Testosteroni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Testosteroni
Testosteron.svg
Tunnisteet
CAS-numero 58-22-0
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C19H28O2
Moolimassa 288,424 g/mol
Sulamispiste 155-156 °C

Testosteroni on sukupuolihormoni, jota erittyy sekä miehillä että naisilla. Miesten tuottamat määrät ovat huomattavasti suuremmat, naiset tuottavat noin kymmenesosan miesten tavallisesta määrästä, joka on 2,5-11 mg vuorokaudessa. Ernst Laqueur eristi ensimmäisenä testosteronin ja johti sen nimen latinan kivestä tarkoittavasta sanasta testis ja steroidista.

Elimistö muodostaa testosteronia kolesterolista[1]. Naisilla eritys tapahtuu munasarjoissa sekä lisämunuaisissa, miehillä kiveksissä ja lisämunuaisissa. Testosteroni voi muuttua kudoksissa palautumattomasti dihydrotestosteroniksi (DHT) tai se voi aromatisoitua estradioliksi.

Vaikutukset elimistössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Testosteroni saa aikaan ihmisellä miesten sekundaariset sukupuoliominaisuudet kuten äänen madaltumisen, kasvon piirteiden miehistymisen, karheamman ihon, lihasten kehittymisen ja karvoituksen.[2] Myös naisilla muun muassa häpykarvoituksen aiheuttaa sama hormoni, mutta naisen sukurauhasten erittämät testosteronipitoisuudet ovat paljon alhaisemmat, ja lisäksi naisen omat keltarauhas-ja estrogeenihormonit aiheuttavat estovaikutuksen useimmille testosteronin aiheuttamille ominaisuuksille, kuten äänen madaltumiselle ja parrankasvulle. Testosteroni kiihdyttää lihasten kasvua, joten sitä on käytetty dopingaineena. Miesten onkin helpompi saada kerätyksi itselleen treenaamalla lihasmassaa kuin naisten. Suuret määrät luontaisena tai lääkeaineellisena tekijöinä lisäävät aggressiivisuutta. Miesten testosteronitasot ovat kaikkein korkeimmillaan noin 25 vuoden iässä, mutta nopeampi lasku alkaa vasta kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen.lähde?

Testosteronin merkitys ei koske ainoastaan ulkoisia tekijöitä vaan testosteroni on myös välttämätön sukupuolivietille sekä mielialalle. Testosteroni nostaa sukupuoliviettiä ja optimistisuutta, mikä näkyy esimerkiksi matalampana kynnyksenä riskien ottamiseen. Naisten seksuaalista haluttomuutta hoidetaan muun muassa Englannissa ja Yhdysvalloissa erilaisin testosteronivalmistein. Suomeen hoitomenetelmä ei ole vielä rantautunut ja seksuaalialueen usein hormonaalisia ongelmia hoidetaankin lähes pelkästään terapialla elleivät hormoniarvot ole poikkeuksellisen huomattavasti alentuneet.lähde? Testosteronin tuotanto vähenee iän myötä huomattavasti ja sitä käytetään sekä miesten että naisten vaihdevuosihoidoissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Boron, Walter F. ja Boulpaep, Emile L.: Medical Physiology, s. 1153–1154. Updated edition. Elsevier Saunders, 2005. ISBN 978-1-4160-2328-9. (englanniksi)
  2. Turunen, Seppo: Biologia - Ihminen, s. 115. Helsinki: Sanoma Pro Oy, 2012. ISBN 978-951-0-29701-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.