Koiras

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Uros)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koiraan symboli (Mars-symboli)
Tämä artikkeli käsittelee sukupuolta. Yrityksestä, katso Uros (yritys).

Koiras on sukupuolisesti erilaistuneilla lajeilla eli eliöillä se sukupuoli, joka hedelmöittää naaraan. Koiraista käytetään myös nimitystä uros. Tätä nimitystä käytetään varsinkin suurten nisäkäslajien koiraista.

Koiras tuottaa siittiösoluja, tässä yhteydessä siittiösolu on määritelty pienikokoisemmaksi sukusoluksi, joka hedelmöitymiseen sukupuolisesti erilaistuneilla eläimillä osallistuu. Toinen hedelmöitykseen osallistuva sukusolu on munasolu, joka suurempikokoisena liikkuu tapahtumassa vähemmän. Koiraspuolinen yksilö ei voi lisääntyä suvullisesti ellei naaraan sukusoluja ole tavoitettavissa.

Sukupuolen määräytymiselle eri lajeissa ei ole yhtä yhteistä geneettistä tapaa, ja kahden sukupuolen olemassaolo vaikuttaa kehittyneen useita eri kertoja evoluution historiassa. Joillakin eliöillä vain sukusolujen eroavaisuudet erottavat sukupuolen.

Nisäkkäillä sukupuolen määräävät erityiset sukupuolikromosomit; koiraan sukupuolikromosomeja merkitään X ja Y, kun taas naarailla on kaksi X-kromosomia.[1] Linnuilla sukupuolikromosomeja merkitään kirjaimilla W ja Z. Naaraalla on kromosomit W ja Z ja koiraalla on kaksi Z-kromosomia.

Koiraiden nimityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfauros taas on laumaeläimillä, kuten sudella, johtava, lauman ainoa paritteleva uros ja alfanaaraan puoliso.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sukupuoleen kytkeytynyt eli sukupuoleen sidottu periytyminen Internetix. Otavan Opisto. Viitattu 11.6.2017.