Koordinaatit: 23.03°N, 72.58°E

Ahmedabad

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ahmedabad

Ahmedabad

Koordinaatit: 23.03°N, 72.58°E

Valtio Intia
Osavaltio Gujarat
Piirikunta Ahmedabadin piirikunta
Hallinto
 – Pormestari Amit Shah
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 300 km²
Korkeus 53 m
Väkiluku (2006) 3 769 846
 – Tiheys 3 978 as./km²
 – Metropolialue 5 080 566Ahmedabad (gudžaratiksi અમદાવાદ, Amdāvād, hindiksi अहमदाबाद, Ahmadābād) on Gujaratin osavaltion suurin kaupunki ja Intian viidenneksi suurin kaupunki[1]. Ahmedabadin kaupungin väkiluku on noin 5 miljoonaa ja metropolialueen väkiluku on noin 6 miljoonaa asukasta[2].

Kaupunki sijaitsee Sabarmati-joen varrella vain 50 kilometrin päässä Arabianmerestä. Se on Ahmedabadin piirikunnan hallinnollinen keskus, ja oli Gujaratin pääkaupunki vuodesta 1960 vuoteen 1970, jolloin pääkaupunki siirrettiin Gandhinagariin. Kaupunkia kutsutaan joskus nimellä Karnavati, joka on samalla paikalla sijainneen vanhemman kaupungin nimi; gudžaratin puhekielellä sitä kutsutaan yleisesti nimellä Amdavad.

Ahmedabadin perusti sulttaani Ahmed Shah vuonna 1411 Gujaratin sultanaatin pääkaupungiksi. Brittien hallinnossa kaupunkiin perustettiin sotilastukikohta ja sen infrastruktuuria nykyaikaistettiin ja laajennettiin. Vaikka brittien valtakaudella kaupunki oli osa Bombayn hallintoaluetta se pysyi Gujaratin alueen tärkeimpänä keskuksena. Ahmedabadista tuli kukoistavan tekstiiliteollisuuden kotipaikka, minkä vuoksi kaupunki saikin lempinimen "idän Manchester".[3] Kaupunki oli Intian itsenäisyysliikkeen eturintamassa 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.[3] Se oli usean kansalaisoikeuksien, työväestön oikeuksien ja poliittisen itsenäisyyden edistämiseksi käydyn kansalaistottelemattomuuskampanjan keskus.

Gujaratin osavaltion synnyttyä vuonna 1960 Ahmedabadista tuli sen poliittinen ja taloudellinen pääkaupunki. Aikoinaan bungaloweistaan ja pölyisistä kaduistaan tunnetussa kaupungissa on käynnissä rakennus- ja väestöbuumi. Koulutuksen, ohjelmistotekniikan ja tieteen nousevana keskuksena Ahmedabad on onnistunut säilyttämään asemansa Gujaratin ja osin myös Länsi-Intian kulttuurin ja talouden sydämenä. Vuodesta 2000 kaupunkikuvaa ovat muuttaneet uudet pilvenpiirtäjät, ostoskeskukset ja elokuvateatterit. Tätä kehitystä ovat kuitenkin siivittäneet luonnonkatastrofit, poliittinen epätasapaino ja väkivaltaisuudet.

Kaupungissa sijaitsee myös Indian Institute of Management Ahmedabad, Intian arvostetuin kauppatieteellinen instituutti jonka MBA-ohjelma on maailman vaikein sisäänpäässeiden ja hakijoiden välisellä määrällä mitattuna.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmedabadin bussimetron kulkuväylää

Ahmedabad on yksi Western Railwayn kuudesta toiminta-alueesta. Rautatielinjat liittävät kaupungin kaikkiin Gujaratin kaupunkeihin ja Intian muihin merkittäviin metropoleihin. Ahmedabadin rautatieasema ja Maninagarin rautatieasema ovat tärkeimmät kaupunkia palvelevat asemat. Sardar Vallabhbhai Patelin kansainvälinen lentoasema tarjoaa vuorostaan kaupungille sekä viereisille Gandhinagarin, Mehsanan ja Nadiadin kaupungeille sekä ulkomaan että kotimaan lentoyhteyksiä.

Valtatie 8, joka liittää Delhin Mumbaihin, kulkee Ahmedabadin kautta. Ahmedabad liittyy Vadodaraan moottoritie 1:n, vain kaksi liittymää käsittävän 94 kilometriä pitkän tien kautta. Moottoritie on osa Golden Quadrilateral -projektia.[4] Ahmedabadista on suora tieyhteys Bhavnagariin, Nadiadiin, Mehsanaan, Surendranagariin, Bhujiin, Rajkotiin ja Gandhinagariin.

Kaupungin liikenteen päävaltimot ovat Mahatma Gandhi Road, C. G. Road, Jawaharlal Nehru Road, Ashram Road ja Sarkhej-Gandhinagar highway. Autorikšat, kimppakyytiautot (engl. share autos) ja bussit ovat julkisen liikenteen suosituimmat muodot. Ahmedabad Municipal Transport Service (AMTS) hoitaa kaupungin bussiliikennettä. Vuonna 2005 AMTS aloitti kaikkien bensalla ja dieselillä kulkevien linja-autojensa muuttamisen maakaasulla kulkeviksi vähentääkseen ilmansaasteita. AMTS:llä on käytössään 750 bussia.[5] Polkupyörät ja moottoripyörät ovat suosittu liikkumismuoto kaupungin nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa. Ahmedabadin kaupunki on aloittanut bussimetro-projektin, jonka ensimmäisen vaiheen odotetaan valmistuvan elokuuhun 2008 mennessä.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Indian Census 2011 (List of Most populated cities of India) City Census 2011. The Indian Census 2011. Viitattu 9.12.2014.
  2. The Indian Census 2011 (Top Meropolitan/Urban Regions of India by 2011) City Census 2011. The Indian Census 2011. Viitattu 9.12.2014.
  3. a b A. Srivathsan: Young World: Manchester of the east The Hindu. Viitattu 19. marraskuuta 2006.
  4. PM flags off Ahmedabad expressway 30.1.2003. The Hindu Business Line.
  5. Take the smart route, hop on to a hi-tech bus. The Times of India, 6.4.2005.
  6. Tanvir A Siddiqui: BRTS project finally hits the road, off to a 'flyover' start 15.11.2006. The Indian Express.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]