Veriplasma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veriplasmaa

Verineste eli veriplasma tai plasma on veren nestemäinen verisoluton osa, joka voidaan verenohentajien ja linkoamisen avulla erottaa koko verestä. Verisolujen (puna- ja valkosolut sekä verihiutaleet) osuus verestä on noin 45 % ja verinesteen osuus noin 55 %.[1]

Verihera puolestaan saadaan erotettua, kun veren annetaan hyytyä ilman verenohentajaa ja jäljelle jäänyt neste lingotaan. Monissa verikokeissa ei ole merkitystä, käytetäänkö koeaineksena veriheraa vai verinestettä.

Koostumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verinesteestä 90 prosenttia on vettä.[2] Loput 10 prosenttia koostuu ravinto- ja rakenneaineista (esim. rypälesokeri ja aminohapot), hapesta, hiilidioksidista, kuona-aineista, hormoneista, ioneista (esim. natrium, kalsium ja magnesium) ja verinesteen valkuaisaineet eli plasmaproteiinit.[1]

Merkittävimmät plasmaproteiinit ovat fibrinogeenit, albumiinit, globuliinit ja lipoproteiinit.[1]

  • Fibrinogeeni on tärkeä tekijä veren hyytymisessä. Sitä on verinesteen valkuaisaineista noin 5 %. Fibrinogeeniä ei ole veriherassa, sillä fibrinogeeni saostuu veren hyytyessä.
  • Albumiinit ovat verinesteen runsain valkuaisaineryhmä. Albumiinia on noin 60 % verinesteen valkuaisaineista. Albumiini ylläpitää veren osmoottista painetta ja kuljettaa erilaisia aineita kuten rasvahappoja ja monia hormoneja.
  • Globuliinit osallistuvat veren hyytymiseen, osa taas liuottaa hyytymiä. Immunoglobuliinit ovat sama asia kuin vasta-aineet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nienstedt, Walter; Hänninen, Osmo; Arstila, Antti & Björkqvist, Stig-Eyrik: Ihmisen fysiologia ja anatomia. Porvoo: WS Bookwell Oy, 2002. ISBN 951-0-26962-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Happonen, Holopainen, Sariola, Sotkas, Tenhunen, Tihtarinen-Ulmanen, Venäläinen: Bios 4 - Ihmisen biologia, s. 64-65. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 978-951-0-27632-7.
  2. Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 29. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.