Kastraatio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kastraatio eli kuohinta tarkoittaa menetelmää, jossa sukupuolirauhaset (tavallisesti miehen tai koiraseläimen kivekset: emaskulaatio) poistetaan (menetelmänä spadones) tai tehdään muuten toimimattomiksi. Se voidaan tehdä joko kirurgisesti tai kemiallisesti. Joskus kastraatiossa poistetaan myös penis (menetelmänä castrati tai sandali). Kastraatio voidaan tehdä paitsi lisääntymiskyvyn poistamiseksi myös luonteen muuttamiseksi. Kastraatiota ei pidä sekoittaa sterilisaatioon, jossa poistetaan vain lisääntymiskyky.

Ihmisen kastraatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Eunukki

Kuohittuja miehiä kutsutaan eunukeiksi.

Poikalapsen kastraatio aiheuttaa murrosiän poisjäännin myötä pysyviä naisellisia ja lapsimaisia ominaisuuksia esimerkiksi naismaisen rasvakudoksen määrän ja sijoittumisen vartalossa, fyysisen voiman vähäisyyden, korkean äänen ja karvoituksen niukkuuden. Aikuisen miehen kastraatio aiheuttaa samoja ominaisuuksia lievempinä. Eunukit ovat olleet kysyttyjä orjamarkkinoilla, mutta he ovat hoitaneet myös hyvin arvostettuja virkoja. Joihinkin virkoihin, kuten haareminvartijoiksi on otettu jopa ainoastaan heitä. Pikkupoikina kuohitut eunukit ovat aseksuaaleja, mutta murrosiän jälkeen kuohitut eunukit eivät.

Myös nainen tai tyttö voidaan kastroida, vaikkakin se on vaikeampaa ja harvinaisempaa. Vastaavasti kuin miehen tai pojan kastraatiossa poistetaan kivekset, miehen sukupuolirauhaset, naisen tai tytön kastraatiossa poistetaan munasarjat, naisen sukupuolirauhaset. Samoin kuin alle murrosikäisenä kastroidulle pojalle, alle murrosikäisenä kastroidulle tytölle ei tule puberteettia vaan hän jää ruumiiltaan lapseksi kokoa lukuun ottamatta.

Kastroidut eläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuohittu sonni on härkä, kuohittu pässi on oinas ja kuohittu ori on ruuna. Koska kuohilailla on huomattavasti vähemmän testosteronia kuin muilla uroksilla, ne ovat yleensä paljon säyseämpiä kuin muut urokset. Tästä syystä kuohilaita on perinteisesti käytetty tehtäviin, joissa vaaditaan itsehillintää. Ruunia ja härkiä on voitu pitää peltotöissä ja vetojuhtina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.