Rakkularauhanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehen sukuelinten anatomiaa.
1. Virtsarakko. 2. Häpyliitos. 3. Siitin.
4. Paisuvaiskudos. 5. Terska. 6. Esinahka.
7. Virtsaputki. 10. Rakkularauhanen.
11. Siemenheittotiehyt. 12. Eturauhanen.
13. Bulbouretraali- eli Cowperin rauhanen.
15. Siemenjohdin. 16. Lisäkives. 17. Kives.
18. Kivespussi.

Rakkularauhanen (lat. glandula vesiculosa, glandula seminalis tai vesicula seminalis) on miehen lisäsukupuolirauhasiin kuuluva rauhanen, joka tuottaa suurimman osan siemennesteen nestemäisestä osasta.

Anatomiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakkularauhanen.
Seminal vesicle = rakkularauhanen.
Vas deferens = siemenjohdin.
Urethra = virtsaputki.
Prostate = eturauhanen.
Ejaculatory duct = siemenheittotiehyt.

Rakkularauhanen on muutaman senttimetrin mittainen, parillinen, pitkänomainen ja kiemurainen rauhanen, joka sijaitsee eturauhasen takana siemenjohtimien loppupäässä virtsarakon ja peräsuolen välissä.

Rakkularauhasta ympäröi sileän lihaksen kerros, joka supistelee siemensyöksyn aikana tyhjentäen rakkularauhasen eritteen siemenheittotiehyiden kautta virtsaputkeen.

Rakkularauhasen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakkularauhanen tuottaa suurimman osan siemennesteen plasmasta, jota suurin osa siemennesteen tilavuudesta on. Rakkularauhasen erite sisältää ravinteita siittiöitä varten, ja siittiöt kulkeutuvat sen mukana. Rakkularauhasen supistelu siemensyöksyn yhteydessä aiheuttaa siemennesteen pumppautumista elimistöstä pois.

Rakkularauhasen sairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisin rakkularauhasen sairaus on rakkularauhasen tulehdus eli vesikuliitti tai vesiculitis. Usein eturauhasen tulehdukseen voi liittyä myös rakkularauhasen tulehdus, jolloin kyseessä on prostatovesikuliitti tai prostatovesiculitis. Etu- ja rakkularauhasen tulehdukset ovat yleensä vaarattomia, joskin ikäviä. Tulehdusten yhteydessä voi mm. verta esiintyä siemennesteessä.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]