Eunukki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuohilaasta. Kristina Carlsonin samannimisestä kirjasta kertoo artikkeli Eunukki.
Hakusana ”kastraatti” ohjaa tänne. Kastraattilaulajista on olemassa erillinen artikkeli.
Kastraattilaulaja Farinelli.

Eunukki (myös kastraatti eli kuohilas) on mies, jonka kivekset ja mahdollisesti myös siitin on poistettu kastraatiolla. Lapsena kuohituille eunukeille ei tule murrosikää. Heillä on pysyvästi esimerkiksi korkea ääni sekä vähän karvoitusta ja fyysistä voimaa. Heidän rasvakudoksensa määrä ja sijoittuminen vartaloon voivat olla naismaiset. Aikuisena kuohituilla eunukeilla on samoja ominaisuuksia lievempinä.

Vanhimmat maininnat eunukeista ovat Sumerista 2000-luvulta eaa. Seuraavina vuosisatoina ja -tuhansina eunukit hoitivat yhteiskunnallisia tehtäviä useissa kulttuureissa. Eunukit ovat palvelleet sotilasjohtajina, laulajina, uskonnon merkkihenkilöinä, virkamiehinä ja haaremien vartijoina. Monet eunukit olivat arvostettuja palvelijoita. Heihin luotettiin paljon, koska heillä ei ollut mieshormonin vähäisyyden takia voimakasta sukupuoliviettiä ja heidän luonteensa oli rauhallinen. Eunukit saivat vartioida haaremia, koska uskottiin, että he eivät tunteneet haaremin naisiin seksuaalista vetoa. Eunukeille voitiin myöntää korkeita virkoja, koska ei ollut pelkoa, että he lisääntymiskyvyttöminä olisivat voineet perustaa perinnöllistä dynastiaa.

Lapsena kuohitut eunukit olivat usein impotentteja, mutta aikuisena kuohittu eunukki pystyi hyvinkin saamaan erektion, jos häneltä ei poistettu siitintä. Rooman valtakunnassa jotkut naiset suosivat eunukkeja rakastajinaan.

Tunnettuja eunukkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Varhaiskristillisen kirkkoisä Origeneksen (n. 185–254) on väitetty itse leikanneen sukuelimensä pois.
  • Kastraattilaulajista tunnetuin oli Carlo Maria Broschi eli taiteilijanimeltään Farinelli (1705–1782).
  • Sun Yaoting (1902–1996) oli Kiinan viimeinen eunukki. Hänen isänsä oli kastroinut hänet toivoen pojan pääsevän keisarilliseen hoviin. Keisari Pu Yi kuitenkin menetti asemansa ennen kuin toive toteutui.
  • Rooman keisari Nero meni naimisiin Sporus-nimisen kastroidun nuorukaisen kanssa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christiansen, Else: Kaksoismuuri suojeli Kostantinopolia tuhat vuotta. Tieteen Kuvalehti Historia, 2014, nro 15, s. 38–43. Oslo: Bonnier. ISSN 0806-5209.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.