Eturauhanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehen sukuelinten anatomiaa.
1. Virtsarakko. 2. Häpyliitos. 3. Siitin.
4. Paisuvaiskudos. 5. Terska. 6. Esinahka.
7. Virtsaputki. 10. Rakkularauhanen.
11. Siemenheittotiehyt. 12. Eturauhanen.
13. Bulbouretraali- eli Cowperin rauhanen.
15. Siemenjohdin. 16. Lisäkives. 17. Kives.
18. Kivespussi.

Eturauhanen (lat. prostata) on miehillä virtsarakon alapuolella sijaitseva lisäsukupuolirauhanen. Naisten vastaavaa elintä, Skenen rauhasta, voi pitää eturauhasen surkastumana[1].

Miehillä eturauhasen tehtävänä on tuottaa siemennesteeseen nestettä siittiöiden ravinnoksi. Miehen siemenjohtimet liittyvät virtsaputkeen eturauhasen sisällä.

Sairaudet ja niiden tutkiminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhemmiten valtaosalla miehistä on hyvänlaatuista eturauhasen liikakasvua, jonka seurauksena eturauhasen läpi kulkeva virtsaputki ahtautuu. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu olisi muutoin lähes harmitonta, mutta siitä voi seurata virtsaamisvaikeuksia; virtsarakkoa ei saa tyhjennettyä kunnolla ja sinne kertyy tavallista enemmän virtsaa. Oireet voivat vaihdella, ja niitä ovat virtsaamistarpeen tihentyminen, tarve herätä yöllä virtsaamaan, virtsan kulun vaikeutuminen ja virtsasuihkun heikentyminen. Eturauhassyöpä ja sen riskitekijöiden kasvu on myös melko yleinen vanhemmilla miehillä.

Asiantuntija voi arvioida eturauhasen kokoa ja rakennetta yksinkertaisimmin tunnustelemalla sitä peräsuolen kautta (tuseeraus). Lisäksi sitä voidaan tutkia ultraäänellä. Myös laboratoriokokein veren seerumista mitattava, kohonnut PSA-arvo (prostataspesifinen antigeeni) voi antaa viitteitä mahdollisesta eturauhasen suurenemisesta, syövästä tai kasvaneesta syöpäriskistä.[2] Kokeessa määritetään kokonais-PSA:n ja nk. vapaan PSA:n pitoisuudet ja niiden suhde.

Virtsaputken ahtautumaa tai virtsarakon rakennetta voidaan myös tutkia tähystystekniikan avulla.

  1. a Female Prostate? Belrkeley Wellness. 18.4.2013. University of California. Viitattu 11.2.2018 (englanniksi).
  2. PSA kohoaa eturauhassyövän yhteydessä (S-PSA)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.