Henrik III (Ranska)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henrik III
Henrik III. François Quesnelin maalaama muotokuva 1500-luvulta.
Ranskan kuningas
Valtakausi 30. toukokuuta 1574 – 2. elokuuta 1589
Kruunajaiset 13. helmikuuta 1575
Edeltäjä Kaarle IX
Seuraaja Henrik IV
Puolan kuningas
Valtakausi 16. toukokuuta 1573 – 12. toukokuuta 1575
Kruunajaiset 22. helmikuuta 1574
Edeltäjä Sigismund II
Seuraaja Anna Jagellonica
Syntynyt 19. syyskuuta 1551
Fontainebleau, Ranska
Kuollut 2. elokuuta 1589
Saint-Cloud, Ranska
Puoliso Louise
Suku Valois
Isä Henrik II
Äiti Katariina de' Medici
Uskonto roomalaiskatolilaisuus
Nimikirjoitus

Henrik III (19. syyskuuta 15512. elokuuta 1589) oli Ranskan kuningas vuosina 1574–1589.[1] Hän oli kuningas Henrik II:n ja Katariina de’ Medicin neljäs poika. Hänet valittiin Puolan kuninkaaksi vuonna 1573, mutta kun hänen veljensä Kaarle IX pian sen jälkeen kuoli, hän palasi Ranskaan ja hänet kruunattiin sen kuninkaaksi.

Henrik III:n päätavoite oli aluksi johtaa hugenotteja vastaan käytyjä Ranskan uskonsotia, mutta olosuhteiden myötä hän siirtyi lopulta protestanttien puolelle. Jo ennen kuningaskauttaan hän oli avustanut äitiään tämän järjestämässä hugenottien joukkomurhassa, pärttylinyön verilöylyssä. Vuonna 1576 Henrik III kuitenkin antoi asetuksen, joka soi jonkin verran myönnytyksiä hugenoteille. Tämä sai katoliset aateliset muodostamaan Katolisen liigan Henrik III:n myönnytyspolitiikkaa vastaan, ja se saikin kuninkaan luopumaan luvatuista myönnytyksistä.

Vuonna 1584 kuninkaan nuorin veli ja kruununperijä, Anjoun herttua François, kuoli. Frankkien ikivanhan ”perustuslain” Lex Salican mukaan uusi kruununperijä oli Ludvig IX:n jälkeläinen Henrik Navarralainen, joka oli protestantti. Katolinen liiga, johtajana Henri Guise, muodostettiin uudestaan, tällä kertaa tavoitteenaan estää Henrik Navarralaisen kuninkuus. Guise pakotti Henrik III:n hylkäämään Navarralaisen oikeuden kruunuun, ja syttyi niin sanottu kolmen Henrikin sota, jonka osapuolina olivat Henrik III, Henrik Navarralainen ja Henri Guise.

Navarralainen voitti Henrik III:n taistelussa vuonna 1587. Guise piti Henrik III:a liian heikkona vastustamaan Navarralaista ja protestanttisuutta, ja lietsoi kapinan tätä vastaan. Guise antoi Henrik III:n paeta Pariisista tämän luvattua luopua vallasta. Pian sen jälkeen Henrik III murhautti Guisen, mikä vain lisäsi katolisten kapinamieltä. Henrik III liittoutui nyt Navarralaisen kanssa, ja yritti valloittaa Pariisin takaisin. Piirityksen aikana fanaattinen dominikaanimunkki Jacques Clément puukotti Henrik III:a, ja tämä kuoli seuraavana päivänä.

Henrik III oli viimeinen Valois-suvun kuningas. Häntä seurasi valtaistuimelle Henrik Navarralainen Henrik IV:nä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Kaarle IX
Ranskan kuningas
15741589
Seuraaja:
Henrik IV
Edeltäjä:
Sigismund II
Puolan kuningas
15731575
Seuraaja:
Anna Jagellonica
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.