Fetisismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jalkafetisismiä kuvaava ranskalainen piirros.

Fetisismi (ransk. fétiche < lat. facticius 'keinotekoinen') eli lääketieteen kannalta ongelmaksi määriteltynä esinekohteinen seksuaalihäiriö[1] tarkoittaa seksuaalisen kiinnostuksen ja mielikuvien kohdistumista esineeseen, vaatekappaleeseen, materiaaliin tai johonkin ihmisen ruumiinosaan, ominaisuuteen tai piirteeseen.[2] Yleisiä fetisismin kohteita ovat kumi, nahka, erilaiset kengät, peruukit ja vastakkaisen sukupuolen vaatteet (transvestistinen fetisismi). Jotkin fetisismit ovat saavuttaneet suosiota erityisesti internetissä; näihin kuuluvat esimerkiksi vaippafetissi ja emetofilia.

Kiihottavaksi koettua ja voimakasta mielihyvää aiheuttavaa objektia kutsutaan fetissiksi.[3] Fetissin omistaminen tai sen läheisyydestä nauttiminen tuottaa fetisistille voimakkaan, kokonaisvaltaisen mielihyvän ja tyydytyksen tunteen. Fetisismi sekoitetaan tässä mielessä joskus käsitteeseen pakkomielle, joka ei kuitenkaan tuo tyydytystä.

Fetissiin liittyvään intensiiviseen mielihyvän tunteeseen saattaa liittyä voimakasta seksuaalista kiihottuneisuutta tai orgasmeja. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien fetisistien kohdalla: esimerkiksi pukeutuminen omaksi fetissiksi koettuun vaatekappaleeseen saattaa tuottaa pelkästään voimakkaan eheyden ja voiman tunteen. Fetisistien välillä on eroja siinä, miten kokonaisvaltaisesti he toteuttavat itseään seksuaalisesti juuri fetisismin kautta. Joillekuille fetisismi muodostaa osan seksuaalielämää: fetissi lisää heidän seksuaalista nautintoaan ja sitä käytetään muiden seksuaalisen tyydytyksen tavoittamisen keinojen lisänä. Joidenkuiden fetisistien seksuaalienergia suuntautuu yksinomaan heidän fetisseihinsä: heille fetisismi on ainoa tai pääasiallinen tapa kokea eroottista mielihyvää tai saavuttaa seksuaalinen tyydytys. Jotkut fetisistit eivät toteuta fetisismiä muuten kuin vain fantasioimalla fetissistä (esimerkiksi itsetyydyttämällä), varsinkin jos fetissinä on jokin eettisesti arveluttava tai terveydelle haitallinen asia.

Fetissi herättää hyvin voimakkaita mielikuvia, assosiaatioita, joihin sen kiihottavuus perustuu. Fetissi voi liittyä fetisistin selkeisiin eroottisiin fantasioihin. Fetissin luomat mielikuvat voivat olla myös hyvin intensiivisiä, mutta hyvin vaikeasti kuvailtavia tai mahdottomia pukea sanalliseen asuun. Toisaalta myös fetissin kosketus voi tuntua kiihottavalta tai mielihyvää tuottavalta.

Muita fetissejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fetissi voi olla mikä tahansa kohde. Yleiset fetissit liittyvät muun muassa erilaisiin ihmisen ruumiinosiin tai muihin ominaisuuksiin: tällöin fetissinä voivat olla esimerkiksi viikset, rinnat, pakarat, reidet, vatsa, kaula, jalat, rannekellot, silmälasit, korvalehti tai sääret. Joitakuita puolestaan kiihottavat ihmisen eritteet tai tietynlainen käytös, kuten tupakointi.

Fetisistejä on yhtä paljon naisissa ja miehissälähde?. Joillakuilla fetisisteillä on pysyvä ja keskeinen fetissinsä, toisilla niitä on monia, niitä voi tulla lisää ja joitain taas kadota. Jokainen pystyy löytämään itsestään enemmän tai vähemmän tiedostettuja fetisistisiä piirteitä. Se, kuinka voimakkaasti fetisisti tiedostaa taipumuksensa ja toteuttaa sitä, vaihtelee. Esimerkiksi jotkut vaatefetisistit osoittavat ylpeinä ja mielellään fetisisminsä oman fetissinsä mukaisella pukeutumisella ja muulla ulkoasulla, mutta todennäköisesti suurin osa heistä salaa taipumuksensa. Fetissejä syntyy myös uusia, uudempiin fetisismin muotoihin kuuluu muun muassa robottifetisismi.

Asema Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fetisismi luokiteltiin Suomessa kansainvälisen tautiluokituksen perusteella sadomasokismin ja transvestismin ohella sairaudeksi aina vuoteen 2011 saakka.[2] Tuolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti poistaa sen suomalaisesta tautiluokituksesta, koska mukana ololle ei nähty enää kunnollisia lääketieteellisiä perusteita.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanan muita merkityksiä

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Richardo, Jack (toim.): Leathermen Speak Out: An anthology on Leathersex. Leyland Publications, 1991 San Francisco.
  • Thompson, Mark (toim.): Leatherfolk: Radical Sex, People, Politics and Practice. Alyson Publications, 1991 Boston.
  • Townsend, Larry: The Leatherman's Handbook II. Carlyle Communications. 1989. New York

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fetisismi.
  • Sadomasokismi ja Fetisismi SETA:n julkaisu, 1993.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lääketieteen termit (5. painos). Duodecim, Helsinki 2007. ISBN 978-951-656-194-6
  2. a b Onko sinulla jokin fetissi? Ilta-Sanomat. 24.10.2011. Viitattu 25.11.2018.
  3. Yleiset ja harvinaiset fetissit – kaikkea ei saa toteuttaa Studio55.fi. Viitattu 25.11.2018.
  4. Sadomasokismi ei ole enää sairaus Helsingin Sanomat. 13.5.2011. Viitattu 13.5.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nahka-, latex- ja pvc-fetisseihin keskittynyt keskustelupalsta - nahkafoorumi.com