Sporus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sporus oli nuori orjapoika, joka eli Rooman valtakunnassa. Hänellä oli romanttinen suhde keisari Neron kanssa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sporuksen varhaisesta elämästä ei tiedetä juuri mitään. Historioitsija Dion Kassios kirjoitti, että Sporus oli libertusksen eli vapautetun orjan poika. Hän saattoi olla niin sanottu puer delicatus, eli omistajansa valinnut kaunis lapsi, jonka tehtävänä oli tyydyttää omistajaansa. Sporus ei luultavasti ollut edes hänen oikea nimensä. ”Sporus” tulee kreikan sanasta ”siemen” tai ”kylvö”. Nimi on todennäköisesti Neron antama epiteetti, jonka tarkoituksena on pilkata Sporuksen kyvyttömyyttä tuottaa perillisiä. [1]

Nero ja Sporus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Nero ja Poppaea Sabina kolikossa.

Keisari Neron vaimo Poppaea Sabina kuoli vuonna 65, oletettavasti Neron toimesta. Vuoden 66 alussa Nero meni naimisiin Statilia Messalinan kanssa. Nero tapasi Sporuksen samoihin aikoihin. Sporus muistutti Neron kuollutta vaimoa Poppaeaa. Myöhemmin samana vuonna tai vuonna 67 hän meni naimisiin Sporuksen kanssa.

Nero kastroi Sporuksen ja heidän avioliittonsa aikana Nero esitti julkisuudessa, että Sporus oli hänen vaimonsa, jolla oli päällään Rooman keisarinnalle tavanomaiset vaatteet. Sporus oli Neron mukana, kun he matkustivat Kreikkaan. Sporus seurasi Neroa loppuun asti, mutta kun keisari vaati itsemurhaa, hän pakeni.[2]

Neron kuoleman jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nero kuoli kesäkuussa vuonna 68. Neron kuoleman jälkeen Sporus meni naimisiin pretoriaanikaartilaisen Nymphidius Sabinuksen kanssa. Sabinus yritti tehdä itsestään keisarin vallankaappauksessa, mutta sai surmansa. Sporus oli tämän jälkeen yhteydessä keisari Othon kanssa. Otho hallitsi kolme kuukautta, kunnes hän teki itsemurhan Bedriacumin taistelun jälkeen. Uusi keisari Vitellius aikoi nöyryyttää Sporusta julkisesti. Hän pakotti Sporuksen näyttelemään Proserpinan raiskaus -aiheisessa näytelmässä. Sporus kuitenkin teki itsemurhan välttääksen tämän. Hän oli vain 20-vuotias.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How A Teenage Boy Named Sporus Became Empress Of Rome Under Nero’s Rule allthatsinteresting.com. 25.8.2020. Viitattu 6.2.2023.
  2. Sporus, beloved of Nero imperiumromanum.pl. 14.1.2019. Viitattu 6.2.2023.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sporus