Transvestisuus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transvestiitti Hermann von Teschenberg (1866–1911) naisen asussa.

Transvestisuus (aiemmin myös ristiinpukeutuminen, engl. cross-dressing) on sisäinen tarve eläytyä vastakkaisen sukupuolen rooliin muun muassa pukeutumalla ja meikkaamalla tälle sukupuolelle tunnusomaisesti ja muuttamalla elekieltä sen mukaisesti. Transvestisuudella ole selvää yhteyttä seksuaalisuuteen; vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutumisesta seksuaalisen mielihyvän saamista kutsutaan transvestiseksi fetisismiksi. Vaikka eroottista latausta liittyy usein myös transvestisuuteen, se ei ole transvestisen käytöksen päämotivoija, ja saattaa myös kadota ajan myötä.

Transvestiitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transvestista ihmistä kutsutaan transvestiitiksi. Transvestiitteja on arvioitu olevan noin yksi prosentti väestöstä. Transvestisuutta esiintyy sekä miehillä että naisilla, joskin usein transvestiiteiksi mielletään vain naisiksi laittautuvat miehet. Vaikka transvestiitin seksuaalinen suuntautuminen voi olla mikä tahansa, heteroseksuaalisuus on transvestiiteilla ainakin yhtä yleistä kuin muulla väestöllä. Transvestiitin sukupuoli-identiteetti on anatomisen sukupuolen mukainen, eikä transsukupuolisuudelle tyypillistä sukupuolen korjaushalua esiinny.

Vanhalla termillä ristiinpukeutuja voidaan tarkoittaa myös tilapäistä eri sukupuolen ilmaisemista, joka ei liity henkilön omaan identiteettiin[1].

Rajankäynti transsukupuolisuuteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transvestismi sekoitetaan joskus transsukupuolisuuteen eli kokemukseen kuulumisesta vastakkaiseen sukupuoleen. Transvestiitit lasketaan sukupuolivähemmistöksi, ja ilmiö on kaikkiaan transsukupuolisuutta yleisempi.

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transvestisuuden syntysyytä ei tiedetä. Lapsuusiän kokemusten rinnalle mahdolliseksi selittäjäksi ovat tutkimuksessa nousseet geenit ja hormonit. Haastatteluissa jotkut transvestiitit ovat sanoneet, että eivät pysty ilmaisemaan itseään täysin vapaasti miesroolin rajoitusten takia ja haluavat siitä irti välillä. Jotkut taas pitävät naisten vaatteista ja kokevat miesten pukeutumiskoodin rajoittuneeksi. Transvestisuus on pysyvä ominaisuus, jonka intensiteetti saattaa vaihdella, mutta joka ei koskaan katoa pysyvästi.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transvestismi luokiteltiin Suomessa kansainvälisen tautiluokituksen perusteella fetisismin ja sadomasokismin ohella sairaudeksi aina vuoteen 2011 saakka. Tuolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti poistaa ne luokituksesta, koska niiden mukana ololle ei nähty enää kunnollisia lääketieteellisiä perusteluita.[2]

Tunnettuja transvestiitteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hlbtiq-sanasto Transtukipiste. Viitattu 29.10.2015.
  2. Sadomasokismi ei ole enää sairaus Helsingin Sanomat. 13.5.2011. Viitattu 13.5.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta transvestiitit.
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.