Klamydia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tautia. Yhtyeestä kertoo artikkeli Klamydia (yhtye)
Klamydia
Chlamydia trachomatis
Chlamydia trachomatis
ICD-10 A55-A56.8, A70-A74.9
ICD-9 099.41, 483.1
Tautitietokanta 2384
MeSH D002690
Klamydia miehellä
Klamydia naisella

Klamydia on nykyään yleisin bakteerin aiheuttama seksitauti. Sen aiheuttaja on Chlamydia trachomatis -niminen bakteeri, joka tunkeutuu solun sisään lisääntyäkseen siellä. Itämisaika on tavallisesti 1–3 viikkoa, mutta se voi olla pidempikin. Infektio saattaa olla oireeton jopa vuosia mutta on silloinkin aina tarttuva.

Klamydia tarttuu emätin- ja peräaukkopenetraatiossa sekä suuseksissä. Se saattaa tarttua myös synnytyksessä, jolloin vastasyntynyt voi sairastua silmätulehdukseen tai keuhkokuumeeseen. Seksissä kondomi suojaa klamydiatartunnalta hyvin.

Oireet ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisilla tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt valkovuoto, verinen vuoto, virtsaoireet ja alavatsakipu. Puolet tartunnan saaneista on oireettomia.

Klamydiainfektio aiheuttaa miehillä yleensä virtsaputkitulehduksen. Tyypillisiä oireita ovat kutina, kirvely virtsatessa sekä väritön tai vaalea vuoto virtsaputkesta. Noin joka viidennellä miehellä virtsaputken klamydia on oireeton.

Klamydia voidaan todeta luotettavasti virtsanäytteestä, tai näyte voidaan ottaa myös virtsaputken suulta ja naisilta kohdunkaulan kanavasta vanupuikolla. Infektio voidaan parantaa antibioottihoidolla. Hoidon teho on syytä varmistaa kontrollinäytteenotolla.

Hoitamattoman infektion seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoitamattoman infektion seuraukset voivat olla:

Tarttuvuus: Naisiin klamydia tarttuu 70 % todennäköisemmin kuin miehiin. Klamydialta voi suojautua kondomilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]