Testosteroni

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Testosteroni
Testosteron.svg
Tunnisteet
CAS-numero 58-22-0
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C19H28O2
Moolimassa 288,424 g/mol
Sulamispiste 155-156 °C

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miesten tuottamat määrät ovat huomattavasti suuremmat, naiset tuottavat keskimäärin noin kymmenesosan miesten tuottamasta määrästä, joka vaihtelee yleensä välillä 2,5-11 mg vuorokaudessa. Ernst Laqueur eristi ensimmäisenä testosteronin ja johti sen nimen latinan kivestä tarkoittavasta sanasta testis ja steroidista.

Elimistö muodostaa testosteronia kolesterolista[1]. Naisilla eritys tapahtuu munasarjoissa sekä lisämunuaisissa, miehillä kiveksissä ja lisämunuaisissa. Testosteroni voi muuttua kudoksissa palautumattomasti dihydrotestosteroniksi (DHT) tai se voi aromatisoitua estradioliksi.

Fyysiset vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Testosteroni saa aikaan ihmisellä miesten sekundaariset sukupuoliominaisuudet kuten äänen madaltumisen, kasvon piirteiden miehistymisen, karheamman ihon, lihasten kehittymisen ja karvoituksen.[2] Myös naisilla muun muassa häpykarvoituksen aiheuttaa sama hormoni, mutta naisen sukurauhasten erittämät testosteronipitoisuudet ovat paljon alhaisemmat, ja lisäksi naisen omat keltarauhas- ja estrogeenihormonit aiheuttavat estovaikutuksen useimmille testosteronin aiheuttamille ominaisuuksille, kuten äänen madaltumiselle ja parrankasvulle. Testosteroni kiihdyttää lihasten kasvua, joten sitä on käytetty dopingaineena. Miesten onkin helpompi saada kerätyksi itselleen treenaamalla lihasmassaa kuin naisten. Miesten testosteronitasot ovat kaikkein korkeimmillaan noin 25 vuoden iässä, mutta nopeampi lasku alkaa vasta kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen.lähde? Testosteronitasot alkavat vähetä naisilla noin kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen[3]. Testosteronin tuotanto vähenee iän myötä huomattavasti ja sitä käytetään sekä miesten että naisten vaihdevuosihoidoissa.

Testosteronilääkitys saattaa lamauttaa kivesten oman testosteronituotannon.[4][5] Testosteronin dopingkäyttö voi lisätä aknea, verenpainetta, kolesteroliarvoja, veritulpan riskiä, mielialan vaihteluita ja lapsettomuutta.[4][5]

Psyykkiset ja kognitiiviset vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Testosteroni ylläpitää sukupuoliviettiä, minkä vuoksi naisten seksuaalista haluttomuutta hoidetaan muun muassa Englannissa ja Yhdysvalloissa testosteronivalmisteilla. Suomeen hoitomenetelmä ei ole vielä rantautunut ja seksuaalialueen usein hormonaalisia ongelmia hoidetaankin lähes pelkästään terapialla, elleivät hormoniarvot ole poikkeuksellisen huomattavasti alentuneet.lähde?

Testosteroni nostaa optimistisuutta, mikä näkyy esimerkiksi matalampana kynnyksenä riskien ottamiseen. Testosteroni tekee naisista hyväntahtoisia, mutta miehillä se lisää aggressiivisuutta[6]. Tutkimuksissa on huomattu lisäksi, että korkeammat veren testosteronipitoisuudet korreloivat miehillä paremman visuaalisen ja verbaalisen muistin kanssa[7].

Testosteronitasoon vaikuttavia tekijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylipaino ja alkoholi sekä liika treeni ja laihduttaminen saattavat vähentää testosteronin tuotantoa.[4]

Yleinen testosteronitasojen lasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaissa miesten testosteronitasot ovat laskeneet. Tärkeänä syynä pidetään altistumista kemikaaleille sikiönä ja lapsena. Tällaisia kemikaaleja saattavat olla ftalaatit, monet nykyään kielletyt torjunta-aineet sekä teflon ja goretex. Sen sijaan soijan kasviestrogeenit eivät vaikuta miehiin naishormonien tavoin.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Boron, Walter F. ja Boulpaep, Emile L.: Medical Physiology, s. 1153–1154. Updated edition. Elsevier Saunders, 2005. ISBN 978-1-4160-2328-9. (englanniksi)
  2. Turunen, Seppo: Biologia - Ihminen, s. 115. Helsinki: Sanoma Pro Oy, 2012. ISBN 978-951-0-29701-8.
  3. Sari Botton Feb 19, 2014: The Happy, Sexy, Skinny, Pill? http://www.harpersbazaar.com/beauty/health/a1631/the-happy-sexy-skinny-pill/
  4. a b c d Hyvä hormonitoiminta pitää pirteänä ja seksuaalisesti halukkaana, Helsingin Sanomat 6.8.2015.
  5. a b Dopinglinkki
  6. Timo Partonen: Rakastuminen on tilapäinen hormonihäiriö. Anna Sillanpää. 23.5.2013. http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ilmiot/suorat_sanat/timo_partonen_rakastuminen_on_tilapainen_hormonihairio
  7. The Effect of Hormones on Memory and Cognitive Function. Harward Medical School.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.