Caen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Caen
Kaupungin yleiskuvaa
Kaupungin yleiskuvaa
vaakuna
vaakuna

Caen

Koordinaatit: 49°10′48″N, 0°22′12″W

Valtio Ranska
Hallintoalue Ala-Normandia
Departementti Calvados
Arrondissementti Caen
Hallinto
 – Pormestari Philippe Duron (SP)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 25,7 km²
Korkeus 2–73 m
Väkiluku (2006) 110 399
 – Väestötiheys 4 296 as./km²

Caen (Fr-Caen.ogg kuuntele ääntämys (ohje)) on 115 000 asukkaan kaupunki Luoteis-Ranskassa Calvadosin departementissa, Ala-Normandian hallintoalueella. Kaikkiaan Caenin kaupunkialueella on 420 000 asukasta.lähde? Kaupunki tunnetaan Vilhelm Valloittajan aikaisista rakennuksista ja hänen hautapaikastaan, sekä toisessa maailmansodassa vuonna 1944 kokemistaan iskuista.

Caen sijaitsee kymmenkunta kilometriä Englannin kanaalin rannikolta Ornejoen varrella.[1] Meriyhteys on järjestetty kanavan avulla.

Nähtävyyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki kärsi suuria tuhoja toisessa maailmansodassa ja on rakennuskannaltaan uudenaikainen. Kaupungissa kuitenkin säästyi myös vanhoja rakennuksia. Niistä tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat kaupungin linna, Château de Caen, jonka on rakennuttanut Vilhelm Valloittaja sekä kaksi 1060-luvulla rakennettua luostaria.[1] Luostarit ovat Abbaye aux Hommes (miesten luostari), joka tunnetaan myös nimellä St-Étienne sekä Abbaye aux Dames (naisten luostari), joka tunnetaan myös nimellä La Trinité.[2]

Caen on vanha yliopistokaupunki jonka yliopisto on perustettu vuonna 1432. [1] École de management de Normandie on kampus kaupungissa.

Caen toisessa maailmansodassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittoutuneet pitivät Caenia tärkeänä kohteena ja Normandian maihinnousunSword Beach” -maihinnousuranta sijoitettiin sen vuoksi kaupungin lähelle. Britit pommittivat Caenia raskaasti maihinnousun alussa ilmeisesti olettaen kaupungin olevan evakuoitu. Näin ei kuitenkaan ollut, ja 2 000 kaupungin asukasta kuoli parina ensimmäisenä päivänä. Caenia ei kuitenkaan saatu vallattua viikkojen raskaista taisteluista huolimatta, minkä seurauksena liittoutuneet päättivät mattopommittaa kaupungin. Brittiläinen sotahistorioitsija Antony Beevor on arvostellut Caenin pommituksia ”melkein sotarikokseksi”.[3]

Jalkapallojoukkue SM Caen pelaa Ranskan pääsarjassa, kuten myös jääkiekkojoukkue Drakkars de Caen.

  1. a b c Jorma O. Tiainen ja Pekka Mäkelä: Tietojätti. Jyväskylä: Gummerus, 1994. ISBN 951-20-4372-6.
  2. Patrick de Louarn: Historiaa ja hiekkarantoja. Aamulehti, 10.7.2013, s. B21.
  3. Doward, Jamie: Antony Beevor says D-Day bombing 'close to a war crime' The Observer. 24.5.2009. Viitattu 30.4.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Caenin kaupungintalo
Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.