyöksy saattaa ilmetä myös eri aikaan orgasmin kanssa. Orgasmista ilman siemensyöksyä käytetään nimitystä anejakulaatio.[11][12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Heusala, Kari: Siemennesteen ABC MTV Uutiset. Viitattu 30.11.2018.
 2. Yli kymmenen päivän seksuaalinen pidättäytyminen heikentää siemennesteen laatua Terve.fi. 7.9.2005. Viitattu 24.07.2018.
 3. Eliahu Levitas, Eliahu & Lunenfeld, Eitan & Weiss, Noemi & Friger, Michael & Har-Vardi, Iris & Koifman, Arie & Potashnik, Gad: Relationship between the duration of sexual abstinence and semen quality: analysis of 9,489 semen samples. Fertility and Sterility, 2005, 83. vsk, nro 6. American Society for Reproductive Medicine. doi:10.1016/j.fertnstert.2004.12.045. Artikkelin verkkoversio Viitattu 24.7.2018.
 4. Voiko nainen olla allerginen miehen spermalle? Terve.fi. 3.3.2010. Viitattu 24.07.2018.
 5. Siittiökato lähestyy katastrofia Tiede. 15.2.2018. Viitattu 30.11.2018.
 6. Suomalaismiesten siemennesteen laadun heikentyminen näyttää pysähtyneen Yle Uutiset. Viitattu 10.10.2021.
 7. Terveyskirjasto – Lääkärikirja Duodecim
 8. WHO:n taulukko normaaliarvot täyttävästä siemennesteestä Felicitas.fi. Viitattu 24.7.2018. Web archive 2007
 9. Dawson, Chris: What is semen? NetDoctor. 28.5.2015. Viitattu 24.7.2018.
 10. FSH, LH ja testosteroni H@delmällisyys.fi. 18.4.2009. Viitattu 24.07.2018. Web archive 2010
 11. Seksuaalisuus asiakastyön näkökulmasta - Ejakulaatioon ja orgasmiin liittyvät häiriöt VirtuaaliAMK. Viitattu 24.7.2018.
 12. Kiminkinen, Tapani: Kiminkinen vastaa: Seisahtuiko sperman tuotanto eturauhaslääkkeen takia? Apu -lehti. 24.2.2017. Viitattu 24.7.2018.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta siemenneste.