Siemenjohdin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehen sukuelinten anatomiaa.
1. Virtsarakko. 2. Häpyliitos. 3. Siitin.
4. Paisuvaiskudos. 5. Terska. 6. Esinahka.
7. Virtsaputki. 10. Rakkularauhanen.
11. Siemenheittotiehyt. 12. Eturauhanen.
13. Bulbouretraali- eli Cowperin rauhanen.
15. Siemenjohdin. 16. Lisäkives. 17. Kives.
18. Kivespussi.

Siemenjohtimet (lat. ductus deferens tai vas deferens) ovat siittiöitä lisäkiveksistä virtsaputkeen kuljettavia johtimia, joissa siittiöitä myös varastoituu.

Anatomiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siemenjohtimia on kaksi ja ne kulkevat molemmilla puolilla nivuskanavassa[1] ja ovat noin puoli metriä pitkät ja ohuet. Ne lähtevät kummastakin lisäkiveksestä kulkien kivespussin kautta, kiertäen virtsarakon etupuolelta yläkautta ja päättyen virtsaputkeen virtsarakon takapuolella siemenheittotiehyenä. Siemenjohtimien loppuosan ympärillä sijaitsee rakkularauhanen ja eturauhanen, jotka erittävät nestettä siittiöiden sekaan, jolloin muodostuu siemennestettä.

Siemenjohtimien toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siittiöt valmistuvat sukukypsän miehen kiveksissä ja varastoituvat niiden pinnalla sijaitseviin lisäkiveksiin. Siittiöt varastoituvat ja kypsyvät lisäkivesten lisäksi myös siemenjohtimissa. Siemenjohtimet kuljettavat siittiöt lisäkiveksistä virtsaputkeen, jonne ne siemensyöksyn yhteydessä purkautuvat. Siemensyöksyssä siittiöiden lisäksi virtsaputkeen purkautuu rakkularauhasen ja eturauhasen eritteitä (jonkin verran myös eturauhasen alla sijaitsevista bulbouretraalirauhasista eli Cowperin rauhasista), jolloin muodostuu siemennestettä. Siemenneste poistuu virtsaputkea pitkin rytmisten supistusten saattelemana orgasmissa tai yöllisenä siemensyöksynä.

Siemenjohtimien sairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siemenjohtimissa voi esiintyä tulehdusta tai ne voivat tukkeutua. Lisäkivestiehyen tai siemenjohtimen tukkeutumisen vuoksi voi kivespussiin muodostua siittiöitä sisältävä rakkula eli "spermatoseele" tai "siemenkohju".[2]

Vasektomia eli siemenjohtimien katkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasektomia on eräs sterilointimenetelmä miehille, joka on pysyvä ehkäisymenetelmä. Vasektomiassa siemenjohtimista leikataan pala pois ja päät tukitaan paikallispuudutuksessa kivespussiin tehdyn pienen viillon tai viiltojen kautta. Operaatio on helpompi kuin naisen sterilointi. Kivesten toiminta sekä erektiokyky ja siemennesteen tuotanto jatkuvat normaalisti, siemennesteestä puuttuvat vain siittiöt. Siemenjohtimien uudelleen yhdistäminen on mahdollista, mutta vaikeaa ja lopputulos on usein huono.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suuri lääkärikirja A-Ö, s. 367. (suomalaisen laitoksen päätoimittaja: Timo Klaukka, suomentaja: Aila Cantell). Kirjayhtymä, 1984. ISBN 951-26-2584-9.
  2. Siemenkohju Terve.fi. Viitattu 3.12.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]