Lisäkives

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehen sukuelinten anatomiaa.
1. Virtsarakko. 2. Häpyliitos. 3. Siitin. 4. Paisuvaiskudos. 5. Terska. 6. Esinahka. 7. Virtsaputki. 10. Rakkularauhanen. 12. Eturauhanen. 15. Siemenjohdin. 16 Lisäkives. 17. Kives. 18. Kivespussi.

Lisäkivekset (lat. epididymis) ovat osa miehen sukupuolielimiä, jotka varastoivat kivesten tuottamia siittiötä. Lisäkives sijaitsee kiveksen pinnalla.

Anatomiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiveksen pinta.
1. Lisäkives 2. Lisäkiveksen pää 4. Lisäkiveksen runko 5. Lisäkiveksen häntä.

Lisäkives on kiveksen pinnalla ja osittain kiveksen takana sijaitseva sykkyräinen elin, jonka tiehyessä kiveksen tuottamat siittiöt kypsyvät ja varastoituvat. Lisäkives on pitkänomainen ja alaspäin kapeneva elin, joka ulottuu kiveksen yläpäästä alapäähän. Lisäkiveksen alaosa eli häntä jatkuu siemenjohtimena.

Lisäkiveksessä on kolme osaa. Lisäkiveksen pää (caput epididymidis) on kiveksen päällä sijaitseva lisäkiveksen laajin osa, johon siittiöt kiveksestä saapuvat. Lisäkiveksen päähän kiveksen verkosta (rete testis) tulevat vievät tiehyet (ductuli efferentes) johdattavat siittiöt 5–7 metriä pitkään mutkittelevaan lisäkivestiehyeen (ductus epididymidis), joka muodostaa lisäkiveksen rungon (corpus epididymidis) ja hännän (cauda epididymidis).

Lisäkives sijaitsee kiveksen tavoin kivespussissa ja on tunnusteltavissa kivespussin läpi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiveksessä muodostuneet siittiöt saapuvat lisäkiveksen päähän ja kulkevat edelleen lisäkiveksen runkoon ja häntään. Lisäkiveksen päässä olevat siittiöt eivät vielä kykene liikkumaan eivätkä ole hedelmöityskykyisiä. Siittiöt kypsyvät matkatessaan lisäkiveksen läpi, johon kuluu enintään kaksi viikkoa.

Siemensyöksyn aikana siittiöitä siirtyy siemenjohtimeen peristalttisen liikkeen ansiosta, jonka jälkeen niihin sekoittuu mm. rakkularauhasen ja eturauhasen erittämiä nesteitä, jolloin muodostuu siemennestettä.

Lisäkiveksen sairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäkiveksen tyypillisin sairaus on lisäkivestulehdus eli epididymiitti (epididymitis). Tavallisimmat aiheuttajat ovat virtsateiden bakteerit ja klamydia nuorilla miehillä. Lisäkivestulehduksessa kivespussi voi olla turvonnut, punainen ja kosketusarka ja lisäkives kipeä, lisäksi voi olla kuumetta.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]