Peruukki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barokin ajan peruukki. Johann Sebastian Bachin muotokuva (1748)

Peruukki eli tekotukka eli tupee on keinotekoinen hiuslisäke, jota pidetään päässä kauneudellisten, tyylillisten, uskonnollisten tai kulttuurillisten syiden vuoksi. Peruukki voidaan tehdä aidoista tai keinotekoisista hiuksista. Jotkut pitävät peruukkia piilottaakseen kaljuutensa, jotkut käyttävät värikästä peruukkia huvitellessaan. Näyttelijät pitävät usein peruukkia esittäessään roolia.

Historian aikana monet aateliset, sekä miehet että naiset, ovat käyttäneet peruukkia kertomaan arvovallastaan ja asemastaan. Ranskassa isojen peruukkien käyttö alkoi 1600-luvulla, kun sekä kuningas Ludvig XIII että Ludvig XIV kaljuuntuivat ennenaikaisesti, ryhtyivät käyttämään peruukkeja ja aloittivat muodin. Peruukit olivat paitsi helppohoitoisia (täit pystyi poistamaan keittämällä peruukin), niitä pystyi myös vaihtamaan mielialan mukaan kuten hattuja. Sama tapahtui Englannissa Kaarle II:n aikana. Usein peruukkeja käytettiin niin paljon, että niihin kertyi jopa syöpäläisiä.

1700-luvun lopulla etenkin naisten peruukeista tuli suurempia kuin koskaan. Ne saattoivat olla jopa metrin korkuisia. Peruukkeja säilytettäessä niihin tahtoi silloin tällöin varsin ikävästi pesiytyä rottia. Peruukit puuteroitiin muodin mukaan valkoisiksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Peruukki.